Mülteci kadınlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çad'daki mülteci kadınlar

Mülteci kadınlar, göç deneyimlerinin her aşamasında, günlük hayatlarını yaşarken, toplumsal cinsiyete özgü zorluklarla karşılaşmaktadır.[1] Mülteci kadınlar için, diğer demografik verilerden bağımsız olarak ortak olan zorluklar arasında sağlık hizmetlerine erişim zorluğu, fiziksel istismar, ayrımcılık, cinsel şiddet ve insan ticareti en yaygın olanlardır.[2] Ancak bu tür eylemlerin kurbanı olmayan kadınlar da genellikle tacize maruz kalıyorlar ve kendi özel ihtiyaçları ve deneyimleri göz ardı ediliyor. Bu da moral bozukluğu, stigmatizasyon ve zihinsel ve fiziksel sağlığın bozulması gibi karmaşık sonuçlara yol açıyor.[3] Uluslararası insanî yardım kuruluşlarından uygun kaynaklara erişim eksikliği, dünya genelinde yaygın olan toplumsal cinsiyet varsayımlarıyla birleşiyor, ancak toplumsal cinsiyetin ana akımlaştırılmasındaki son değişiklikler bu ortaklıklarla mücadele etmeyi amaçlıyor.[2]

Sağlık[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir mülteci kampının içindeki sağlık kliniği

Mülteci kadınların karşılaştığı sağlık sorunları, susuzluk ve ishalden yüksek ateş ve sıtmaya kadar uzanıyor. Ayrıca cinsiyete dayalı şiddet ve anne sağlığı gibi daha geniş kapsamlı olguları da içerir. Mülteci kadınların önde gelen ölüm nedenleri arasında yetersiz beslenme, ishal, solunum yolu enfeksiyonları ve üreme komplikasyonları yer alıyor.[4] Mülteci kadınların sağlık kaygıları, fiziksel, zihinsel ve sosyal refahları dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden etkilenmektedir.[5] Mülteci kadınlar için sağlık komplikasyonları ve endişeleri, hem geçici kamplarda ya da barınaklarda yaşayan mülteciler olarak hem de sığınma ya da yeniden yerleştirme ülkelerine yerleştirildikten sonra yaygındır.[5] Mülteci kadınların sağlık sorunlarını arttıran dış etkenler arasında kültürel olarak güçlendirilmiş cinsiyet eşitsizliği, sınırlı hareketlilik, sağlık tesislerine erişim eksikliği, mülteci kamplarındaki yüksek nüfus yoğunluğu ve düşük eğitim seviyeleri yer alıyor.[6][7][8]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The United Nations Refugee Agency. Women’s Concerns. 21 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Retrieved 14 November 2010.
  2. ^ a b "Gender: a key dimension of the refugee experience". Canada's Journal on Refugees. 6. 1987.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ International Rescue Committee. The Forgotten Frontline: The Effects of War on Women. 10 Temmuz 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Retrieved 14 November 2010.
  4. ^ "Reproductive Health in Refugee Situations: An Interagency Field Manual". United Nations. UNHCR. 17 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2011. 
  5. ^ a b "Somali refugee women speak out about their needs for care during pregnancy and delivery". Journal of Midwifery and Women's Health. 49 (4): 345-349. July 2005. doi:10.1016/j.jmwh.2004.02.008. PMID 15236715.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ "Sociocultural, Environmental, and Health Challenges Facing Women and Children Living Near the Borders Between Afghanistan, Iran, and Pakistan (AIP Region)". MedGenMen. 6 (3). 20 Eylül 2004. 23 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2011.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ "Women as Refugees: A Health Overview" (PDF). Women’s Commission for Refugee Women and Children. 5 Nisan 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2011. 
  8. ^ "Women's Concerns". UNHCR. 21 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023.