Masumiyet ve Tecrübe Şarkıları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İnsan Ruhunun İki Zıt Halini Gösteren Masumiyet ve Tecrübe Şarkıları başlık sayfası

Masumiyet ve Tecrübe Şarkıları (Özgün adı: Songs of Innocence and of Experience)[1] William Blake'in resimli şiirlerinden oluşan bir derlemedir. İki aşamada ortaya çıkmıştır. İlk birkaç kopya 1789'da Blake tarafından basıldı ve resimlendirildi. Beş yıl sonra bu şiirleri, İnsan Ruhunun İki Zıt Halini Gösteren Masumiyet ve Deneyim Şarkıları adlı bir ciltte bir dizi yeni şiirle birleştirildi. Blake aynı zamanda Songs of Innocence and Experience'ın yaratılmasından önce bir ressamdı ve Oberon, Titania ve perilerle dans eden Puck gibi konuları resmetmişti.

"Masumiyet" ve "Deneyim", Milton'ın varoluşsal-mitsel "Cennet" ve "Düşme" hallerini yeniden düşünen bilinç tanımlarıdır. Çoğu zaman bu koleksiyonun yorumları, "Masumiyet" in "düşmemiş dünyayı" ve "Deneyim" in "düşmüş dünyayı" temsil ettiği efsanevi bir ikilik etrafında toplanmıştır.[2] Blake, Romantizmde standart hale gelecek bir kronolojiyle koordine olma eğiliminde olan algı modlarımızı kategorize eder. Çocukluk ilk günahtan ziyade korunan bir masumiyet durumudur ancak düşmüş dünya ve onun kurumlarından muaf değildir. Bu dünya bazen çocukluğun kendisini etkiler ve her halükarda, çocukluk canlılığının kaybı, korku ve engelleme, sosyal ve politik yozlaşma ve Kilise'nin, devletin ve yönetici sınıfların çeşitli baskılarının damgasını vurduğu bir varlık durumu olan "deneyim" aracılığıyla bilinir hale gelir. Ciltteki "Karşıt Durumlar" bazen açıkça tekrarlanan veya zıtlık oluşturan başlıklarla belirtilir. Masumiyet'te, Bebek Neşesi'nde, Deneyim'de, Bebek Hüznünde; Masumiyet, Kuzu, Deneyim, Sinek ve Tyger gibi. The Chimney Sweeper ve The Little Black Boy gibi şiirlerin sadeliği, Blake'in Sanayi Devrimi'nin " Kara Şeytani Değirmenleri"ne eşlik eden yoksulluk ve sömürü gerçeklerine karşı duyarlılığını gösteriyor.[3]

Masumiyet şarkıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Masumiyet Şarkıları, ilk olarak 1789'da basılan eksiksiz bir eserdi. Sanat eserleri ile oyulmuş 483 şiirden oluşan kavramsal bir koleksiyondur. Bu koleksiyon ağırlıklı olarak pastoral uyumdaki mutlu, masum algıyı gösterir ancak " The Chimney Sweeper " ve " The Little Black Boy " gibi zaman zaman bu naif ve savunmasız durumun tehlikelerini ustaca gösterir.

Deneyim Şarkıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Deneyim Şarkıları, William Blake'in Masumiyet ve Deneyim Şarkıları'nın ikinci bölümünü oluşturan 26 şiirden oluşan bir şiir koleksiyonudur. Şiirler 1794'te yayınlandı. "The Little Girl Lost" ve "The Little Girl Found" gibi bazı şiirler Blake tarafından Songs of Innocence'a taşındı ve sık sık iki kitap arasında yer değiştirdi.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Songs of Innocence and of Experience, copy C, 1789, 1794 (Library of Congress): electronic edition". www.blakearchive.org. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2015. 
  2. ^ Fearful Symmetry. Princeton, New Jersey: Princeton University Press. 1969. ss. 42. ISBN 0-691-01291-1.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ The Broadview Anthology of British Literature: The Age of Romanticism. Broadview Press. 2010. ISBN 978-1-55111-404-0. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]