Çılgın Max 3: Gökkubbenin Ardında

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mad Max Beyond Thunderdome sayfasından yönlendirildi)
Çılgın Max 3: Gökkubbenin Ardında
Mad Max Beyond Thunderdome
Mad max beyond thunderdome film posteri
Yönetmen
YapımcıGeorge Miller
Yazar
Uyarlama
Characters
by
Oyuncular
MüzikMaurice Jarre
Görüntü yönetmeniDean Semler
KurguRichard Francis-Bruce
StüdyoKennedy Miller Productions
DağıtıcıRoadshow Film Distributors
Çıkış tarih(ler)i10 Temmuz 1985 (1985-07-10)
Süre107 dakika[1]
ÜlkeAvustralya
Dilİngilizce
Bütçe$10 milyon[2]
Hasılat$36 milyon

Çılgın Max 3: Gökkubbenin Ardında (İngilizce özɡün adıylaː Mad Max Beyond Thunderdome, yaygın olarak Mad Max 3) olarak bilinen, George Miller ve George Ogilvie tarafından yönetilen ve Terry Hayes ve Miller tarafından yazılan, 1985 yapımı bir Avustralya kıyamet sonrası distopik aksiyon filmidir.[3] Mad Max serisinin üçüncü filmdir. Başrollerde Mel Gibson ve Tina Turner'ın yer aldığı film, çöle sürgün edilen yalnız gezgin bir savaşçıyı konu alıyor. Bu, Gibson'ın "Mad Max" Rockatansky rolündeki son rolüydü.

Mad Max Thunderdome'un Ötesinde 10 Temmuz 1985'te Avustralya'da gösterime girdi Film eleştirmenlerden genel olarak olumlu eleştiriler aldı. Tom Hardy'nin Max rolünü oynadığı dördüncü film Mad Max: Fury Road 2015 yılında gösterime girdi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünya, çevre katliamının ve kaynaklar üzerindeki nükleer savaşın neden olduğu kıyamet sonrası bir çorak araziye dönüşmüştür.[4] Avustralya'da Max Rockatansky, develerin çektiği motorlu bir araçla çölde ilerlemektedir. Havadaki haydut Jedediah ve küçük oğlu ona saldırır ve aracını çalar Max, Jedediah'ın izini sürerek "Bartertown" adlı bir ticaret karakoluna kadar gider Başlangıçta ticaret yapacak hiçbir şeyi olmadığı için girişi reddedilir. Sertliğiyle yetkilileri etkiler ve kasabanın kurucusu ve yöneticisi Teyze Entity (Tina Turner), bir görevi tamamlarsa ona ikmal yapmayı teklif eder.

Teyze, Bartertown'un değerli enerjisinin, domuz dışkısını metana dönüştüren "Yeraltı Dünyası" adı verilen bir yeraltı rafinerisinden geldiğini açıklar. Rafineri, dev koruması Blaster'ın üzerinde dolaşan Master adında becerikli bir cüce tarafından yönetilmektedir. "Usta Blaster", Bartertown'un kontrolü için Teyze'ye meydan okur ve Max'in Blaster'ı öldürmesini ister, böylece Usta'yı kendi iradesine daha kolay çevirebilecektir.

Max, Usta Blaster'ı incelemek için Yeraltı Dünyası'na sızar ve çocuklarını beslemek için bir domuzu kestiği için orada çalışmaya mahkum olan Domuz Katili ile arkadaş olur Usta Blaster, yeni aldığı aracın Max'e ait olduğunu öğrenince Max'i bubi tuzağını etkisiz hale getirmeye zorlar. Bunu yaparken Max alarmını çalıştırır ve Blaster'ın tiz seslere karşı aşırı duyarlı olduğunu ɡörür.

Yüzeye döndüğümüzde Teyze, Max'e Bartertown'daki çatışmaların yasalara göre Thunderdome adlı gladyatör arenasındaki ölümüne dövüşle çözüldüğünü söyler. Max, Master'ı aracını çalmakla suçlar ve Blaster'a karşı bir savaş planlanır. Dev, Max bir düdük çalıncaya kadar hakim olur ve bu da Blaster'ın acı içinde başını tutmasına neden olur. Max, Blaster'ın kaskını çıkarır ve onu öldürmeye hazırlanır, ancak Blaster'ın zihinsel engelli olduğunu görünce rahatlar. Max, Teyze'nin planını açıklar ve Usta rafineriyi kapatmakla tehdit eder, bu yüzden Teyze Blaster'ı öldürür. Daha sonra rafineriyi çalışır durumda tutması için Usta'yı terörize edebilir.

Bir anlaşmayı bozduğu için Max bağlanır, bir ata bindirilir ve Çorak Topraklara (Gulag) gönderilir; cezası çarkın dönmesiyle belirlenir. At yorgunluktan yere yığılınca Max kendini kurtarır ve kendisi de yere yığılana kadar yürüyerek devam eder.

Savannah Nix adında savaşçı bir kız, Max'i ölümün eşiğinde bulur ve onu, gençlerden ve çocuklardan oluşan ilkel bir kabilenin yaşadığı "Gezegen Erf" adlı bir vaha olan evine geri götürür. Çocuklar, düşen Boeing 747'den sağ kurtulanların soyundan gelmektedir; bunlardan bazıları yardım istemek için ayrılmış ve bir daha geri dönmemiştir. Max'in uçağı tamir etmeye ve onları efsanevi "Yarın-Yarın Ülkesine" uçurmaya gelen pilot "Kaptan Walker" olduğuna inanırlar. Max kendisinin Walker olmadığını ve hikayelerinde artık böyle bir medeniyetin bulunmadığını söyler Hayal kırıklığına uğrayan Savannah liderliğindeki bir grup genç ve çocuk, Bartertown'a yolculuğa çıkmak ister, ancak Max onları durdurur ve herkesin vahada yaşamaya devam etmesi gerektiğini söyleyerek onları bağlar.

Gece boyunca ayrılıkçılar kaçar Max, kabilenin birkaç üyesini de yanına alarak onları geri getirmeyi kabul eder, ancak Max yetiştiğinde her iki taraf da kötü durumdadır. Erzakları biten Max, birliği Bartertown'a geri götürmek zorunda kalır.

Birleşik grup Yeraltı Dünyası'na gizlice girer ve Pig Killer'ın yardımıyla Master'ı serbest bırakır ve değiştirilmiş bir kamyonla bazı tren raylarından kaçarak rafineriyi ve bu süreçte Bartertown'un çoğunu yok eder. Teyze, güçlerine Usta'yı takip edip geri getirmelerini emreder ve Max ve grubu, saldırganlarla savaşmak için ellerinden geleni yapar. Max'in uçaklarına binmeye zorladığı Jedediah ve oğluyla karşılaşırlar. Teyze'nin ordusunun yaklaşmasıyla pisti kısaltan Max, bir çocuğun Teyze'nin adamlarından birinden çaldığı aracına biner ve uçağın kalkabilmesi için bir açıklık oluşturmak amacıyla araca çarpar. Yaralı ve yalnız olan Max, Bartertown'u yeniden inşa etmek için ayrılan, etkilenen Teyze tarafından kurtarılır.

Jedediah, Usta'yı, Domuz Katili'ni ve ayrılıkçıları Sidney harabelerine uçurur. Yıllar sonra diğer gezginlerle birlikte küçük bir topluluk kurmuşlardır Kıyamet öncesi dünyanın bilgisini yeniden keşfetmeye çalışırken, Savannah her gece yolculuklarının hikayesini anlatır ve Max'in veya diğer gezginlerin takip edebileceği bir yol gösterici olarak şehri aydınlatırlar Max en son Çorak Topraklarda tek başına dolaşırken görülür.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Mel Gibson, toplumun çöküşünden önce MFP (Ana Kuvvet Devriyesi) subayı olan yalnız bir savaşçı olan "Mad Max" Rockatansky rolünde. Küçük evcil maymununun yardımıyla, çölün çorak arazisinde amaçsızca dolaşır, varlığı tamamen kendi kendine yeterek hayatta kalmaya dayalıdır
Uçan külüstür
  • Bruce Spence, Bartertown'da çalıntı mal ticareti yapan küçük bir uçağın yağmacı pilotu Jedediah rolünde. Spence daha önce Mad Max 2'de "Gyro Kaptanı"nı oynamıştı
  • Adam Cockburn, Jedediah Jr. rolünde, sık sık babasının malzemeleri çalmasına yardım eder ve babasının uçağını uçururken, Jedediah Sr. da malları tedarik eder.
Bartertown Halkı
  • Tina Turner, Bartertown'un acımasız ve kararlı hükümdarı Teyze Entity rolünde. Teyze, Max'in karakterinin gücünü fark eden ve Master'ı kendi kontrolü altına almak için onun fiziksel gücünden yararlanmayı uman, Amazon benzeri göz kamaştırıcı bir figür. Zalimliğine ve Bartertown'un kaosuna rağmen Teyze, bir gün toplumu eski ihtişamına kavuşturma umudunu taşıyan zeki, kültürlü bir kadındır.
  • Frank Thring, Bartertown'un ticaret ve takas ağını yöneten Koleksiyoncu rolünde.
  • Angelo Rossitto, teknik uzmanlığını Bartertown'un elektriğinden sorumlu metan çıkarıcıyı inşa etmek için kullanan küçük bir eski mühendis olan Usta rolünde.
  • Paul Larsson, Usta'nın zihinsel engelli olduğu ortaya çıkan devasa, sessiz koruması Blaster rolünde. Yüzünü bir miğferle örtüyor ve Usta'yı omuzlarında taşıyor. Max, Teyze'nin Usta'ya karşı komplosunun bir parçası olarak Thunderdome'da onunla savaşır.
  • Angry Anderson, Bartertown'un güvenliğinin başı ve Teyze'nin baş yardımcısı Ironbar Bassey rolünde; film ilerledikçe Max'ten giderek daha fazla hoşlanmamaya başlar. Kısa boyuna rağmen amansız bir savaşçıdır ve kıyafeti, diğer erkek karakterlerin yüzleri hizasında, sırtına bağlanan bir direğin üzerinde beyaz bir maske içermektedir. En büyük yeteneği fiziksel dayanıklılıktır.
  • Robert Grubb, Bartertown'daki bir mahkum olan Domuz Katili rolünde, çocuklarını beslemek için bir domuzu öldürme suçundan metan rafinerisinde domuz dışkısını küreklemeye mahkum edildi. Max, dövüşlerinden önce Blaster'ı ölçmek için Yeraltı Dünyası'na gittiğinde Max ile arkadaş olur ve Max ve çocuklar Usta'yı kurtarmak için geri döndüğünde Domuz Katili onlarla birlikte kaçar.
  • Yeraltı Dünyası'nın baş tamircisi Blackfinger rolünde George Spartels .
  • Edwin Hodgeman, Bartertown'un gösterişli müzayedecisi ve yargıcı Dr. Dealgood rolünde.
  • Bob Hornery, Max'e radyoaktif su satmaya çalışan Waterseller rolünde.
  • Andrew Oh, Teyze'nin saksafon oyuncusu Ton Ton Tattoo rolünde.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "MAD MAX BEYOND THUNDERDOME (15)". British Board of Film Classification. 10 Temmuz 1985. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2015. 
  2. ^ "Mad Max Beyond Thunderdome (1985)". The Numbers. 12 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2015. 
  3. ^ "Why are Dystopian Films on the Rise Again?". JSTOR Daily. 19 Kasım 2014. 4 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  4. ^ Valls Oyarzun, Eduardo, (Ed.) (2020). "17". Avenging nature: the role of nature in modern and contemporary art and literature. Ecocritical theory and practice. Lanham Boulder NewYork London: Lexington Books. ISBN 978-1-7936-2144-3. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]