İçeriğe atla

Lion's Head

Koordinatlar: 33°56′05″G 18°23′21″D / 33.93472°G 18.38917°D / -33.93472; 18.38917 (Lion's Head)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lion's Head
Lion's Head, Table Mountain yamaçlarından görünüm
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik669 m (2.195 ft)
Koordinatlar33°56′05″G 18°23′21″D / 33.93472°G 18.38917°D / -33.93472; 18.38917 (Lion's Head)
Coğrafya
KonumWestern Cape, Güney Afrika
Jeoloji
Kayaç yaşıSilüriyen / Ordovisiyen
Tırmanma
En kolay rotaYürüyüş

Lion's Head, Cape Town, Güney Afrika'da, Table Mountain ve Signal Hill arasında bulunan bir dağdır. Lion's Head, deniz seviyesinden 669 metre (2.195 ft) yükseklikte zirve yapmaktadır. Zirve, Cape Town şehrine dramatik bir arka plan oluşturan dağ Table Mountain Ulusal Parkı'nın bir parçasıdır.

Şehrin mahalleleri, zirve ve Signal Hill'in neredeyse her tarafını çevreler, ancak şehir yetkilileri tarafından yapılan denetim vasıtasıyla, yüksek yerlerde konut gelişimi engellenmiştir. Bu alan, tarihsel olarak Lion's Head yakınlarındaki Bo-Kaap mahallesinde yaşayan Cape Malay toplumu için önemlidir.

Alt yamaçlarda ve Signal Hill'de Malay liderlerine ait bir dizi tarihi mezar ve türbe (kramat) bulunmaktadır.

17. yüzyılda zirve, Hollandalılar tarafından Leeuwen Kop (Aslan Baş) olarak adlandırılıyordu ve Signal Hill ise Leeuwen Staart (Aslan Kuyruğu) olarak biliniyordu, çünkü şekli çömelmiş bir aslanı veya bir sfenksi andırıyordu. İngilizler 17. yüzyılda zirveye Sugar Loaf adını vermişlerdir.[1][2]

1897 yılında Lion's Head'de altın keşfedildi. Bir şirket kuruldu ve 30 metreden fazla derinliğe bir kuyu açıldı. Ancak, altının kalitesi çok düşük olduğundan, maden ertesi yıl kapandı. Daha sonra, kuyu dolduruldu ve bugün sadece küçük bir çöküntü kalmıştır.[3]

Lion's Head, hem şehrin hem de Atlantik Kıyısı'nın manzaraları ile bilinir ve özellikle dolunay sırasında zirveye yapılan yürüyüş aktivileri ile popülerliğini korumaktadır.[1] Yamaçları ayrıca yamaç paraşütçüleri için bir kalkış noktası olarak kullanılmaktadır.

Jeoloji, flora ve fauna

[değiştir | kaynağı değiştir]

Zirvenin üst kısmı düz yatan Table Mountain kumtaşından oluşur ve alt yamaçlar Cape Granit ve Malmesbury formasyonu tarafından oluşturulmuş daha eski Prekambriyen kayalardır.

Lion's Head, çeşitli küçük hayvanları destekleyen olağanüstü zengin bir biyolojik çeşitlilike sahip fynbos (yerli Cape bitki örtüsü) ile kaplıdır. Bu nispeten küçük alanda üç ana bitki örtüsü türü bulunabilir. Bu üç türün tamamı Cape Town şehrine özgüdür ve başka hiçbir yerde bulunamaz. Lion's Head'in büyük bir kısmı, Granit Fynbos ile kaplıdır ve bu bitki örtüsü, kuzeyde Signal Hill'e doğru alt yamaçlarda Peninsula Shale Renosterveld ile birleşir. Ancak, Lion's Head zirvesinin tam üzerinde, tehlike altında olan küçük bir Kumtaşı Fynbos alanı bulunur; bu farklı ekosistem, Table Mountain zirvesinde de bulunur.[4][5][6]

  1. ^ a b "Lion's Head: Full Moon Hike". Cape Town Magazine. 3 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Burman, Jose (1991). The Table Mountain Book. Human & Rousseau. 
  3. ^ Spargo, Peter (Haziran 2015). "The Lion's Head Gold Mine". Bulletin of the National Library of South Africa. 69 (1). Erişim tarihi: 1 Aralık 2019. 
  4. ^ "Cape Granite Fynbos. Cape Town Biodiversity Factsheets" (PDF). [ölü/kırık bağlantı]
  5. ^ "Peninsula Shale Renosterveld. Cape Town Biodiversity Factsheets" (PDF). [ölü/kırık bağlantı]
  6. ^ "Peninsula Sandstone Fynbos. Cape Town Biodiversity Factsheets" (PDF). [ölü/kırık bağlantı]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]