Lü Buwei

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lü Buwei
呂不韋
Lü Buwei
Qin şansölyesi
Görev süresi
MÖ 251 - MÖ 235
Hükümdar Zhuangxiang
Ying Zheng
Yerine gelen Li Si
Kişisel bilgiler
Doğum MÖ 291
Ölüm MÖ 235 (55-56 yaşlarında)
Mesleği Tüccar ve siyasetçi

Lü Buwei (Çince: 呂不韋; pinyin: Lǚ Bùwéi; MÖ 291-MÖ 235), Çin'de Savaşan Devletler Çağı'nda yaşamış bir Çinli tüccar ve devlet adamı. Zhuangxiang ve Ying Zheng'in saltanatı sırasında yaklaşık 16 yıl boyunca Qin devletinin şansölyesi olarak görev yaptı.

Aslen Wei devletinden nüfuzlu bir tüccar olan Lü Buwei, Zhao devletinde görev yapan küçük bir prens olan Zhuangxiang ile tanıştı ve arkadaş oldu. Lü Buwei, rüşvet ve entrikalarla Zhuangxiang'ın Qin tahtının varisi olmasına yardım etmeyi başardı. MÖ 249'da, Kral Zhuangxiang, babası Xiaowen'in ölümünün ardından tahta çıktıktan sonra, Lü Buwei'yi şansölye olarak atadı ve onu "Marki Wenxin" olarak yüceltti. Kral Zhuangxiang'ın MÖ 247'de ölümünden sonra, Lü Buwei, Kral Zhuangxiang'ın daha sonra Qin Shi Huang olacak olan küçük oğlu Ying Zheng'in şansölyesi ve naibi oldu.

MÖ 235'te, Kraliçe Zhao ve onun yasak sevgilisi Lao Ai'yi içeren bir skandala karıştıktan sonra, Lü Buwei, görevlerinden ve unvanlarından alındı ve Qin'in güneyindeki uzak Shu devletine sürüldü. Sürgündeyken, Lü Buwei zehir içerek intihar etti.

Siyasi kariyerinin yanı sıra, Lü Buwei, MÖ 239'da yayınlanan Yüz Düşünce Okulu'nun fikirlerinin ansiklopedik bir özeti olan Lüshi Chunqiu'ya sponsorluk yapmasıyla da tanınır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sellman, James D. "The Spring and Autumn Annals of Master Lu", in Great Thinkers of the Eastern World, Ian McGreal, ed. New York: Harper Collins, 1995:39.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]