İçeriğe atla

Mavi Gök

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mavi Gök
Blue Sky
YönetmenTony Richardson
YapımcıRobert H. Solo
Senarist
  • Rama Laurie Stagner
  • Arlene Sarner
  • Jerry Leichtling
Hikâye (eser)Rama Laurie Stagner
Oyuncular
MüzikJack Nitzsche
Görüntü yönetmeniSteve Yaconelli
KurguRobert K. Lambert
StüdyoOrion Pictures, Robert H. Solo Productions
DağıtıcıOrion Pictures
Çıkış tarih(ler)i16 Eylül 1994 (1994-09-16)
Süre101 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Hasılat$3.4 milyon (domestic)[1]

Blue Sky, Tony Richardson tarafından yönetilen ve Jessica Lange, Tommy Lee Jones, Powers Boothe, Carrie Snodgress, Amy Locane ve Chris O'Donnell'in oynadığı 1994 yapımı Amerikan drama filmi. Nükleer bir örtbas hikâyesini anlatıyor. Rama Stagner, Arlene Sarner ve Jerry Leichtling tarafından uyarlanmıştır. Filmin müzikleri Jack Nitzsche tarafından bestelenmiştir.

"Blue Sky" 14 Mayıs-16 Temmuz 1990 tarihleri arasında çekildi.[2] Film 1991'de tamamlandı, ancak Orion Pictures'ın iflası nedeniyle 1994'e kadar rafta kaldı. Bu Richardson'ın son filmiydi -14 Kasım 1991'de öldü. Film eleştirmenlerin beğenisini kazandı ve Lange 1994 En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü ile birlikte En İyi Kadın Oyuncu dalında Altın Küre Ödülü ve En İyi Kadın Oyuncu dalında Los Angeles Film Eleştirmenleri Birliği ödülü, En İyi Kadın Oyuncu dalında Utah Film Eleştirmenleri Birliği Ödülü ve En İyi Kadın Oyuncu dalında Sant Jordi Ödülü kazandı. Streep'ten sonra En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscar'ını En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ı ile takip eden ikinci aktris oldu ve bu başarı yaklaşık 20 yıl sonra Cate Blanchett tarafından tekrarlandı.

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

1962 yılında Binbaşı Hank Marshall (Jones) ve karısı Carly (Lange), Hank'in işinin baskısı ve karısının akıl hastalığı nedeniyle evlilik sorunları yaşamaktadır. Hank bir nükleer mühendis olup, yer üstündeki açık hava patlamalarının aksine "Mavi Gökyüzü" kod adlı bir girişim olan yer altı nükleer testler girişimini desteklemektedir. Carly, zihinsel olarak dengesiz görünen ve yavaş yavaş aile içi uyuşukluk ve yaklaşan yaş tarafından boğulmakta olan özgür bir ruhtur. Carly'nin davranışları, özellikle de bir askeri üste geçerli olan kısıtlamalar göz önüne alındığında, onu utandırmaktadır. Hawaii]]'den Alabama'daki izole bir üsse taşınmaları en büyük kızları Alex'i (Locane) telaşlandırır ve Carly'yi şiddetli bir öfke nöbetine sürükler.

Ertesi gün Hank, üs komutanı Albay ile ilk toplantısını yapar. Vince Johnson (Boothe), güçlü bilimsel desteğe rağmen yeraltı test girişimini reddeder. Bu arada, Vince'in karısı Vera (Snodgress) Carly'ye hoş geldin der ve onu üs subaylarının eşleri tarafından düzenlenen bir partiye davet eder. Carly partide sarhoş olur ve egzotik dans becerilerini sergiler. Vera kocasına onunla ilgili bir şeyler yapması için yalvarır, Vince de bunu kabul eder ama önce Hank'i aradan çıkarması gerektiğini söyler.

Alex, Vince'in oğlu Glenn (O'Donnell) ile çıkmaya başlar ve ilk buluşmalarında sahte olduğunu düşündüğü bir el bombası bulur. El bombası patlar, tüm üs ilişkilerinden haberdar olur ve Vince'e Hank'ten kurtulmak için daha fazla neden verir. Carly diğer subay eşleri tarafından bir dans resitaline davet edilir ve zamanını bu resital için prova yaparak geçirir. Hank, Yarbay yönetiminde ilk yeraltı testini denetlemek üzere Nevada Test Alanı'na gönderilir. Robert Jennings (McClendon).

İlk test sırasında Hank test alanında iki kovboy fark eder ve Robert'ın testi iptal etmesini sağlamaya çalışır, ancak Robert bunu reddeder ve Hank'e kovboyların sağlığı ya da hayatlarıyla ilgilenmediğini açıkça söyleyerek Hank'i Alabama'ya geri gönderir. Hank uzaktayken Alex ve Glen, Vince'in Hank'i sırf Carly ile ilişki yaşayabilmek için gönderdiğini keşfeder.

Hank ilişkiyi dans resitalinde öğrenir ve şiddetli bir tepki verir, bu da Carly'nin pencereden aşağı itilmesine ve hastaneye kaldırılmasına neden olur. Hank tutuklanır ve Vince Carly'ye bir seçenek sunar: Hank askeri mahkemeye çıkarılabilir ya da Carly onu bir psikiyatri hastanesine yatırabilir. Hank karısının ne yaptığını öğrendiğinde, ona kovboylarla olan olayı kamuoyuna duyurmak için askeri mahkemeye çıkmak istediğini açıklar. Vince'in kendisine tuzak kurduğunu hemen anlar, ancak bu konuda bir şey yapamadan inzibatlar onu hastaneye götürür.

Hastane onu o kadar ağır bir şekilde sakinleştirir ki, oradan ayrılamaz. Bunun bir nedeni olduğundan şüphelenen Carly, Hank'in evraklarını karıştırır ve iki kovboy hakkındaki raporu bulur. Kızlarıyla birlikte ülkenin öbür ucuna gider ve kovboyları gözle görülür radyasyon hastalığı ile bulur. Hikayelerini basına taşımaları için onlara yalvarır, ancak kovboylar reddeder, bu yüzden atlarından birini çalar ve basının dikkatini çekmek için deneyimlerini tekrarlamak niyetiyle test alanına gider. Tutuklanır, bu da basının dikkatini çeker ve Robert onu ve Hank'i serbest bırakmak zorunda kalır.

Eve döndüğünde Hank'in onu beklediğini, o sabah işten ayrıldığını ve Vince'in görevinden alındığını görür. Hank ona Kaliforniya'da özel sektörde yeni bir mühendislik işi bulduğunu söyler ve aile mutlu bir şekilde taşınır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Box Office Mojo'da Mavi Gök
  2. ^ shotonwhat:Blue Sky (1994) Erişim tarihi: 4 Nisan 2017

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]