Manas Ordo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Manas'ın gömüldüğü iddia edilen Manas'ın kümbözü

Manas Ordo (KırgızcaМанас Ордо, romanizemɑnɑs ordó), Manas destanı kahramanı Manas'ın son dinlenme yeri olduğu düşünülen, büyük olasılıkla 1334 civarında inşa edilmiş Karahanlı dönemine ait bir anıt mezardır.[1] Kırgızlar arasında burası mazar statüsüne sahiptir.

Yapı 14. yüzyıldan kalma diğer anıtlara benzemektedir ve anıtın dış kenarının etrafında kufi yazılar bulunmaktadır.[2][3]

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırgız destan kahramanı Manas'ın, Kırgızistan'ın kuzeybatısındaki Talas Eyaletinde bulunan Ala-Too dağlarına gömüldüğü söylenmektedir. Talas kasabasının 12 km doğusundaki anıt mezarın onun kalıntılarını barındırdığına inanılmaktadır ve Kırgız gezginler için popüler bir yerdir. Geleneksel Kırgız binicilik oyunları 1995 yılından beri her yaz burada düzenlenmektedir. Ancak türbenin üzerindeki bir yazıtta türbenin "...kadınların en ünlüsü, emir Abuka'nın kızı Kenizek-Hatun'a" adanmış olduğu belirtilmektedir. Efsaneye göre Manas'ın dul eşi Kanıkey, kocasının düşmanlarını şaşırtmak ve mezarının kirletilmesini önlemek amacıyla bu yazıyı sipariş etmiştir.

Gerçekten de arkeologlar mezarı açtıklarında bir kadın iskeleti değil, yaklaşık 2 m (6,5 feet) boyunda bir erkek iskeleti buldular. Akademisyenler ve uzmanlar bu durumu, Manas Ordo'nun gerçekten de efsanevi savaşçının mezarı olduğu, mezarın dış yazıtında bahsedilen prensesin mezarı olmadığı şeklinde yorumladılar.[4]

Manas'ın bu anıt mezara gömülmediğini söyleyen şüpheciler olsa da, manzara yine de Kırgızistan'da popüler bir yer ve önemli bir manevi manzara haline geldi.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Manas Ordo | Attractions". Lonely Planet (İngilizce). 5 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  2. ^ "Manas Ordo: Sights of Kyrgyzstan". www.advantour.com. 6 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  3. ^ "CBT Kyrgyzstan - Manas Ordo Complex". web.archive.org. 17 Ekim 2012. 17 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  4. ^ "Исторический комплекс Манас-Ордо | Too.kg". too.kg (Rusça). 2 Şubat 2018. 18 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  5. ^ "Комплекс Манас-Ордо » МЫ знаем - Gde.kg!". МЫ знаем - Gde.kg! (Rusça). 3 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023.