Matani Manastırı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Matani Manastırı

Matani Manastırı (Gürcüce: მატნის ცხრაკარა) Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Ahmeta Belediyesine bağlı Matani köyünün 3.5 km batısında konumlanmış bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks manastırıdır.

Manastır kompleksi, birçok kilise ve diğer manastır binalarından oluşmaktadır. Manastırın çevresinde ayrıca alçak bir koruma duvarı vardır. Manastırın ana binası, 5 veya 6. yüzyılda oyulmuş taştan inşa edilmiş üç nefli bir bazilikadır. Arnavut kaldırımı ve küçük taşlar üzerine inşa edilmiştir. Bazilika dikdörtgensel (10X8.7 m) bir yapıya sahiptir.[1] 8 ve 9. yüzyıllarda iki tane küçük tek nefli bazilika inşa edilmiştir. Bu bazilikalar ana kilisenin kuzey ve batı duvarlarına bağlanmıştır.

15. yüzyılda manastırda bir çan kulesi inşa edildi. Aynı dönemde kilisenin duvarları fresklenmiştir. O dönemde boyanan fresklerin bir kısmı günümüze kadar gelmiştir.[2] Günümüze kadar gelen freskler 15 ve 16. yüzyıllarda manastırın batı cephesine boyanmıştır. Ana bazilikanın batısında hala Geç Orta Çağ'dan kalma küçük bir kilise vardır. 1984 ve 1987 yılları arasında kilise yenilenmiştir. 2005 yılında çatı kaplama yapılmıştır. Sıva taşlarının %70 ila %80 arası keratin içerikli bir sıvıyla güçlendirilmiştir.

Manastırın panoromik görüntüsü.

Giriş kapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Manastırın giriş kapıları güney ve batıda bulunmaktadır. Bazilika'nın batı girişine girmeden geçilen kapının boyutları 4 metreye 3.3 metredir.

Çan kulesi[değiştir | kaynağı değiştir]

800 fit uzunluğunda olan kule, tamamen kare tuğlalardan örülmüştür. Günümüzde küçük bir kısmı ayakta kalmıştır.

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Georgische Sowjetenzyklopädie, Band. 6, Seite. 487, Tiflis,1983

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ საქართველოს ისტორიისა და კულტურის ძეგლთა აღწერილობა, Band. 2. Tiflis, 2004, S. 116
  2. ^ საქართველოს ისტორიისა და კულტურის ძეგლთა აღწერილობა, Band. 2. Tiflis, 2004, S. 117

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]