İçeriğe atla

Loşna Kongresi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kongrenin yapıldığı ev günümüzde müze olarak hizmet veriyor

Loşna Kongresi (ArnavutçaKongresi i Lushnjës), Tarihsel olarak Mbledhja Kombiare Lushje adıyla belgelenen, Arnavutluk'un Loşna kentinde 28 Ocak - 31 Ocak 1920 tarihleri arasında Arnavut siyasi liderlerinin düzenlediği bir konferanstır..[1]

Amacı, ülkenin ağırlıklı olarak İtalyan ve ikincil olarak Fransız birliklerinin askeri kontrolünden ve İtalyan yanlısı Dıraç merkezli hükûmetin siyasi liderliğinden kaynaklanan sorunları ele almaktır. Kaso Fuga'nın ikametgâhında düzenlenen toplantıya Arnavutluk'tan, Arnavutların yaşadığı komşu topraklardan ve Arnavut göçmen kolonilerinden 56 delege katıldı.

Etkinlikte kullanılan bayrak.

Elbasanlı Akif Paşa, kongrenini başkanı Ferit Vokopola ise sekreteri seçildi. Kongre, Dıraç hükûmetini geçersiz ilan etti ve Süleyman Delvina başkanlığında yeni bir kabine kurdu. Yeni hükûmet, Yüksek Konsey'den (ArnavutçaKëshilli i Lartë) ve Ulusal Konsey'den (ArnavutçaKëshilli Kombëtar) oluşuyordu. Kongrenin son kararı, Tiran'ın Arnavutluk'un yeni başkenti olarak belirlenmesi oldu. Kongre kararları, birkaç ay sonra Vlora Savaşı'na ve sonuç olarak İtalyan ordusunun Arnavutluk'tan tamamen çekilmesine ve ülkenin toprak bütünlüğünün 1921'de nihai olarak onaylanmasına yol açacaktı. Kongrenin apıldığı bina 1970 yılında müze haline geldi.

Katılımcılar

[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk komisyonunun üyeleri aşağıda listelenmiştir::[2]

  1. Besim Nuri
  2. Ferit Vokopola
  3. Ibrahim Karbunara
  4. Taullah Sinani
  5. Emin Vokopola
  6. Llazar Bozo
  7. Nebi Sefa
  8. Qemal Mullai
  9. Zija Mullai
  10. Mustafa Vokopola
  11. Eşref Fraşeri
  12. Jonuz Sefa
  13. Bayram Haxhiu
  14. İskender Poyani
  15. Kadri Jenisheri
  16. Teki Libohova
  17. Filip Papajani
  18. Abedin Nepravishta
  19. Jakov Bozo
  20. Andrea Papaj
  21. Kerim Arapi
  22. Rasim Hoca
  23. Arif Kurti
  24. Muntar Luarasi
  25. Reshat Shazivari
  26. Abdül Aziz
  27. Hasan Islami Like
  28. Hamit Xheka
28 Ocak 1920, toplantıdan sonra

Kongre, işgalci İtalyan ordusunun desteğini alan Dıraç Hükûmeti ile de ilgileniyordu. Kongreyi başlatan Abdül Üpi'nin, Kongre'nin diğer delegelerini korkutmak isteyen Dıraç Hükûmeti üyeleri tarafından öldürüldüğü iddia edildi. Kongre, ilk oturumunda oybirliğiyle Dıraç Hükûmeti'nin düşürülmesine ve güney Arnavutluk'un bir bölümünü kontrol eden İtalyan kuvvetlerine karşı silahlı örgütlenmeye karar verdi. Yüksek Konsey, yeni Arnavut devletinin liderlerinin işlevini yerine getirecek Luigj Bumçi, Elbasanlı Akif Paşa, Abdi Toptani ve Mihal Turtulli'den oluşurken, Ulusal Konsey Parlamento olarak görev yapacaktı. Kongrenin kararları, birkaç ay sonra Vlora Savaşı'na ve sonuç olarak İtalyan ordusunun Arnavutluk'tan tamamen çekilmesine yol açacaktı.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ Pearson, Owen (2004). Albania in the twentieth century: a history. I.B.Tauris. s. 138. ISBN 978-1-84511-013-0. Erişim tarihi: 24 Aralık 2011. 
  2. ^ Elsie, Robert (2013). Biographical Dictionary of Albanian History. New York: I.B. Tauris. s. 5. 27 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021.