Likani

Koordinatlar: 41°50′K 43°22′D / 41.833°K 43.367°D / 41.833; 43.367
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Likani Sarayı (Romanov Sarayı)

Likani (Gürcüce: ლიკანი; okunuşu: "lik'ani"), Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki (mhare) kent tipi yerleşimdir. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in yaklaşık 160 km batısında, Borcomi vadisindeki Borcomi kentinin batı ucunda ve Borcomi-Haragauli Ulusal Parkı'nın bitişiğinde yer alır.

Likani aynı zamanda Borcomi vadisinde ortadan kalkmış olan bir köyün adıdır. Likani köyü, 16. yüzyılın son çeyreğide Osmanlıların eline geçtikten sonra boşalmıştır.[1]

Likani, Borcomi-Haragauli Ulusal Parkı'nın bitişiğindedir ve popüler bir dağ kaplıcasıdır. Bölgede kışlar kar yağışlı geçmez ve ortalama sıcaklık -2.0 C°'dir. Yazın ortalama sıcaklık 20-25 C° arasında değişir. Popüler bir rekreasyon alanı olarak kullanılan Likani Parkı, yoğun olarak meşe ve kozalaklı korulara ve "Borcomi"ye benzeyen mineral kaynaklarına ev sahipliği yapar.

Likani Meryem Ana Manastırı'nın ana kilisesinin kalıntıları

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski Likani köyü bölgesinde, 8 - 9. yüzyıllarda yapılmış üç nefli bir bazilikanın varlığı buranın eski bir yerleşme olduğunu göstermektedir. Gürcü atabeg devleti Samtshe-Saatabago yönetimi altındayken köyü 1578'de Osmanlılar ele geçirdi. Osmanlı idaresinin Likan (لكان) olarak kaydettiği köy, 1595 tarihli mufassal deftere göre Bedre (Petre) livasının Bedre nahiyesine bağlıydı. Bedre livası, Gürcistan Vilayeti'nin doğu sınırında yer alıyordu ve 49 köyü kapsıyordu. Bu köylerden 41'i Osmanlı idaresine geçince boşalmıştı. Likani de boşalmış olan köylerden biriydi.[2] Likani köyü bir daha meskun hale gelmemiş, bu köyden geride sadece Likani Meryem Ana Manastırı'nın ana kilisesinin yıkıntıları kalmıştır.

Bugünkü yerleşimde bulunan önemli yapılardan biri Romanov Sarayı'dır. Şehirde, Leon Benois tarafından projelendirilen ve Leopold Bilfeldt tarafından tasarlanan, Rusya'nın Büyük Dükü Nikolay Mihailoviç'in yazlık konağı, Kura Nehri kıyısında 1871 yılında inşa edilmiştir.[3] Sovyetler döneminde, Likani Sarayı devlet mülkiyetine geçmiş ve Josef Stalin de dahil olmak üzere kilit Sovyet yetkilileri tarafından sıkça ziyaret edilmiştir. Yeni bağımsız Gürcistan'da, saray Gürcistan devlet başkanının yazlık ikametgâhı olarak kullanılmaktadır. Sovyet döneminde yapılan bir sanatoryum da dahil olmak üzere, Likani rekreasyon kompleksinin geri kalanı, Nisan 2006’da, bölgeyi uluslararası bir turizm merkezine dönüştürme sözü veren Kazakistan devletine ait enerji şirketi KazMunayGaz tarafından satın alınmıştır.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]