Luftschiffbau Zeppelin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir Zeplin hangarı

Luftschiffbau Zeppelin GmbH, bir Alman uçak üretim şirketidir. Daha çok, şirketin önemi nedeniyle genellikle Zeplinler olarak anılan sert hava gemilerinin tasarımı ve imalatındaki lider rolüyle tanınır. 'Luftschiffbau' adı, hava gemilerinin inşası anlamına gelen Almanca bir kelimedir.

Şirket 1908 yılında Kont Ferdinand von Zeppelin tarafından sert hava gemilerine yönelik öncü araştırmalarını ilerletmeye devam etmek için resmi bir varlık olarak kuruldu. Luftschiffbau Zeppelin, havadan hafif büyük araçlar alanında lider üretici haline geldi; ürünleri hem askeri hem de sivil kapasitelerde kullanıldı Firma, 1909 yılında kamu yararına ve kendi hava gemilerini kullanarak, gelir hizmetinde uçak kullanan dünyanın ilk havayolu şirketi olan DELAG'ı kurdu. Birinci Dünya Savaşı sırasında, Zeplinler ilk uzun mesafeli stratejik bombardıman uçakları olarak kullanıldı ve Belçika, Fransa ve Birleşik Krallık'a çok sayıda baskın düzenledi. 1917'de Kont von Zeppelin'in ölümünün ardından, Luftschiffbau Zeppelin'in kontrolü, hava gemilerinin sivil değerinin coşkulu bir savunucusu olan Dr. Hugo Eckener'e geçti Ancak, Almanya'nın zeplinleri Müttefikler tarafından savaş tazminatı olarak talep edildi.

Şirket, Savaşlar Arası dönemde, tarihin en büyük sert hava gemisini, Hindenburg sınıfının lider gemisi LZ 129 Hindenburg'u inşa ederek yenilik yapmaya devam etti. Bununla birlikte, şirketin durumu Nazi döneminde, özellikle yüksek profilli Hindenburg felaketinin ardından bozuldu. Hava gemileri, Nazi Almanyası'nın savaş makinesi için sabit kanatlı savaş uçakları üretmek üzere 1940'ta yere indirildi ve hurdaya çıkarıldı. İkinci Dünya Savaşı sırasında şirket, V2 roketinin imalatına dahil oldu; tesisleri Müttefiklerin bombalama saldırıları tarafından vuruldu ve çatışmanın son aylarında neredeyse tamamen ortadan kalktı. 1980'lerde Luftschiffbau Zeppelin GmbH, kalan varlıklarından yeniden canlandırıldı. O zamandan beri, yeni nesil bir hava gemisi olan Zeppelin NT'yi geliştiren ve üreten ZLT Zeppelin Luftschifftechnik GmbH şirketinin ana hissedarıdır.