İçeriğe atla

Made in Germany

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Deutsche Bundespost (Alman Federal Posta İdaresi) tarafından 1988 yılında basılan Made in Germany ibareli pul.

Made in Germany (TürkçeAlman malı), bir ürünün Almanya'da üretildiğini gösteren bir ticari markadır. İlk olarak 19. yüzyılın sonunda Büyük Britanya'da ucuz ve kalitesiz olduğu düşünülen ithal mallara karşı bir koruma olarak kullanılmaya başlanan bu işaret,[1] günümüzde pek çok tüketicinin gözünde bir kalite simgesi olarak kabul edilmektedir. 2017'de yapılan uluslararası bir araştırmaya göre, "Made in Germany"nin yüksek bir uluslararası itibara sahip olduğu ve Made in Country Index listesinde 52 ülke arasında birinci sırada yer aldığı açıklandı.[2][3]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Sanayileşme 19. yüzyılın ikinci yarısında diğer Avrupa ülkelerinde de etkili olmaya başlayınca, Büyük Britanya'ya yapılan ihracat da arttı. Britanya'da ithal edilen bu malların kalitesinin çok düşük olduğu ve bazı ürünlerin taklit ve intihal olduğu düşünülüyordu. Bu ürünlerin bazılarının Almanya'dan gelmesi nedeniyle Alman malları kısa sürede kötü bir üne sahip oldu. Alman mühendis Franz Reuleaux 1876'da katıldığı Philadelphia'daki Yüzüncü Yıl Fuarı'nda, sergilenen Alman sanayi ürünlerinin kalitesizliğini gördükten sonra "Alman sanayisi ucuz ve kalitesiz üretim ilkesine dayanıyor" şeklinde bir görüş belirtti.[4] Alman malları hakkındaki bu yorumu ülkesinde büyük tepki çeken Reuleaux'u aralarında Ernst Werner von Siemens'in de bulunduğu sınırlı kişi destekledi.[4]

23 Ağustos 1887'de İngiltere Parlamentosu, malların üzerinde menşe ülkesinin açıkça belirtilmesini öngören Ticari Markalar Yasası’nı kabul etti.[5] Böylece ithal mallar herkes tarafından tanınabilir hale geldi.[1] Birleşik Krallık'taki bu gelişmenin ilk tetikleyicilerinden biri, 1862'de Londra'da düzenlenen ve makine mühendisliğindeki İngiliz hakimiyetini ilk kez kıran Büyük Sergi'deki Chemnitz kökenli mallardı. Örneğin, ünlü jüri üyesi Joseph Whitworth, Johann von Zimmermann'ın makinelerini ilk kez "gerçekten çok iyi" olarak tanımladı.

Reuleaux'un eleştirel yorumları ilerleyen yıllarda Almanya sanayisinde ucuz ve kötü ürünler yerine kaliteli ürünlere, nicelik yerine ise niteliğe odaklanılmasını sağladı.[4] Birçok Alman malı, fiyat performans açısından muadil İngiliz ürünlerinden giderek daha üstün hale geldi. "Made in Germany" ibaresi kısa sürede İngilizlerin başlangıçta uygulamak istediği olumsuz amacın tam tersi etki yaratarak bir kalite imzası haline dönüştü.[1]

I. Dünya Savaşı sırasında Büyük Britanya, İngilizlerin düşman mallarını tanımasını ve boykot etmesini kolaylaştırmak için ticari marka düzenlemelerini sıkılaştırdı. Etiketleme zorunluluğu I. Dünya Savaşı'ndan sonra da uygulanmaya devam etti. II. Dünya Savaşı'ndan sonra ise "Made in Germany", Alman ekonomik mucizesi ile eş anlamlı hale geldi. İşaret, Batı Almanya'nın ihracat başarıları sayesinde ve küreselleşme sürecinde dünya çapında tanınır hale geldi. Doğu Almanya menşeli ürünler ya "Made in GDR" (Doğu Almanya malı) ya da "Made in Germany" (Alman malı) olarak etiketlendi. Batı Almanya ürünleri ise "Made in W. Germany" (B. Almanya malı) olarak etiketlendi.

Küreselleşme ile birlikte, her zamankinden daha fazla ürün başka ülkelerden gelen parçalar içermeye başlandı. İyi bilinen bir örnek otomobil üretimidir: Volkswagen gibi büyük üreticiler katma değerin yaklaşık %30 ila %40'ını kendileri üretmektedir; geri kalan %60 ila %70'i tedarikçiler tarafından sağlanmaktadır. Örneğin koltuklar, gösterge panelleri veya tüm ön bölümler başka ülkelerden tedarik edilmektedir. Bazı büyük şirketler pazarlama ve reklamlarında "Made by Mercedes-Benz", "Made by BMW", "Almanya'da tasarlandı", "Almanya'da tasarlandı ve geliştirildi" gibi ibareler kullanarak üretim yerinin geçmişe kıyasla daha az önemli hale geldiğini ima etmektedir. Günümüzde ürünlerin %90'ından fazlası yurtdışında üretilmiş olsa bile, sadece son montaj Almanya'da yapıldığı sürece ürünler "Made in Germany" olarak etiketlenebilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Lutteroth, Johanna (24 Ağustos 2012). "125 Jahre "Made in Germany": Dreist, dreister, Deutschland". spiegel.de. 12 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2024. 
  2. ^ Scheer, Olga (26 Mart 2017). ""Made in Germany" ist das beliebteste Label der Welt". spiegel.de. 12 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Made-In-Country-Index". statista.com. 26 Mart 2017. 24 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023. 
  4. ^ a b c "Franz Reuleaux established mechanical engineering on the principles of mathematics and the natural sciences". tu.berlin. 9 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023. 
  5. ^ "The Merchandise Marks Act 1887". archive.org. s. 63. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2024.