Masters Turnuvası şampiyonları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
1963, 1965, 1966, 1972, 1975 ve 1986 yıllarında elde ettiği altı Masters şampiyonluğuyla bu turnuvanın en başarılı oyuncusu olan Jack Nicklaus. Turnuvayı iki yıl üst üste kazanan üç oyuncudan biri olan Nicklaus 1972'de baştan sona önde götürdüğü turnuvayı şampiyon olarak tamamlamıştır.

Masters Turnuvası, 1934'te düzenlenmeye başlanan bir golf turnuvasıdır. Turnuvanın ilk şampiyonu Horton Smith'tir.[1] Her yıl düzenlenen dört büyük turnuvadan ilki olan Masters'ın son günü nisan ayının ikinci pazarına denk gelmektedir.[2] Her yıl aynı yerde (Augusta National Golf Club) düzenlenen tek büyük turnuvadır.[3] Masters şampiyonları diğer büyük turnuvalarda (Amerika Açık, Britanya Açık ve PGA Şampiyonası) sonraki beş yıl için oynama hakkının yanı sıra Masters'a istedikleri yıl yeniden başvurma şansını da elde ederler.[4] Masters'ı birinci tamamlayan golfçü "yeşil ceketin" de sahibi olmaktadır. İlk yeşil ceketi 1949'da Sam Snead kazanmıştır. Bu ceket, şampiyon tarafından bir yıl saklanmakta ve daha sonra geri verilmektedir. Bu, turnuvayı birden çok kez kazanan bir oyuncunun, bedeninde çok büyük bir değişiklik olmadıkça yalnızca bir yeşil ceket sahibi olabileceği anlamına gelir.[5]

Turnuvayı en çok kazanan oyuncu, altı şampiyonluğu bulunan Jack Nicklaus'tur. 1986'daki birinciliğini kazandığında 46 yaşında olan Nicklaus bu turnuvanın en yaşlı şampiyonu olma unvanını da elinde bulundurmaktadır.[1] Nicklaus, Nick Faldo ve Tiger Woods'un üst üste iki Masters şampiyonluğu bulunmaktadır. 1997 Masters'ı 21 yaşındayken kazanan Woods turnuvanın en genç şampiyonu[1] olmasının yanı sıra, turnuvadaki en farklı galibiyet (12 vuruş) rekorunu elinde bulundurmaktadır.[1] Woods'un 1997'de elde ettiği en düşük toplam vuruş (270 vuruşla par altı 18) derecesi 2015'te Jordan Spieth tarafından yinelenmiştir.[6] Turnuvadaki en yüksek toplam vuruş 1954'te Sam Snead, 1956'da Jack Burke, Jr. ve 2007'de Zach Johnson tarafından kaydedilen 289'dur (+1).[1] Turnuvayı baştan sona önde götürerek kazanan oyuncular ise Craig Wood (1941), Arnold Palmer (1960), Nicklaus (1972), Raymond Floyd (1976) ve Jordan Spieth'tir (2015).[1]

Şampiyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre[değiştir | kaynağı değiştir]

1958, 1960, 1962 ve 1964 yıllarında Masters şampiyonluğu yaşayan Arnold Palmer. 1960'ta turnuvayı baştan sona önde götürerek elde ettiği zaferle bunu başaran beş oyuncudan biri olmuştur.
1997, 2001, 2002 ve 2005 yıllarının Masters şampiyonu Tiger Woods bu turnuvayı iki yıl üst üste kazanan üç oyuncudan biridir.
Üç Masters şampiyonluğu (1961, 1974 ve 1978) bulunan Gary Player.
1989, 1990 ve 1996'da şampiyonluğa ulaşan Nick Faldo bu turnuvayı iki yıl üst üste kazanan üç oyuncudan biridir.
2004, 2006 ve 2010 yıllarının Masters şampiyonu Phil Mickelson.
Sonucu playoffla belirlenmiş turnuvalar
Masters Turnuvası şampiyonları
Yıl Ülke Şampiyon Toplam vuruş Par farkı[7][a]
1934  Amerika Birleşik Devletleri Smith, HortonHorton Smith 284 −4
1935  Amerika Birleşik Devletleri Sarazen, GeneGene Sarazen[c] 282 −6
1936  Amerika Birleşik Devletleri Smith, HortonHorton Smith 285 −3
1937  Amerika Birleşik Devletleri Nelson, ByronByron Nelson 283 −5
1938  Amerika Birleşik Devletleri Picard, HenryHenry Picard 285 −3
1939  Amerika Birleşik Devletleri Guldahl, RalphRalph Guldahl 279 −9
1940  Amerika Birleşik Devletleri Demaret, JimmyJimmy Demaret 280 −8
1941  Amerika Birleşik Devletleri Wood, CraigCraig Wood 280 −8
1942  Amerika Birleşik Devletleri Nelson, ByronByron Nelson[d] 280 −8
1943 [b]
1944
1945
1946  Amerika Birleşik Devletleri Keiser, HermanHerman Keiser 282 −6
1947  Amerika Birleşik Devletleri Demaret, JimmyJimmy Demaret 281 −7
1948  Amerika Birleşik Devletleri Harmon, ClaudeClaude Harmon 279 −9
1949  Amerika Birleşik Devletleri Snead, SamSam Snead 282 −6
1950  Amerika Birleşik Devletleri Demaret, JimmyJimmy Demaret 283 −5
1951  Amerika Birleşik Devletleri Hogan, BenBen Hogan 280 −8
1952  Amerika Birleşik Devletleri Snead, SamSam Snead 286 −2
1953  Amerika Birleşik Devletleri Hogan, BenBen Hogan 274 −14
1954 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Snead, SamSam Snead[e] 289 +1
1955  Amerika Birleşik Devletleri Middlecoff, CaryCary Middlecoff 279 −9
1956  Amerika Birleşik Devletleri Burke, Jr., JackJack Burke, Jr. 289 +1
1957  Amerika Birleşik Devletleri Ford, DougDoug Ford 283 −5
1958  Amerika Birleşik Devletleri Palmer, ArnoldArnold Palmer 284 −4
1959  Amerika Birleşik Devletleri Wall, Jr., ArtArt Wall, Jr. 284 −4
1960  Amerika Birleşik Devletleri Palmer, ArnoldArnold Palmer 282 −6
1961  Güney Afrika Player, GaryGary Player 280 −8
1962 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Palmer, ArnoldArnold Palmer[f] 280 −8
1963 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Nicklaus, JackJack Nicklaus 286 −2
1964 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Palmer, ArnoldArnold Palmer 276 −12
1965 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Nicklaus, JackJack Nicklaus 271 −17
1966 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Nicklaus, JackJack Nicklaus[g] 288 E
1967 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Brewer, GayGay Brewer 280 −8
1968 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Goalby, BobBob Goalby 277 −11
1969 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Archer, GeorgeGeorge Archer 281 −7
1970 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Casper, BillyBilly Casper[h] 279 −9
1971 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Coody, CharlesCharles Coody 279 −9
1972 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Nicklaus, JackJack Nicklaus 286 −2
1973 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Aaron, TommyTommy Aaron 283 −5
1974  Güney Afrika Player, GaryGary Player 278 −10
1975 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Nicklaus, JackJack Nicklaus 276 −12
1976 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Floyd, RaymondRaymond Floyd 271 −17
1977 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Watson, TomTom Watson 276 −12
1978  Güney Afrika Player, GaryGary Player 277 −11
1979 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Zoeller, FuzzyFuzzy Zoeller[i] 280 −8
1980  İspanya Ballesteros, SeveSeve Ballesteros 275 −13
1981 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Watson, TomTom Watson 280 −8
1982 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Stadler, CraigCraig Stadler[j] 284 −4
1983  İspanya Ballesteros, SeveSeve Ballesteros 280 −8
1984 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Crenshaw, BenBen Crenshaw 277 −11
1985  Batı Almanya Langer, BernhardBernhard Langer 282 −6
1986 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Nicklaus, JackJack Nicklaus 279 −9
1987 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Mize, LarryLarry Mize[k] 285 −3
1988  İskoçya Lyle, SandySandy Lyle 281 −7
1989  İngiltere Faldo, NickNick Faldo[l] 283 −5
1990  İngiltere Faldo, NickNick Faldo[m] 278 −10
1991  Galler Woosnam, IanIan Woosnam 277 −11
1992 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Couples, FredFred Couples 275 −13
1993  Almanya Langer, BernhardBernhard Langer 277 −11
1994  İspanya Olazábal, José MaríaJosé María Olazábal 279 −9
1995 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Crenshaw, BenBen Crenshaw 274 −14
1996  İngiltere Faldo, NickNick Faldo 276 −12
1997 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Woods, TigerTiger Woods 270 −18
1998 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri O'Meara, MarkMark O'Meara 279 −9
1999  İspanya Olazábal, José MaríaJosé María Olazábal 280 −8
2000  Fiji Singh, VijayVijay Singh 278 −10
2001 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Woods, TigerTiger Woods 272 −16
2002 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Woods, TigerTiger Woods 276 −12
2003  Kanada Weir, MikeMike Weir[n] 281 −7
2004 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Mickelson, PhilPhil Mickelson 279 −9
2005 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Woods, TigerTiger Woods[o] 276 −12
2006 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Mickelson, PhilPhil Mickelson 281 −7
2007 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Johnson, ZachZach Johnson 289 +1
2008  Güney Afrika Immelman, TrevorTrevor Immelman 280 −8
2009  Arjantin Cabrera, ÁngelÁngel Cabrera[p] 276 −12
2010 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Mickelson, PhilPhil Mickelson 272 −16
2011  Güney Afrika Schwartzel, CharlCharl Schwartzel 274 −14
2012 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Watson, BubbaBubba Watson[q] 278 −10
2013  Avustralya Scott, AdamAdam Scott[r] 279 −9
2014 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Watson, BubbaBubba Watson 280 −8
2015 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Spieth, JordanJordan Spieth 270 −18
2016  İngiltere Willett, DannyDanny Willett 283 −5
2017  İspanya García, SergioSergio García[s] 279 −9
2018 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Reed, PatrickPatrick Reed 273 −15

Birden çok şampiyonluğu bulunanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Şampiyonluk sayısı Yıllar
Amerika Birleşik Devletleri Jack Nicklaus 6 1963, 1965, 1966, 1972, 1975, 1986
Amerika Birleşik Devletleri Arnold Palmer 4 1958, 1960, 1962, 1964
Amerika Birleşik Devletleri Tiger Woods 4 1997, 2001, 2002, 2005
Amerika Birleşik Devletleri Jimmy Demaret 3 1940, 1947, 1950
Amerika Birleşik Devletleri Sam Snead 3 1949, 1952, 1954
Güney Afrika Cumhuriyeti Gary Player 3 1961, 1974, 1978
İngiltere Nick Faldo 3 1989, 1990, 1996
Amerika Birleşik Devletleri Phil Mickelson 3 2004, 2006, 2010
Amerika Birleşik Devletleri Horton Smith 2 1934, 1936
Amerika Birleşik Devletleri Byron Nelson 2 1937, 1942
Amerika Birleşik Devletleri Ben Hogan 2 1951, 1953
Amerika Birleşik Devletleri Tom Watson 2 1977, 1981
İspanya Seve Ballesteros 2 1980, 1983
Almanya Bernhard Langer 2 1985, 1993
Amerika Birleşik Devletleri Ben Crenshaw 2 1984, 1995
İspanya José María Olazábal 2 1994, 1999
Amerika Birleşik Devletleri Bubba Watson 2 2012, 2014

Uluslara göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulus Şampiyonluk sayısı Şampiyon sayısı
Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri 60 37
 Güney Afrika 5 3
 İspanya 5 3
 İngiltere 4 2
 Almanya 2 1
 İskoçya 1 1
 Galler 1 1
 Fiji 1 1
 Kanada 1 1
 Arjantin 1 1
 Avustralya 1 1

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • a Par bir golfçünün bir deliği, bir raundu (tüm deliklerin parları toplamı) ya da bir turnuvayı (tüm rauntların parları toplamı) tamamlaması gereken vuruş sayısıdır. E, turnuvanın önceden belirlenmiş olan bu par değeriyle eşit sayıda vuruşla tamamlandığını göstermektedir.[7]
  • b 1943, 1944 ve 1945 Masters turnuvaları II. Dünya Savaşı nedeniyle düzenlenmemiştir.
  • c Gene Sarazen Craig Wood'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • d Byron Nelson Ben Hogan'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • e Sam Snead Ben Hogan'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • f Arnold Palmer Dow Finsterwald ve Gary Player'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • g Jack Nicklaus Gay Brewer ve Tommy Jacobs'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • h Billy Casper Gene Littler'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • i Fuzzy Zoeller Ed Sneed ve Tom Watson'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • j Craig Stadler Dan Pohl'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • k Larry Mize Seve Ballesteros ve Greg Norman'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • l Nick Faldo Scott Hoch'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • m Nick Faldo Raymond Floyd'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • n Mike Weir Len Mattiace'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • o Tiger Woods Chris DiMarco'ya karşı playoffta kazanmıştır.
  • p Ángel Cabrera Chad Campbell ve Kenny Perry'ye karşı playoffta kazanmıştır.
  • q Bubba Watson Louis Oosthuizen'e karşı playoffta kazanmıştır.
  • r Adam Scott Ángel Cabrera'ya karşı playoffta kazanmıştır.
  • s Sergio Garcia Justin Rose'a karşı playoffta kazanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Özel

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]