Lies of P

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lies of P
GeliştiricilerNeowiz Games
Round8 Studio
YayımcıNeowiz Games
YönetmenlerChoi Ji-Won
MotorUnreal Engine 4
Platformlar
Çıkış19 Eylül 2023
TürAksiyon-rol yapma oyunu
ModTek oyunculu

Lies of P, Soulslike Neowiz Games ve Round8 Studio tarafından geliştirilen ve Neowiz Games tarafından yayımlanan aksiyon rol yapma video oyunudur. Oyun 19 Eylül 2023 tarihinde PlayStation 4, PlayStation 5, Windows, macOS, Xbox One ve Xbox Series X/S için piyasaya sürüldü.[1] Carlo Collodi'nin 1883 İtalyan romanı The Adventures of Pinocchio'dan uyarlanmıştır.

Lies of P eleştirmenlerden genel olarak olumlu yorumlar aldı ve Ekim 2023'e kadar bir milyon adet sattı. O zamandan beri bir DLC ve devam oyunu duyuruldu.[2][3]

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Lies of P üçüncü şahıs bakış açısıyla oynanır. Oyuncu insansı Pinokyo'yu kontrol eder ve Krat şehri boyunca yürüyerek seyahat eder, çevreyi keşfeder ve çeşitli biyomekanik düşmanlarla savaşır. Pinokyo, düşmanlarına karşı kılıç ve balta gibi silahlardan oluşan bir cephanelik kullanır ve onların darbelerinden kaçabilir ve engelleyebilir. Pinokyo, düşmanları cezbetmek için kanca veya alev makinesi gibi aletlerle donatılabilen mekanik bir kola sahiptir. Silah ve işçilik sistemi, 100 kombinasyonlu 30 farklı silah türü sunar. Oyunda, oyuncunun belirli bölümlerde verdiği kararların olayların gidişatını etkilediği ve üç farklı sona yol açan bir "Yalan Sistemi" bulunmaktadır.[4]

Lies of Pnin oynanışı "soulslike" olarak adlandırılmış ve Dark Souls, Bloodborne ile karşılaştırılmıştır,[5] ve Sekiro.[6]

Oyunun hikayesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Carlo Collodi'nin Pinokyo'nun Maceraları adlı romanından esinlenen Lies of P, önemli hikâye kararları sırasında rol oynayan yalan söyleme yeteneği ile diğer kuklalardan farklı olan robotik bir kukla olan Pinokyo'nun hikâyesini anlatıyor.

Kuklalar Krat şehrinde, altında Ergo adı verilen devrim niteliğindeki bir güç kaynağının keşfedilmesi sayesinde icat edildi. Kuklalar kısa sürede şehrin her yerinde yaygınlaştı ve halk için angarya işler yapmaya başladı. Kukla mucitlerinin en önde gelenleri hem Lorenzini Venigni hem de Pinokyo'yu yaratan efsanevi Geppetto'dur. Kuklaların bir tehdit oluşturmamasını sağlamak için, yalan söylemelerini veya insanlara saldırmalarını yasaklayan Büyük Antlaşma'ya bağlanmışlardır. Ancak buna rağmen, bir gün isyan ederler ve Krat'ın insan nüfusunun çoğunu katlederler. Kuklaların, düşman kuklalara karşı boss dövüşleri sırasında görünür hale gelen bulanık İngilizce metinlerden oluşan kendi dilleri vardır.

Krat ayrıca kurbanlarını taşlaştırıp öldürmeden önce kör eden gizemli ve tedavisi olmayan Taşlaşma Hastalığından muzdariptir. Ayrıca onları iğrenç canavarlara dönüştürebilir.

Sinopsis[değiştir | kaynağı değiştir]

Pinokyo terk edilmiş bir trende uyanır ve kendini kukla nüfusunun Büyük Antlaşma'ya karşı isyan ettiği ve insan nüfusunun çoğunu katlettiği Krat şehrinde bulur. Pinokyo sonunda, aralarında Sophia adında gizemli bir kadının da bulunduğu bazı hayatta kalanların sığındığı Hotel Krat'a gider. Sophia, Pinokyo'ya kukla isyanını nasıl durduracağını bilen tek kişi olan yaratıcısı Geppetto'yu bulup kurtarması gerektiğini söyler. Daha sonra Pinokyo'ya arayışında ona rehberlik etmesi için Gemini adında bir cırcırböceği içeren bir fener verir.

Pinokyo Krat'ı keşfederken hem kuklalarla hem de Stalkers olarak bilinen bir grupla savaşır: delirmiş ve gördükleri her kuklayı öldürecek olan hayvan maskeli insanlar. Üyelerinden ikisi Pinokyo'ya göz kulak olan Kırmızı Tilki ve Kara Kedi'dir. Ayrıca Taşlaşma Hastalığı tarafından mutasyona uğratılarak insanlık dışı canavarlara dönüştürülen vatandaşlarla da savaşır. Sonunda Geppetto'yu bulmayı başarır ve Geppetto ona kuklaların, onlara güç veren Ergo aracılığıyla onları kontrol eden Kukla Kral tarafından delirtildiğini söyler. Pinokyo, Kukla Kral'ın peşine düşer ve onu yok eder, artık bir liderleri olmadığı için haydut kuklaları büyük ölçüde zayıflatır. Geppetto daha sonra Pinokyo'ya, Taşlaşma Hastalığı için bir tedavi yarattığı iddia edilen Simyacıları bulmasını söyler. Ancak Pinokyo Simyacılarla buluşmak için yola çıktığında, bunun yerine siborg haline gelmiş daha fazla mutasyona uğramış insan tarafından saldırıya uğrar. Simyacıların lideri Simon Manus daha sonra gelir ve Simyacıların Taşlaşma Hastalığını kendi amaçları için kullanmayı başardıklarını, bunu insan evrimini hızlandırmak ve Krat'ta yayılan canavarları yaratmak için kullandıklarını söyler. Ayrıca Ergo'nun insanlardan yaratıldığını ve onların anılarının ve yaşam güçlerinin fiziksel olarak vücut bulmuş hali olduğunu açıklar.

Pinokyo Hotel Krat'a geri döner, ancak Simon'ın Kara Tavşan Kardeşliği ile otele saldırdığını ve Geppetto'yu kaçırdığını görür. Simon'ın Simyacılar Adası'ndaki üssüne ulaşmak için bir submarine'e el koyar. Simon'ın şatosuna savaşarak girer ve Sophia'nın gerçek bedeninin Ergo'ya maruz kaldığı için ağır bir şekilde mutasyona uğradığını ve daha önce karşılaştığı Sophia'nın bedensiz ruhu tarafından yaratılan bir illüzyon olduğunu görür. Sophia, Pinokyo'ya acılarına son vermesi için yalvarır ve Pinokyo'nun onu yaşatmak ya da huzur vermek arasında bir seçim yapması gerekir. Pinokyo kalenin içinde ve Simon'ın yardakçılarına karşı savaşmaya devam eder ve Ergo'yu kendisine aşılayarak tanrısal bir varlık haline gelen Simon'ın kendisiyle yüzleşir. Pinokyo Simon'u yener ve Simon'un topladığı Ergo'yu Pinokyo'yu bir insana dönüştürmek için kullanacağına söz veren Geppetto ile yeniden bir araya gelir. Ancak işlemin tamamlanması için kalbini teslim etmesi gerekmektedir.

  • Pinokyo Geppetto'ya kalbini verirse, Geppetto ölen oğlu Carlo'yu canlandırmak için kalbi kullanırken Pinokyo ölür. Geppetto daha sonra Carlo'ya Hotel Krat'ta hayatta kalan herkesi öldürtür ve onunla birlikte şehri terk eder. Bu, Geppetto'nun hayatta kalanları "Dileğiniz benim için emirdir Sör Carlo, ne yapmak istersiniz?" cümlesini tekrarlayan kuklalara dönüştürdüğü oyun sonrası bir sırrın kilidini açar. Geride bıraktığı bir mektup, Taşlaşma Hastalığının yayılmasını önlemek ve şehri Carlo için güvenli hale getirmek için vatandaşları kuklalara dönüştürerek Krat'ı "istikrara kavuşturmak" istediğini ortaya koyuyor.
  • Pinokyo yalanlar söyleyerek ve oyun boyunca başka eylemler gerçekleştirerek yeterince insanlık kazandıysa, onun yerine kalbini vermeyi reddetme seçeneğine sahip olabilir. Eğer reddederse, Geppetto öfkeyle İsimsiz Kukla'yı harekete geçirerek kalbini zorla alır. Ancak İsimsiz Kukla Pinokyo'nun kalbini hedef aldığında, Geppetto onu korumak için kendini feda eder ve Pinokyo'nun kuklanın çekirdeğini söküp çıkarmasına izin verir. Pinokyo'nun Sophia'yı bulduktan sonra yaptığı seçime bağlı olarak, iki farklı sondan biri gerçekleşebilir. Sophia'nın yaşamasına izin verirse, Geppetto ölmeden önce ona acı bir şekilde işe yaramaz bir kukla der. Sophia'ya huzur verirse, bunu gören Geppetto ölmeden önce oğlu olarak Pinokyo'dan özür diler; o günün ilerleyen saatlerinde Pinokyo, Sophia'nın Ergo'sunu onu canlandırmak için bir kukla kopyasına aktarır ve kollarına yığılır, onu tekrar gördüğünde gülümser.

Jenerik sonrası sahnede, Philippus Paracelsus adında bir adam, Giangio adında bir tüccar kılığında, "Krat deneyinin" sonuçlarını amirine bildirir. Pinokyo'nun sonsuz yaşamın anahtarlarından birine sahip olabileceğini ve başka bir anahtar olan Dorothy'yi aramaya devam edeceğini açıklar. Krat'a geri döndüğünde, kırmızı ayakkabılar giyen bir kız çatılarda görülür ve topuklarını üç kez tıklar.

Geliştirme ve yayın[değiştir | kaynağı değiştir]

"Lies of P" 19 Mayıs 2021'de Güney Koreli yayıncı NeoWiz tarafından duyuruldu. Gamescom 2022 sırasında bir oynanış fragmanı gösterildi ve başlangıçta Xbox Game Pass'te yayınlanacağı duyuruldu.[7] 11 dakikalık 4K oynanış görüntülerinin prömiyeri Mart 2023'te Oyun Geliştiricileri Konferansında yapıldı.[8]

Yönetmen Choi Ji-Won oyunun yaklaşık üç yıldır geliştirme aşamasında olduğunu belirtiyor.[9] Stüdyo, daha geniş bir hayran kitlesine hitap etmek için oyunu Pinokyo etrafında temalandırmayı seçti. Choi Ji-Won, orijinal hikâyenin "karanlık" bir tonu ve personelin kullanabileceği "çeşitli geçmişleri" olduğunu belirtiyor.[10] Oyunu Belle Époquebenzeri bir ortamda kurarak "bir şehrin zenginlikten harabeye dönüşümünü" ve "benzersiz bir kültürel ve sanatsal refah, ancak şiddetli karanlık ve olumsuzluk dönemini" aktarmayı seçtiler.[11]

19 Haziran 2023 tarihinde, Team Ninja'nın Wo Long: Fallen Dynasty oyunu ile Wo Long oyuncularının 27 Eylül 2023 tarihinde bir DLC paketinin parçası olarak Lies of P silahlarını kullanmalarına olanak sağlayacak bir işbirliği duyuruldu.[12][13]

Değerlendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Lies of P inceleme toplayıcı web sitesi Metacritic'e göre eleştirmenlerden "genel olarak olumlu" yorumlar aldı.[32]

Oyun Gamescom 2022 Ödüllerinde "En İyi Aksiyon Macera Oyunu", "En Çok Aranan Sony PlayStation" ve "En İyi Rol Yapma Oyunu" ödüllerini kazandı.[33]

Famitsu eleştirmenleri oyunu övmüş ve zorluğuna dikkat çekmişlerdir.[20] Famitsudan Ashida, oyunun orijinal Dark Souls ile benzer olduğu yorumunu yapmıştır. Ayrıca oyuncu karakterinin saldırılarının düşmanlarınkine kıyasla ne kadar kısa olduğu konusunda hayal kırıklığına uğradığını belirtti. Bu arada Honma ve Uchisawa oyunun Bloodbornea saygı duruşunda bulunduğunu belirttiler. Esprili düşman kuklalarını ve oyuncunun silahlarının özelleştirilebilirliğini övdüler.[20]

Satış[değiştir | kaynağı değiştir]

"Lies of P" Ekim 2023 itibarıyla bir milyon adet sattı.[34]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hoolihan, Hannah (9 Haziran 2023). "Lies of P Eylül'de Çıkıyor - İşte Ön Sipariş Verilecek Yerler". IGN (İngilizce). 10 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2023. 
  2. ^ "Lies of P – balance patch announced, first DLC teased". Gematsu. 1 Kas 2023. 5 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2023. 
  3. ^ "" Lies of P Announces Game Update and Teases First DLC, Soundtrack Release" - Games Press". www.gamespress.com. 2 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2023. 
  4. ^ Glover, Stuart (4 Ekim 2022). com/15-things-you-need-to-know-about-lies-of-p "15 Things You Need to Know About Lies of P" |url= değerini kontrol edin (yardım). GamingBolt (İngilizce). 9 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2023. 
  5. ^ Fenlon, Wes (24 Mart 2023). pcgamer.com/lies-of-p-is-so-blatantly-bloodborne-that-i-feel-bad-for-liking-it/ "Lies of P o kadar bariz bir şekilde Bloodborne ki onu sevdiğim için kötü hissediyorum" |url= değerini kontrol edin (yardım). PC Gamer (İngilizce). 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  6. ^ Baiocco, Andrea (24 Haziran 2023). news/tr/lies-of-p-the-demo-tried-thought-it-was-bloodborne-instead-it-was-sekiro/ "Lies of P, the demo tried: thought it was Bloodborne instead it was Sekiro" |url= değerini kontrol edin (yardım). Freaking News (İngilizce). 27 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2023. 
  7. ^ Kerry, Ben (19 Şubat 2023). purexbox.com/news/2023/02/xbox-game-pass-rpg-lies-of-p-heads-to-the-service-in-august-2023 "Xbox Game Pass RPG 'Lies Of P' Heads To The Service In August 2023" |url= değerini kontrol edin (yardım). Pure Xbox (İngilizce). 7 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  8. ^ De Meo, Francesco (22 Mart 2023). com/lies-of-p-the-pinocchio-inspired-soulslike-gets-new-4k-gameplay/ "Lies of P, the Pinocchio-Inspired Soulslike, Gets New 4K Gameplay" |url= değerini kontrol edin (yardım). Wccftech (İngilizce). 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  9. ^ "Interview with Choi Ji-Won of Lies Of P". prankster101. com (İngilizce). 19 Ekim 2022. 9 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2023. 
  10. ^ Gerblick, Jordan (27 Ağustos 2022). "Lies of P aslında üç çok iyi nedenden dolayı Pinokyo hakkında". GamesRadar (İngilizce). 9 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2023. 
  11. ^ Johnson, Gemma (12 Eylül 2023). "Lies of P Devs Talk Puppet Lore, Deep Worldbuilding, and More". Game Rant (İngilizce). 19 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2023. 
  12. ^ Romano, Sal (19 Haziran 2023). com/2023/06/lies-of-p-x-wo-long-fallen-dynasty-collaboration-announced "Lies of P & Wo Long Fallen Dynasty Collaboration Announced" |url= değerini kontrol edin (yardım). Gematsu. 19 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2023. 
  13. ^ Sinha, Ravi (18 Eylül 2023). "Wo Long: Fallen Dynasty 27 Eylül'de Lies of P'den 2 Yeni Silah Alıyor". GamingBolt (İngilizce). 1 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2023. 
  14. ^ "Lies of P for PC Reviews". Metacritic. 3 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  15. ^ "Lies of P for PlayStation 5 Reviews". Metacritic. 22 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  16. ^ "Lies of P for Xbox Series X Reviews". Metacritic. 22 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  17. ^ Yang, George (13 Eylül 2023). "Lies of P review: a solid Pinocchio Soulslike with some strings attached". Digital Trends. 14 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  18. ^ Ellis, Bradley (18 Eylül 2023). "Review: Lies of P". Easy Allies. 2 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2023. 
  19. ^ Ellis, Caelyn (13 Eylül 2023). "Lies of P review - a decent imitation that never quite matches the real thing". Eurogamer. 19 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  20. ^ a b c ウワーマン; ジゴロ★芦田; 本間ウララ; ローリング内沢 (18 Eylül 2023). "New Game Cross Review". Famitsu (Japonca), 1815. s. 171. 
  21. ^ LeBlanc, Wesley (13 Eylül 2023). "Lies of P Review - Master Of Puppets". Game Informer. 16 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  22. ^ Wakeling, Richard (13 Eylül 2023). "Lies Of P Review - No Strings Attached". GameSpot. 20 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  23. ^ Gould-Wilson, Jasmine (13 Eylül 2023). "Lies of P review: "a powerful contender on the Soulslike scene"". GamesRadar+. 22 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  24. ^ LeClair, Kyle (13 Eylül 2023). "Review: Lies of P". Hardcore Gamer. 22 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  25. ^ Northup, Travis (13 Eylül 2023). "Lies of P Review". IGN. 14 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  26. ^ Carpenter, Lincoln (13 Eylül 2023). "Lies of P review". PC Gamer. 30 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  27. ^ Bergin, Lauren (13 Eylül 2023). "Lies of P review – the best soulslike since Elden Ring". PCGamesN. 20 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  28. ^ Croft, Liam (13 Eylül 2023). "Lies of P Review (PS5)". Push Square. 11 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  29. ^ Denzer, TJ (13 Eylül 2023). "Lies of P review: Got no strings to hold me down". Shacknews. 22 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  30. ^ Saed, Sherif (13 Eylül 2023). "Lies of P review: One of 2023's most frustrating games is a hard sell, even on Game Pass". VG247. 15 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  31. ^ Cattanach, Finlay (13 Eylül 2023). "Lies of P review – no lie of quality here". VideoGamer.com. 22 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  32. ^ "Lies of P". www.metacritic.com (İngilizce). 17 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. 
  33. ^ Moyse, Chris (29 Ağustos 2022). "İşte bu yılın Gamescom 2022 ödüllerinin kazananları". Destructoid (İngilizce). 9 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2023. 
  34. ^ Square, Push (17 Ekim 2023). "It's True! Lies of P Satışları Bir Milyon Adedi Aştı". Push Square (İngilizce). 21 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]