Man-of-war

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Man-of-war

Man-of-war,[1][2] 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Kraliyet Donanması'nda bulunan güçlü bir savaş gemisi veya fırkateyn için kullanılan terimdir. Terim hiçbir zaman belirli bir anlam kazanmasa da, genellikle küreklerle hareket ettirilen bir kadırganın aksine, topla donanmış ve esas olarak yelkenlerle hareket ettirilen gemiler için kullanılmıştır.

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Man-of-war, 15. yüzyılın başlarında Portekiz'de, karak oluşturmak için ikinci bir direk eklenerek daha önceki yuvarlak gemilerden geliştirildi. 16. yüzyıl, karakın kalyona ve ardından hat gemisine dönüştü.

Sir John Hawkins tarafından geliştirilen Man-of-war tasarımı, her biri üç ila dört yelkenli üç direk içeriyordu. Gemi 60 metreye kadar uzunluğa sahipti ve 124 silahı vardı. Bu silahların dördü pruvada, sekizi kıçta ve her bir bordada 56 top bulunuyordu. Maksimum sekiz veya dokuz deniz mili seyir hızına sahipti.

Kaynak[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Man-of-war". Merriam-Webster Dictionary. 22 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2014. 
  2. ^ "Definition of "man-of-war"". Collins English Dictionary. 9 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2014.