Manipura

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Manipura çakranın Sanskritçe ḍa, ḍha, ṇa, ta, tha, da, dha, na, pa ve pha harflerini taşıyan on yapraklı olduğu gösterilmiştir.

Manipura, Vedik geleneğe göre üçüncü birincil çakradır.

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Göbeğin üzerinde yer alan[1] Manipura, Sanskritçe'den "mücevherler şehri" olarak tercüme edilir, alternatif olarak "göz alıcı mücevher" veya "parlak mücevher" olarak tercüme edilir. Manipura genellikle sarı,[2] klasik tantrada mavi,[3] ve Nath geleneğinde kırmızı renklerle ilişkilendirilir.

Manipura, ateş ve dönüşüm gücü ile ilişkilendirilir. Agni'nin ve hayati rüzgar Samana Vayu'nun evi olarak sindirimi ve metabolizmayı yönettiği söylenir. Prana Vayu ve Apana Vayu enerjileri (içe ve dışa akan enerji) dengeli bir sistemdeki noktada buluşur.

Manipura, sindirim sisteminin çoğunu innerve eden solar pleksusun evidir. Çakra temelli tıpta, şifacılar daha sağlıklı sindirim, eliminasyon, pankreas - böbrek ve adrenal fonksiyonlarını geliştirmek için bu bölgeyi çalıştırırlar.

Dış görünüş[değiştir | kaynağı değiştir]

Manipura, yoğun yüklü yağmur bulutları gibi 10 lacivert veya siyah taç yaprağı olan parlak sarı bir daire içinde, ateşin tattvasını simgeleyen, aşağıyı gösteren kırmızı bir üçgenle temsil edilir.

Ateş bölgesi, kıpkırmızı parlayan, dört kollu, tespih ve mızrak tutan tanrı Vahni[4] tarafından temsil edilir. Vahni, lütuf veya iyilik yapma ve korkuyu dağıtma jestleri yapmaktadır.

Vücut ile ilişki[değiştir | kaynağı değiştir]

Manipura'nın konumu göbeğin arkasında olarak belirtilir. Bazen rolü güneşten Prana'yı emmek ve özümsemek olan, solar pleksusta Surya (güneş) çakrası adı verilen ikincil bir çakra bulunur. Görme duyusuyla ilgili olduğu için gözlerle, hareketle ilişkili olduğu için ayaklarla ilişkilidir.[5]

Endokrin sistemde, Manipura'nın pankreas ve dış adrenal bezlerle (adrenal korteks) ilişkili olduğu söylenir. Bu bezler, tıpkı Manipura'nın Prana'yı vücuda yayması gibi, sindirimle ilgili önemli hormonlar yaratır ve yiyecekleri vücut için enerjiye dönüştürür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ T. Krishnamacharya, Yoga Makaranda, p.10
  2. ^ Balancing the Chakras. Charles River Editors. 29 Kasım 2011. ISBN 9781619828780.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ "Sat-Chakra-Nirupana-Kundalini Chakras". www.bhagavadgitausa.com. 22 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Vahni: 21 definitions". 12 Ekim 2015. 6 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Solar Plexus Chakra". ASIS Massage Education. 23 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2013.