Marcus Minucius Rufus

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Marcus Minucius Rufus (MÖ 2 Ağustos 216'da öldü) MÖ 221'de bir Roma konsülüydü. Ayrıca Cunctator olarak bilinen Quintus Fabius Maximus Verrucosus'un diktatörlüğü sırasında Magister Equitum'du.

Fabius Maximus'un siyasi düşmanıydı. İkinci Pön Savaşı sırasında oyalayıcı savunma stratejisine karşıydı. Kartacalılar Geronium'da meşgulken, Fabius, "Fabian stratejisini" izleme talimatıyla Minucius'u Roma ordusunun başında bırakmış ve bazı dini görevleri yerine getirmek için Roma'ya gitmişti.[1] Hannibal'e karşı her zaman daha ileri bir stratejiyi savunan Minucius, birkaç gün sonra tepelerden aşağı indi ve Geronium'un kuzeyindeki Larinum ovasında yeni bir kamp kurdu. Minucius, Hannibal'i savaşa kışkırtmaya çalışırken Romalılar, Kartacalı yiyecek toplayıcıları yeni kamplarından taciz etmeye başladı. Hannibal yanıt olarak ordusunun üçte ikisiyle Geronium'dan Roma kampının yakınına taşındı, geçici bir kamp kurdu ve 2.000 Numidyalı kargılıyla Roma kampına bakan bir tepeyi işgal etti.[2] Kartacalıların hareketliliği bu sırada atları dinlenirken kısıtlandı.[3] Bu aynı zamanda Hannibal'i Romalılara karşı en iyi silahından da mahrum etmişti ki bu çok yakında devreye girecek bir gerçekti.

Minucius hemen saldırıp tepede bulunan kargılıları geri püskürttü ve ardından kampını ele geçirilen tepenin üstüne taşıdı. İnisiyatif Minucius'a aitken, sahne bir yüzleşme için hazırlandı. Romalı komutan, tüm aceleciliğine rağmen, olayları kendi lehine çevirmek için durumu beceri ve kurnazlıkla ele aldı. Bundan sonra Fabius'un eş komutanlığına atandı. Ancak Minucius, Hannibal'in Geronium'a saldırısı sırasında Fabius'un hayatını kurtarmasının ardından sonunda emirlerini kabul etti.

Marcus Minucius Rufus, Cannae Savaşı'nda öldürüldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bagnall, Nigel, The Punic Wars, p. 188, 0-312-34214-4
  2. ^ Bagnall, Nigel, The Punic Wars, 0-312-34214-4
  3. ^ Baker, G.P, Hannibal, p. 120, 0-8154-1005-0