Margery Allingham

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Margery Louise Allingham (20 Mayıs 1904 - 30 Haziran 1966), Dedektiflik Romanının Altın Çağı "ndan bir İngiliz romancıydı ve Agatha Christie, Dorothy L. Sayers ve Ngaio Marsh ile birlikte bu dönemin dört " Suç Kraliçesi "nden biri olarak kabul edilir.

Allingham en çok kahramanı, beyefendi dedektif Albert Campion ile hatırlanır. Başlangıçta Dorothy L. Sayers'ın dedektifi Lord Peter Wimsey'in bir parodisi olduğuna inanılan Campion, olgunlaşarak 18 roman ve birçok kısa öykünün temelini oluşturan yarı dedektif, yarı maceracı, son derece bireysel bir karaktere dönüştü.

Allingham meme kanserinden muzdaripti ve 30 Haziran 1966'da İngiltere'nin Colchester kentindeki Severalls Hastanesi'nde 62 yaşında öldü. Son Campion romanı Kartalların Kargosu kocasının isteği üzerine tamamlandı ve 1968'de yayınlandı. Hastalığı boyunca, ev hayatlarını anlatan filmlerinde bu konudan kaçınan ve kocasının bundan rahatsız olmamasını sağlayan kız kardeşi tarafından bakıldı.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Joyce Allingham - Groups and Centres". www.uea.ac.uk. 24 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]