Mahşer-i Cümbüş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mahşer-i Cümbüş
Tv programlarından bir görüntü.
Kuruluş tarihi2001
Konumİstanbul
Resmî sitemahsericumbus.com.tr

Mahşer-i Cümbüş, 2001 yılında Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümünde okuyan 6 kişi tarafından kurulmuş daha sonra 2 üyenin katılımıyla kadrosu tamamlanmış ve geleneksel Türk Tiyatrosu'nun en önemli özelliklerinden biri olan doğaçlama geleneğini devam ettiren bir topluluktur.

Kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahşer-i Cümbüş topluluğunu kuran Yiğit Arı, Burak Satıbol, Dilek Çelebi, Ayhan Taş, Özlem Türay, Ayça Işıldar Ak: Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü'nde tanışırlar. Okuldaki hocaları Yrd. Doç. Dr. A. Kadir Çevik doktorasını doğaçlama tiyatro üzerine yapar ve bu sayede derslerde de doğaçlama ağırlıklı çalışmalara başlar[1] ve buna gönül verirler. Birbirleriyle çok iyi bir uyum göstermelerinden sonra, okulun da bitmesiyle iş hayatına birlikte atılırlar ve 2001 yılında bir tiyatro topluluğu kurarlar. Topluluk başlangıçta 20 üyeden oluşur. Ancak zaman içerisinde grubun diğer üyeleri ayrılır. İsim olarak da bir arkadaşlarının tavsiyesiyle Arapça'da kale arkası seyircisi anlamına gelen Mahşer-i Cümbüş adını alırlar. Gruba daha sonra Fatih Pestil ile Fatih Günay katılır ve topluluk bugünkü halini alır.

Oyunlarına ait afiş

Gösterileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Gösterilerine Ankara Tenedos Kafe'de başlayan grup 2003 yılında İstanbul'a taşınır. 2005 yılında kendi sahneleri olan Hayalhane yi açarlar. Grup, 2007 yılından itibaren önce Star TV'de başlayan sonra FOX'a geçen Anında Görüntü Show isimli televizyon programında yer almaktadır.

Mahşer-i Cümbüş, kurulduğu günden bu yana başta Ankara ve İstanbul olmak üzere birçok ilde gösteriler sergilemiş ve festivallere katılmıştır. Mahşer-i Cümbüş, Doğaçlama Tiyatro'nun gösteri biçimlerinden biri olan Tiyatro Sporunun galasını 14 Ocak 2008 tarihinde yapmıştır ve Tiyatro Sporu'nu Türkiye'de ilk defa seyirciyle buluşturmuştur.

2006 yılından itibaren yeni oyunları Beyin fırtınası ile izleyenlere seyircinin katılımıyla renklenen, seyircilerin ve oyuncuların hayal gücüyle oluşturdukları bir oyun sunmuşlardır. Ekip şu ana kadar 300'ün üzerinde Tiyatro Sporu, 100'ün üzerinde Beyin Fırtınası gösterisi yapıp 12. Uluslararası Tiyatro Festivali'nde Türkiye'yi temsil etti. Ayrıca grup Doğaçlama Tiyatro Kursu vererek yeni nesil tiyatrocular yetiştirmeye devam etmektedir.

Grup kuruluşunun 18. yılını 16 Nisan 2019 günü Bostancı gösteri merkezinde yapılan görkemli bir gala ile kutlamıştır. 2019 yılı Eylül ayında Ayhan Taş, Burak Satıbol, Özlem Türay, Yiğit Arı, Ayça Işıldar Ak, Fatih Günay, Mustafa Eraslan, Ahmet Sinan Türker, Zafer Keskin, Güray Özcan'dan oluşan oyuncu ve teknik ekibin katılımıyla Hamburg, Berlin ve Viyana'yı kapsayan bir Avrupa turnesi yapmıştır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Türkiye’de ilk kez Tiyatro Sporu çalışmalarını başlattı.[1] 5 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 15.06.2008 tarihinde erişildi.