Lincoln-Douglas tartışmaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
ABD Posta Pulu, 1958 baskısı, Lincoln ve Douglas tartışmaları anısına
Abraham Lincoln, William March tarafından çekilen fotoğraf, Mayıs 1860
Stephen A. Douglas, fotoğraf Vannerson tarafından 1859

Lincoln-Douglas münazaraları Illinois'den Birleşik Devletler Senatosu için Cumhuriyetçi Parti adayı Abraham Lincoln ile Demokrat Parti adayı görevdeki Senatör Stephen Douglas arasındaki yedi münazara dizisidir. Senatörlerin kendi eyaletlerinin halkı tarafından seçilmesini öngören Birleşik Devletler Anayasası On Yedinci Değişikliği 1913 yılında onaylanana kadar, senatörler kendi eyalet yasama meclisleri tarafından seçiliyordu, bu nedenle Lincoln ve Douglas kendi partileri için Illinois Genel Meclisi'nin oylarını kazanmaya çalışıyorlardı.

Tartışmalar, daha sonra medya etkinliği olarak adlandırılacak olan ilk örneklerden bazıları olan tanıtım oluşturmak için tasarlandı. Lincoln için bu münazaralar hem kendi ulusal profilini hem de gelişmekte olan Cumhuriyetçi Parti'nin profilini yükseltmek için bir fırsattı, Douglas ise sicilini -özellikle de halk egemenliği doktrinindeki öncü rolünü ve bunun 1854 tarihli Kansas-Nebraska Yasası'nda vücut bulmuş halini- savunmaya çalıştı. Adaylar Illinois'in dokuz kongre bölgesi'nin her birinde konuştular. Her iki aday da Springfield ve Chicago'da birbirlerinden bir gün önce konuşmuşlardı, bu nedenle kalan yedi bölgede birlikte konuşma yapmaya karar verdiler. Douglas görevde olduğu için bu tartışmalardan kazanacağı çok az şey vardı. Ancak, sadece bir dönem kongre üyeliği yapmış olan Lincoln, Douglas'tan bir gün sonra konuşarak ve böylece Douglas'ın cevap veremeyeceği bir cevap sunarak destek kazanıyordu.[1] Dahası, "Lincoln gazeteleri Lincoln'ü resmen destekleyen gazeteler tartışmaları kabul etmediği için Douglas'ı kınamakta hiç vakit kaybetmedi ve onu bir korkak olarak damgaladı. Siyasi tartışmalar Prairie geleneğinin bir parçasıydı ve her ciddi siyasi adayın iyi bir performans sergilemesi beklenirdi."[2] Her bir münazara yaklaşık üç saat sürmüştür; bir aday 60 dakika konuşmuş, ardından 90 dakikalık bir cevap ve ilk aday tarafından 30 dakikalık son bir cevap gelmiştir. Adaylar önce dönüşümlü olarak konuşmuştur. Görevdeki Douglas münazaraların dördünde ilk olarak konuşmuştur. Münazaralar, hava müsait olduğu sürece, saat 14:00 ile 17:00 arasında açık havada yapıldı.

Tartışmalar köleliğe, özellikle de Louisiana'nın Satın Alımı ve Meksika'dan ayrılma yoluyla elde edilen topraklardan oluşturulacak yeni eyaletlerde köleliğe izin verilip verilmeyeceğine odaklandı.[3] Demokrat aday Douglas, kararın federal hükûmet tarafından değil yeni eyaletlerin sakinleri tarafından verilmesi gerektiğini savunuyordu (halk egemenliği). Lincoln köleliğin yaygınlaştırılmasına karşı çıktı, ancak zaten var olduğu yerlerde kaldırılmasını savunmadığını vurguladı.[4]

Bu çabanın bir parçası olarak, Lincoln tüm tartışmaların metinlerini düzenledi ve bir kitapta yayınlattı. Kitap iyi sattı ve Chicago'daki 1860 Cumhuriyetçi Ulusal Kongre'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adaylığını almasına yardımcı oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Braden, Waldo Warren. Abraham Lincoln, Halk Konuşmacısı. Baton Rouge, Louisiana State UP, 1988.[ISBN eksik]
  2. ^ Giertz, John Bruce. Lincoln-Douglas 1858 Kampanyası: A Constitutive Rhetorical Analysis. Unpublished Dissertation Regent University 2005.
  3. ^ "[I]1854'te Kansas-Nebraska Yasası'nın kabulü ... [köleliği] sınırlama politikasını tersine çevirdi ve Batı bölgelerinin kapılarını (hem eski Louisiana Purchase toprakları hem de Mexican Cession dahil) köleliğin yasal olarak genişlemesine etkili bir şekilde açtı...." Guelzo, Allen C., Abraham Lincoln as a Man of Ideas, Carbondale: Southern Illinois University Press (2009), s. 80.
  4. ^ "First Debate: Ottawa, Illinois." Lincoln, Abraham ve Stephen Douglas. 21 Ağustos 1858. National Park Service.https://www.nps.gov/liho/learn/historyculture/debate1.htm. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2021.