İçeriğe atla

Mısır Çarşısı Patlaması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İstanbul üzerinde Patlama yeri
Patlama yeri
Patlama yeri
Patlamanın gerçekleştiği yerin İstanbul'daki konumu.
Patlama giriş kapısının solundaki döner dükkanında gerçekleşmiştir. Olayın gerçekleştiği yerin günümüzdeki görünümü.

Mısır Çarşısı Patlaması, İstanbul, Eminönü'deki tarihî Mısır Çarşısı'nda 9 Temmuz 1998 tarihinde meydana gelen patlama.

Mısır Çarşısı'nın girişindeki dönercide meydana gelen şiddetli patlamada biri turist, 2'si çocuk 7 kişi öldü. 7'si yabancı uyruklu olmak üzere 127 kişi de yaralandı. Patlamanın bombadan kaynaklanıp kaynaklanmadığı yönünde çelişkili raporlar vardır ama bombadan kaynaklandığına dair kesin bilirkişi raporu bulunmamaktadır. Olay yeri inceleme ekipleri yaptıkları incelemede olay yerinde patlayıcı madde veya bombaya ilişkin bir unsura rastlamadıklarını rapor etmişlerdir. Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Dairesi'nin ve Adli Tıp Genel Kurulu'nun hazırladığı raporlarda da ölüler ve yaralılar üzerinde yapılan incelemede bomba bulgusuna rastlanmadığı belirtilmiştir. Fakat 2002 yılında Jandarma Kriminal Laboratuvarı'nın hazırlamış olduğu bilirkişi raporunda patlamanın bomba kaynaklı olduğu belirtilmiştir. Aynı yıl mahkemenin hazırlamış olduğu raporda patlamanın gaz kaçağı sebebiyle olduğu söylenmiştir.[1]

Olaya ilişkin 1999 yılında İstanbul 4 nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde başlayan dava, yapılan yargı sistemi reformuyla DGM'lerin kapatılması üzerine Özel Yetkili Mahkeme'ye; sonra tekrar yapılan yargı reformuyla Ağır Ceza Mahkemesi'ne devredilmiştir. Dava 25 yıldır devam etmekte ve sanık olarak sosyolog Pınar Selek yargılanmaktadır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tahaoğlu, Çiçek (26 Eylül 2023). "Pınar Selek çeyrek asırdır yargılanıyor: 1998'den bugüne Mısır Çarşısı davasında ne oldu?". 11 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2024.