İçeriğe atla

Macuquina

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Macuquinas

Macuquina, İspanya ve İspanyol Amerika'da, 16. yüzyıldan 18. yüzyılın ortalarına kadar yaygın olarak kullanılan bir yöntem olan, çekiç darbeleriyle kabaca elle basılan madeni para türü olarak biliniyor. Kelimenin kökeni hakkında çeşitli görüşler vardır: Bazıları bunun Arapça "machuch" ("onaylanmış" veya "tasdik edilmiş")[1] kelimesinden geldiğini savunurken, bazıları bunun Quechua dilindeki Makkaikuna - veya macay ifadesinden geldiğini iddia eder. pina - çekiç darbeleriyle yapımına gönderme yapacaktır.[2]

Menşei[değiştir | kaynağı değiştir]

Her ne kadar elle ve çekiç darbeleriyle madeni para basımı çok eski zamanlardan beri insanlık tarafından kullanılmış olsa da: MÖ 2. binyıldan MS 16. yüzyıla kadar ve daha önce dünyada madeni para basmak için en çok kullanılan sistem olmasına rağmen Bu, nedenini doğrudan açıklamıyor. Hem Meksikalıların hem de İnkaların zaten altın ve gümüşü oldukça geleneksel ve doğru bir şekilde işlediği göz önüne alındığında, çok geç bir zamanda Amerika'da bu tür madeni paralar mevcuttu.

Öte yandan, İspanya dışında üretilen para basmak için modern makinelerin bulunmaması ve söz konusu bölgelerdeki ticaret ihtiyaçları, macuquinas'ın ortaya çıkmasına neden oldu. Latin Amerika'da 16. yüzyılın başından beri acil madeni para ihtiyacı, 1536'da ilk Genel Vali Antonio de Mendoza y Pacheco tarafından kurulan Meksika Darphanesi gibi darphanelerin açılmasına neden oldu; 1565'teki Lima Darphanesi, geçici vali Lope García de Castro ve Potosí Kraliyet Darphanesi tarafından 1600 yılından önce Amerika topraklarındaki büyük gümüş ve altın üretiminden yararlanmak amacıyla hem İspanyol kraliyetine haraç ödemek hem de kolonilerdeki ticari trafik için gereklidir.

Avrupa'nın çeşitli yerlerinde madeni para basımı, 16. yüzyılda İtalya'da icat edilen ve metal disklerin bir pres kullanılarak her iki tarafına oyulup kesildiği büyük ve karmaşık bir cihaz olan "volan presi" kullanılarak gerçekleştiriliyordu. Ancak dönemine göre karmaşık ve taşınması yorucu olan bu tür makineler, 18. yüzyılın başlarına kadar Amerika'da mevcut değildi ve İspanyol kolonizasyonunun ilk yüzyılları, Macuquina para birimi ile destekleniyordu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Historia básica de la Moneda Mexicana, Banco de México, s/f.
  2. ^ "Enrique Rubio Santos, Glosario numismático Numisma, 2011, p. 245" (PDF). 3 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2012.