İçeriğe atla

Lost Horizon (film, 1937)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lost Horizon (film, 1937)
Lost Horizon
YönetmenFrank Capra
YapımcıFrank Capra
SenaristRobert Riskin
OyuncularRonald Colman
MüzikDimitri Tiomkin
Görüntü yönetmeniJoseph Walker
Elmer Dyer
KurguGene Havlick
Gene Milford
StüdyoColumbia Pictures
DağıtıcıColumbia Pictures
Çıkış tarih(ler)i2 Mart 1937 (1937-03-02) (San Francisco, premiere)[1]
Süre132 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$2 milyon[2]
Hasılat$3.5 milyon (U.S. and Canada rentals)[3][4]

Lost Horizon, Frank Capra'nın yönettiği 1937 yapımı bir Amerikan macera dram filmidir. Robert Riskin'in senaryosu James Hilton'un 1933 tarihli aynı adlı romanına dayanmaktadır.

Film, 2016 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından “kültürel, tarihi veya estetik açıdan önemli” olduğu gerekçesiyle Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Film Sicili'nde muhafaza edilmek üzere seçilmiştir.[5][6][7]

1935 yılında devrimci bir ayaklanma, dehşete düşmüş Batılıları Baskul, Çin'deki havaalanına sürükler. Tahliye, Birleşik Krallığa dönüp Dışişleri Bakanı olmadan önce yazar, asker ve diplomat Robert Conway tarafından organize edilir. Tahliye edilen son dört kişiyle birlikte Şanghay'a doğru uçar.

Yolcuların haberi olmadan - paleontolog Alexander Lovett; kötü şöhretli dolandırıcı Henry Barnard; acı çeken, ölümcül hasta Gloria Stone; ve Conway'in küçük kardeşi George - pilotları zorla değiştirilmiş ve uçakları kaçırılmıştır. Sonunda yakıtları biter ve Himalayalar'ın derinliklerine düşerek kendilerini kaçıran kişiyi öldürür.

Grup Chang ve adamları tarafından kurtarılır ve şiddetli soğuktan korunaklı cennet gibi bir vadi olan Shangri-La'ya götürülür. Mutlu sakinleri gizemli Yüce Lama tarafından yönetilmektedir.

Başlangıçta medeniyete dönme konusunda endişeli olan yeni gelenlerin çoğu, mucizevi bir şekilde iyileşiyor gibi görünen Gloria da dahil olmak üzere Shangri-La'yı sevmeye başlar. Conway, özellikle de Shangri-La'da büyümüş bir öğretmen olan Sondra ile tanıştığında büyülenir. Ancak George ve orada yaşayan bir başka genç kadın olan Maria oradan ayrılmaya kararlıdır.

Conway sonunda Yüce Lama ile bir görüşme yapar ve onun yıllar önce bölgeye gelen Avrupalı bir Katolik rahip, Peder Perrault olduğunu öğrenir. Shangri-La'nın kurucusunun iki yüz yaşında olduğu, diğer sakinler gibi yarattığı cennetin büyülü özellikleri tarafından korunduğu, ancak sonunda ölmekte olduğu ve onu güvende tutmak için modern dünyanın yollarında bilge birine ihtiyacı olduğu söyleniyor. Conway'in yazılarını okuyan Sondra onun doğru kişi olduğuna inanır; Lama da onunla aynı fikirdedir ve Conway'in kaçırılmasını ayarlar. Yaşlı adam Conway'i halefi olarak ilan eder ve ardından huzur içinde vefat eder.

George, Lama'nın fantastik hikâyesine ve Maria'nın iddia ettiği 20 yaşından çok daha yaşlı olduğuna inanmayı reddeder. Chang, Maria'nın Shangri-La'ya 1888'de getirildiğini ve o sırada 20 yaşında olduğunu söyler, bu da onu 66 ya da 67 yapar. (Sondra 30 yaşında olduğunu iddia etmektedir.) Aşk ve sadakat arasında kalan Conway, George ve Maria'ya evlerine dönen bir grup hamalla birlikte eşlik etmeyi gönülsüzce kabul eder.

Hamallar yavaş yavaş üçlüyü geride bırakır, hatta eğlenmek için onlara ateş bile ederler. Ancak atışlar, yerlileri gömen bir çığı tetikler. Daha da yorucu bir yolculuğun ardından Maria karda yere yığılır. Conway onu kucağına alır ve bir mağaranın sığınağına taşır. Orada onun öldüğünü görürler, solmuş yüzü gerçek yaşını ortaya koymaktadır. George akıl sağlığını yitirir ve ölüme atlar.

Conway yoluna devam eder ve sonunda yere yığılır. Bulunur ve İngiltere'den gönderilen bir arama ekibinin onu karşıladığı bir Çin misyonuna götürülür. Çektiği çile Shangri-La'ya dair hafızasını kaybetmesine neden olmuştur.

Birleşik Krallık'a dönüş yolculuğunda her şeyi hatırlar; hikâyesini anlatır ve ardından Singapur'da gemiden atlar. Araştırmacılar onu Himalayalar'a kadar takip eder, ancak daha fazla takip edemezler. Son sahnede, Shangri-La'ya giden geçide ulaşır.

  1. ^ "Lost Horizon". AFI Catalog of Feature Films. American Film Institute. 15 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2024. 
  2. ^ Rudy Behlmer, Behind the Scenes, Samuel French, 1990 p 37 978-0573606007
  3. ^ Cohn, Lawrence (15 Ekim 1990). "All Time Film Rental Champs". Variety. s. M-170. ISSN 0042-2738. 
  4. ^ "Wall St. Researchers' Cheery Tone". Variety. 7 Kasım 1962. s. 7. Erişim tarihi: 8 Haziran 2022Archive.org vasıtasıyla. 
  5. ^ Hoffman, Ashley (14 Aralık 2016). "These 25 Movies Were Just Added to the National Film Registry". Time Magazine. 25 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2016. 
  6. ^ "With "20,000 Leagues," the National Film Registry Reaches 700". Library of Congress. 23 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2020. 
  7. ^ "Complete National Film Registry Listing". Library of Congress. 28 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2020. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]