Lively Adası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lively Adası

Lively Adası (İspanyolca: Isla Bougainville), Atlas Okyanusu'nda bulunan ve Britanya Denizaşırı Toprakları'nın bir parçası olan Falkland Adaları'nın Lively Adalar Grubu'nun en büyüğüdür. Ada grubu Doğu Falkland'ın doğusunda yer alır. Lively Adası, Falkland Adaları'ndaki farelerin bulunmadığı en büyük adadır, dolayısıyla kuş yaşamı açısından önemlidir. Adada ayrıca bir koyun çiftliği de bulunmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İspanyolca adı "Isla Bougainville" (Port Louis gibi), adını 1760'larda takımadalarda ilk yerleşimi kuran Fransız denizci Louis de Bougainville'den almıştır.

19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında adanın sahibi George Cobb'du. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra vergi ödemek için satıldı.

Falkland Savaşı'nda Seal Cove Muharebesi Lively Adası yakınında gerçekleşti. Seal Cove, Doğu Falkland'da adanın hemen batısında bir koy.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Lively Adası 5.585 hektar (13.800 akre) bir alana sahiptir. En yüksek noktası 37 metre (121 ft) . En büyüğü, önemli bir su kuşları alanı olan 7 hektar (17 akre) Enderby Göleti olan çeşitli akarsular ve göletler vardır. Lively'de fare yoktur ancak bir buçuk asırdır otlayan küçük tussac otu kalıntıları vardır ve aşınmış çok sayıda büyük alan vardır.[1]

Lively Adası, Lively adalar grubundaki diğer küçük adalar ve adacıklarla çevrilidir. Bu Adacıklardan bazıları Lively Ada'ya kumsallarla bağlıdır.[1] Kuzey Doğu Adası sadece 350 metre (380 yd)[1] Lively kıyısı açıklarında, 2003 yılında fare yok etme programının yapıldığı yerdi. (Lively adalarının geri kalanı farelerden arındırılmıştır.)

Önemli Kuş Alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Lively Adalar grubu, BirdLife International tarafından Önemli Kuş Alanı olarak tanımlanmıştır. Alanın koruma açısından önem taşıdığı kuşlar arasında Falkland vapur ördekleri, kızıl başlı kazlar, gentoo penguenleri (650 üreyen çift), Macellan penguenleri, güney dev fırtınakuşları (40 çift), beyaz dizginli ispinozlar, siyahımsı kırlangıçkuşları ve Cobb çalıkuşu bulunmaktadır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "Lively Island Group". Important Bird Areas factsheet. BirdLife International. 2012. 10 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2012. 
  • Stonehouse, B (ed.) Antarktika ve Güney Okyanusları Ansiklopedisi (2002,0-471-98665-8 )

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Satellite photo of Lively Island at the Wayback Machine (archived December 23, 2010)
  • Instagram page of Lively Island - includes information and pictures about farming on Lively's and wildlife