İçeriğe atla

Madeira Havaalanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Madeira Havaalanı

Madeira Havaalanı (Portekizce: Aeroporto da Madeira) (IATA: FNC, ICAO: LPMA), gayri resmi olarak Funchal Havaalanı (Aeroporto do Funchal), eski adıyla Santa Catarina Havaalanı (Aeroporto de Santa Catarina) ve resmi olarak Cristiano Ronaldo Uluslararası Havaalanı, Portekiz'deki uluslararası bir havaalanıdır. Portekiz takımadalarındaki ve Madeira özerk bölgesindeki Santa Cruz sivil cemaati. Havaalanı, bölgesel başkent Funchal'ın 13,2 km (8,2 mil) doğu-kuzeydoğusunda yer alır ve bazen gayri resmi olarak onun adıyla anılır. Madeira'nın bir eğlence destinasyonu olarak önemi nedeniyle çoğunlukla Avrupa metropol destinasyonlarına uçuşlara ev sahipliği yapıyor ve kargonun Madeira takımadalarına girip çıkmasında çok önemli. Portekiz'in dördüncü en yoğun havalimanıdır. Havaalanı, adını tüm zamanların en büyük futbolcularından biri olarak kabul edilen Madeira yerlisi Cristiano Ronaldo'dan almıştır.

Havalimanı, konumu ve pist inşaatı nedeniyle dünyanın en tehlikeli havalimanlarından biri olarak kabul ediliyor.[1] 2004 yılında Uluslararası Köprü ve Yapı Mühendisliği Derneği tarafından Üstün Yapı Ödülü'nü aldı.[2][3][4][5] History Channel programı Most Extreme Airports, burayı dünyanın en tehlikeli dokuzuncu, Avrupa'nın ise üçüncü en tehlikeli havalimanı olarak sıraladı.[6] Pilotların havalimanına inebilmeleri için ek eğitim almaları gerekiyor.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The world's scariest airport landings: videos". The Telegraph. 18 June 2016. 
  2. ^ "Funchal Airport Extension, Madeira Island, Portugal". Iabse.org. 28 May 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Advanced Solutions International, Inc. "OStrA". Iabse.org. 25 August 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 August 2017. 
  4. ^ "The Outstanding Structure Award". Iabse.ethz.ch. 27 February 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Outstanding Structure Award". Ordemengenheiros.pt. 
  6. ^ The Most Extreme Airports (video). The History Channel. 26 August 2010. 
  7. ^ "Madeira Special Approach Familiarization (Traditional Classroom & Simulator) - FlightSafety International". elearning.flightsafety.com. Erişim tarihi: 15 June 2018.