Manastırda Aşk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Manastırda Aşk
Northanger Abbey
TürTarihî dönem draması
UyarlamaNorthanger Manastırı
Jane Austen
SenaristAndrew Davies
YönetmenJon Jones
Başrol
Tema müziği bestecisiCharlie Mole
Ülke Birleşik Krallık
Diliİngilizce
Yapım
YapımcıKeith Thompson
KurgucuSue Wyatt
Görüntü yönetmeniCiarán Tanham
Gösterim süresi86 dakika
Yapım şirketi
Dağıtımcı firma
  • Granada Ventures (BK)
  • Amber Entertainment (BK)
  • ITV DVD (BK)
  • Masterpiece Theatre (ABD)
  • PBS (ABD)
Yayın bilgileri
KanalITV
Yayın tarihi25 Mart 2007 (2007-03-25)

Manastırda Aşk (İngilizce özgün adı: Northanger Abbey) Jane Austen'ın Northanger Manastırı adlı 1817 tarihli romanından uyarlanan 2007 İngiliz yapımı televizyon filmidir. Filmin yönetmenliğini İngiliz yönetmen Jon Jones yaptı, senaryosunu ise Andrew Davies yazdı. Felicity Jones, filmdeki ana karakter Catherine Morland'i, JJ Field ise Henry Tilney karakterini canlandırdı. Hikâye, genç Catherine'nin bazı aile arkadaşlarına eşlik etmesi için Bath'a davet edilmesiyle başlıyor. Bath'ta kendini Henry Tilney'nin ve John Thorpe'un (William Beck) sevgisinin odağında bulur. Northanger Manastırı'nda kalması için davet edildiğinde, Catherine'in genç ve saf hayal gücü devreye girer ve çok sevdiği romanların Gotik romantizmini gerçek hayat ile karıştırmaya başlar.

Manastırda Aşk , ITV'nin Jane Austen Sezonu adını verdiği üç Jane Austen uyarlaması içeren serinin bir parçasıydı. Serinin diğer iki parçası İkinci Şans ve Mansfield Park.[1] Filmin çekimleri 2 milyon sterlinlik bir bütçeyle, Ağustos 2006'da İrlanda'da başladı. Filmin yapımcılığını İngiliz ITV Studios ve Amerikan WGBH Boston şirketleri üstlendi. Manastırda Aşk prömiyerini 25 Mart 2007'de Birleşik Krallık'ta ITV kanalında[1] ve 16 Aralık 2007'de Kanada'da TVOntario kanalında yaptı.[2] 2008'de Amerika Birleşik Devletleri'nde PBS kanalında ve Avustralya'da yayınlandı. Dizi Birleşik Krallık'ta 5,6 milyon kişi tarafından izlendi ve 2007'de yayımlanan uyarlamalar arasında en çok izlenen ikinci film oldu.[3] Manastırda Aşk, televizyon eleştirmenlerinden çoğunlukla olumlu eleştiriler aldı ve çoğu oyuncu kadrosunun performansları övüldü.

Olay örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Bay ve Bayan Morland'ın 17 yaşındaki kızı Catherine Morland'ın güçlü bir hayal gücü vardır ve gotik romanları okumayı çok sevmektedir. Aile dostları Bay ve Bayan Allen, Catherine'i Bath'a davet eder ve o da hemen kabul eder. Catherine, ilk balosunda Henry Tilney ile tanışır ve onunla dans eder. Ertesi gün Catherine, Thorpe ailesiyle tanışır. Isabella Thorpe ile arkadaş olur ve Isabella'nın abisi John ile tanışır. Kendi abisi James de ziyarete gelir.

John, baloda Catherine ile flört eder, ancak Catherine, Henry ve Henry'nin kız kardeşi ile tanışmayı istemektedir. Catherine'nin, Henry ve Eleanor ile yürüyüşe çıkmak için buluşma planları vardır ancak Isabella, Catherine'i John ile Blaise Kalesi'ne geziye gitmeye zorlar. John, Catherine'e Henry'yi Wick Rocks'a faytonla giderken gördüğünü söyler. Fakat Catherine, John ile arabadayken Tilney kardeşleri sokakta yürürken görür. Catherine, John'un yalan söylediğini anlar ve ondan arabayı durdurmasını ister ama John devam eder. Catherine operada Tilney ailesiyle karşılaşır, onlardan özür diler ve yürüyüşe çıkmak için bir kez daha sözleşirler. John, Henry'nin babası General Tilney'e Catherine'in Allen ailesinin varisi olduğunu söyler ve Catherine'nin yüklü bir mirasın varisi olduğunu düşünen General Catherine'i evine davet eder. Catherine, Henry ve Eleanor'un kitapları kendisi kadar sevdiğini öğrendiğinde çok sevinir.

Eve döndüğünde Isabella ona James ile nişanlandığını söyler. James ve John Bath'tan birkaç haftalığına ayrılmaları gerektiğini söylerler. John ile Catherine evlilik hakkında konuşurlar ve John, Catherine'in kendisine aşık olduğunu düşünür. Isabella, Henry'nin ağabeyi Yüzbaşı Frederick Tilney'nin dikkatini çeker. Isabella, James'in gelirinin düşük olduğunu öğrendikten sonra Frederick'le flörtleşmeye başlar. General Tilney, Catherine'i Northanger Manastırı'nda ailesiyle birlikte kalmaya davet eder ve Catherine kabul eder. Isabella, Catherine'e John'un ona evlenme teklif edeceğini söylediğinde, Catherine arkadaşından John'a mektup yazmasını ve yanıldığını söylemesini ister. Isabella, Frederick ile flört etmeye devam eder ve Catherine, Henry'den abisiyle konuşup onu Isabella'yı bırakmaya ikna etmesini ister. Henry Catherine'e abisinin yakında orduya katılmak için kasabadan ayrılacağını söyler.

Catherine, Northanger Manastırı'nın tam da hayal ettiği gibi göründüğünü söyler ve Bayan Tilney'nin ölümü ilgisini çeker. Aşırı aktif hayal gücü nedeniyle Catherine, General Tilney'nin karısını öldürdüğüne inanmaya başlar. Henry onu annesinin odasında yakalar ve ne düşündüğünü anladığında ona gücenir. Catherine Henry'den özür diler ve Henry ona çok fazla roman okuduğunu söyler. Catherine, James'ten bir mektup alır. Mektupta James, Isabella ile nişanının atıldığını çünkü Catherine'in Frederick'e yöneldiğini söyler. Eleanor, Catherine'e ağabeyi Frederick'İn Isabella ile evlenmeye niyeti olmadığını söyler. Catherine, Isabella'dan bir mektup alır. Mektupta Isabella, James'ten kendi adına özür dilemesini istiyordur. Catherine böyle bir şey yapmayacağının söyler.

General Tilney çıktığı bir geziden sonra evine döner ve Eleanor'a Catherine'i o gece Fullerton'a göndermesini emreder. Catherine bu yolculuğa tek başına katlanır ve Bayan Tilney'nin ölümü hakkındaki şüphelerini Henry'nin General'e anlattığını bu nedenle apar topar Northanger'dan gönderildiğini düşünür. Birkaç gün sonra Henry, Fullerton'a gelir ve General'in Catherine'nin aslında Allen çiftinin varisi olmadığını öğrendiğini bu nedenle onu gönderdiğini söyler. Babasının yaptıkları için özür diler, Catherine'e onu sevdiğini söyler ve ona evlenme teklif eder. Catherine teklifi kabul eder ve evlenirler.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

10 Kasım 2005'te The Guardian gazetesi ITV kanalının Mansfield Parkı, Northanger Manastırı ve İkna kitaplarının uyarlamalarını çekeceğini duyurdu.[4] ITV, Austen'ın daha çok bilinen Gurur ve Önyargı ile Akıl ve Tutku kitaplarını uyarlamak yerine Austen'ın daha az bilinen kitaplarını uyarlamayı tercih ettiklerini söyledi.[5] Uyarlamanın her birinin ayırt edici bir görünüme sahip olmaları için her bir uyarlamayı farklı bir şirket, yönetmen ve ekip çekti. Ayrıca uyarlamaların, daha önce diğer Austen uyarlamalarını izlemeyi tercih etmemiş genç izleyici kitlesine hitap etmesi için çalışıldı.[6] Manastırda Aşk'ın çekimleri için 2 milyon sterlin bütçe ayrıldı. Film, kitabın 1987 dizi uyarlamasından sonra çekilen 2.uyarlama oldu.[7][8]

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Felicity Jones, Northanger Manastırı filminde ana karakter Catherine Morland'ı canlandırdı.
Oyuncu Rol
Felicity Jones Catherine Morland Ana karakter, Morland ailesinin en büyük kızı
JJ Field Henry Tilney Gözde bekar ve rahip
William Beck John Thorpe Henry'nin rakibi
Carey Mulligan Isabella Thorpe Catherine'nin bencil arkadaşı
Hugh O'Conor James Morland Catherine'nin abisi ve Isabella'nın nişanlısı
Liam Cunningham General Tilney Henry, Eleanor ve Frederick'in babası
Julia Dearden Bayan Morland Catherine'nin annesi
Gerry O'Brien Bay Morland Catherine'nin babası
Desmond Barrit Bay Allen Catherine'i Bath'a davet eden zengin çift
Sylvestra Le Touzel Bayan Allen
Catherine Walker Eleanor Tilney Henry'nin kardeşi
Mark Dymond Frederick Tilney Henry'nin abisi
Geraldine James Anlatıcı Jane Austen'ın sesi

Felicity Jones oyuncu seçmelerine katıldı ve Oxford Üniversitesi'nden mezun olduktan iki hafta sonra role seçildi.[9]

Filmde Northanger Manastırı olarak kullanılan Lismore Kalesi

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Manastırda Aşk, 2006'da İrlanda'da çekildi.[10][11] Modern Dublin sokakları romanın geçtiği 19.yüzyıl Bath kentini yansıtmak için kullanıldı.[6] Waterford Kontluğu'ndaki Lismore Kalesi, Tilney ailesinin evi Northanger Manastırı olarak kullanıldı. Meath Kontluğu yakınlarındaki Higginsbrook Evi, Morland ailesinin evinin dış cephesi olarak gösterildi. Aynı ev daha sonra Jane Austen'ın hayatının anlatıldığı Aşkın Kitabı filminde de kullanıldı.[12] Çekim için Dublin Kalesi, Ardbraccan Evi ve Charleville Kalesi de kullanıldı. Jones, Evening Herald gazetesine ülkenin pek çok yerini görme imkanı sağladığı için İrlanda'da çekim yapmaktan mutlu olduğunu söyledi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Friday, 9 March, 2007" (İngilizce). 9 Mart 2007. 27 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2021. 
  2. ^ "TVO.ORG | Jane Austen on tvo.org". web.archive.org. 28 Haziran 2013. 28 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2021. 
  3. ^ Oatts, Joanne (2 Nisan 2007). "'Persuasion' attracts 5.4 million". Digital Spy (İngilizce). 9 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2021. 
  4. ^ Day, Julia (10 Kasım 2005). "ITV falls in love with Jane Austen". The Guardian. 11 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2012. 
  5. ^ Glendinning, Lee (16 Şubat 2007). "New generation of teenagers prepare to be seduced with rebirth of Austen". The Independent. Independent Print Limited. 19 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2012. 
  6. ^ a b "Austen power". The Northern Echo. Newsquest. 24 Şubat 2007. 27 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2012. 
  7. ^ Davies (28 Ağustos 2006). "From Archers temptress to Jane Austen heroine". The Daily Telegraph. 7 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  8. ^ Irvine (14 Eylül 2009). "Jane Austen's recent adaptations". The Daily Telegraph. 15 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2012. 
  9. ^ Laws (18 Mart 2007). "Jane Austen like you've never seen it before..." Sunday Mercury. Trinity Mirror. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2012. [ölü/kırık bağlantı](abonelik gereklidir)
  10. ^ Byrne (24 Ocak 2012). "Capturing the loneliness of the long-distance lover". Evening Herald. Independent News & Media. 31 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2012. 
  11. ^ "The OPW throws open its doors to Irish film production". Irish Film Board. 26 Temmuz 2006. 16 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2012. 
  12. ^ Finneran (8 Mart 2007). "Abbey days for Jane Austen's 'Irish Home'". Evening Herald. Independent News & Media. 13 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2012. (abonelik gereklidir)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]