MP2

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bir ses dosyası biçimi olan MP2 (okunuşuyla em-pe-iki) MPEG-1 Audio layer II (2.katmanı özelliğinde olan) bir dosya uzantısıdır.[1] MP3 ses format teknolojisi çıkışı öncesi kullanılan bir ses dosyası biçimidir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1990-1995 yılları arasında MUSICAM tarafından türetilmiş ve ISO / IEC tarafından tanımlanmıştır. MUSICAM; mevcut ses kodeğine (İngilizce codec olarak bilinir) dayanarak MPEG-1 ses standardını geliştirmiştir. MPEG-1 'de 3 ayrı ses katmanı bulunmakta olup bu katmanlar üzerinden geliştirilen ses dosya biçimleri MP1 (1.katman), MP2 (2.katman) ve MP3 (3.katman) adları ile tanımlandırılmıştır.[2] Daha sonrasında geliştirilen MP3 ses formatı ile dosyaları daha çok sıkıştırıp aynı zamanda orijinal sıkıştırılmamış ses dosyalarının sadık bir biçimde yeniden çoğaltılması için kullanılmıştır.[3] Bu bağlamda MP3 son kullanıcılar arasında en yaygın ses dosyası biçimidir.

Kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

MP2 ses dosyası biçimin kullanımı daha çok yapım sektörü olan radyo, televizyon yayınlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde bile dijital yayıncılıkta kullanımına devam edilmektedir. MP2 formatı orijinal sesle aynı kalitede, sesi daha az dosya boyutuyla almak için tasarlanmıştır. MP2 ses doyası biçimi MP3'e nazaran daha fazla boyutlu ses dosyası oluşturmasının dışında daha kaliteli de ses vermektedir. Ancak standart kullanılan ses oynatıcıları bu formatı desteklememektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2020.