Mühlberg, Brandenburg

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kilise ve belediye binası Mühlberg, Almanya

Mühlberg, Almanya'nın Brandenburg kentinin en güneybatısındaki Elbe-Elster bölgesinde bir kasabadır. Elbe nehrinin sağ kıyısında, güneyde Riesa ile kuzeybatıda Torgau'nun yaklaşık ortasında yer alır. Yaklaşık 60 Leipzig'in km doğusundadır. Elbe'nin sol yakasındaki Bundesstraße 182 (Riesa - Torgau - Wittenberg) üzerinden ulaşılır ve 2008 yılında açılan bir köprü ile kasabaya bağlanır. Mühlberg, Ortsteile Mühlberg, Altenau, Brottewitz, Fichtenberg, Koßdorf ve Martinskirchen'den oluşur.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Mühlberg'in ilk belgesel sözü 1230'dadır. Kasaba, Elbe Nehri'nin bir kalenin koruması altında geçilebildiği kumlu bir ada üzerinde kurulmuştur. MÖ 2000'lere kadar uzanan Slav yerleşimine dair mezar şeklinde arkeolojik kanıtlar vardır. MS 600 Orta Çağlarda şehrin hükümdarlığı, Dubá'lı Berka Hanesi'nin Bohem soylu ailesi ile Wettin Hanesi arasında birkaç kez değişti. Kutsal Roma İmparatoru V. Charles'ın güçleri, 24 Nisan 1547'de kalenin yakınında Mühlberg Muharebesi'nde Schmalkaldic Birliği'ni mağlup etti .

1939'dan 1945'e kadar Mühlberg yakınlarında bir İkinci Dünya Savaşı savaş esiri kampı (Stalag IV-B) bulunmaktaydı. Yaklaşık 300.000 mahkum kampı geçti ve çoğu Sovyet askeri olan yaklaşık 3.000 kişi orada öldü. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kamp, Sovyet gizli servisi NKVD tarafından NKVD 1 Nolu Özel Kamp olarak yeniden kullanıldı. NKVD'nin 22.000 mahkumundan yaklaşık 6.700'ü kamp alanı yakınındaki toplu mezarlara gömüldü. Bugün bir anma alanı her iki kamp döneminin kurbanlarını anıyor. Mühlberg, 1952'den 1990'a kadar Doğu Almanya'nın Bezirk Cottbus'unun bir parçasıydı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]