Pinokyo

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pinokyo, (İtalyanca: Pinocchio) İtalyan yazar Carlo Collodi'nin 1881 yılında yazdığı Pinokyo'nun Serüvenleri adlı çocuk kitabının baş karakteri olan ve daha sonra kitabın farklı türlere uyarlanmasıyla, pek çok filmin, animasyonun ve tiyatro oyununun kahramanı haline gelen kurgusal karakter.

İtalya'nın Toskana yöresinde bir köyde yaşayan yaşlı ve yalnız bir marangoz olan Gepetto Usta'nın sihirli bir odundan yaptığı, gerçek bir oğlan çocuğuna dönüşen ve yalan söyledikçe burnu uzayan oyuncak kukladır. Kimsenin öğüdüne kulak asmayan, aksi mi aksi, kendi bildiğini okuyan biridir ve gerçek bir çocuk olmak arzusuyla evden kaçıp çeşitli maceralara atılır. Genellikle sivri bir şapka, bir ceket, kısa pantolon giymiş olarak tasvir edilir.

İlk defa 1881 yılında bir İtalyan çocuk dergisinde görülen Pinokyo karakteri, tüm dünyada tanınan bir popüler kültür simgesi haline gelmiştir.[1] Gazetede tefrika edildiği sırada ikinci bölümden başlayarak gazetenin çizeri Ugo Fleres'in 'ince uzun, kuru, sıska' bir çocuk olarak resimlediği kahraman, 1883’de kitap olarak ilk baskısı sırasında Enrico Mazzanti tarafından daha sonraki çizerlerin birçoğu gibi Ugo Fleres'in çizimindekine benzer şekilde resimlenmiştir.

1940 yapımı Walt Disney filmindeki haliyle Pinokyo

Pinokyo ilk defa 1911 yılında Giulio Antamoro'un yönettiği film ile film karakteri olmuştur. Bu filmde "Polidor" adıyla tanınan İtalyan oyuncu Ferdinand Guillaume tarafından canlandırıldı.[2] Pinokyo karakterinin dünya çapında tanınırlığı, Walt Disney'in çektiği animasyon film (1940) ile artmıştır. Bu film, Pinokyo'nun geleneksel çizgilerini değiştirdiği için eleştirilmiştir.[3]

1911 yapımı Pinokyo filmi

Film hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Wilson, Jeffrey Dirk (2016). Pinocchio and the Pupeet of Plato's Laws. On Civic Republicanism: Ancient Lessons for Global Politics, University of Toronto Press. ISBN 978-1-4426-3749-8. 
  2. ^ Pizzi, Katia (2012). Pinocchio, Puppets, and Modernity: The Mechanical Body. Routledge. ISBN 978-0-203-67978-4. 
  3. ^ Berköz, Egemen. "Pinokyo (Le Avventure Di Pinocchio) ? Carlo Collodi". insanokur.org sitesi, 1 Ekim 2006. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2020. 
  4. ^ ""Pinokyo" Masalı Korku Filmine Konu Oluyor". Kayıp Rıhtım. 19 Ocak 2024. Erişim tarihi: 22 Ocak 2024.