Kuzey Kıbrıs-Libya ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Libya-Kuzey Kıbrıs ilişkileri sayfasından yönlendirildi)

Libya-Kuzey Kıbrıs ilişkileri, Libya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin süregelen uluslararası politikalarını içerir. Sadece Türkiye tarafından tanınan KKTC'yi Libya resmen tanımamaktadır fakat aralarında gayriresmî ilişkiler bulunmaktadır. Libya'nın tam üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı'na KKTC'de Kıbrıs Türk Devleti adıyla gözlemci statüsünde üyedir. Karşılıklı ilişkiler İİT'nin (o zamanki adıyla İslam Konferansı Örgütü) 2004 yılında Kıbrıs Türklerine yönelik izolasyonların kaldırılmasına yönelik aldığı karar sonucu gelişme göstermiştir.

Libya ile Kıbrıs Türkleri arasındaki ilk önemli bağ 20 Temmuz 1974 tarihinde Türkiye tarafından 1960 Garanti Anlaşmalarına istinaden düzenlenen Kıbrıs Harekâtı sırasında, harekâtı düzenleyen Türk Silahlı Kuvvetlerine benzin ve jet uçakları için elzem olan lastik tekerlek yardımında bulunmasıdır.[1][2]

İki ülke ilişkilerinde en önemli gelişme Muammer Kaddafi dönemi sonrasında Libya'yı yöneten Geçici Ulusal Konsey'nin Sağlık Bakanı olan Abdal Rahman Kıssa'nın Lefkoşa'da Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi'yle protokol imzalamasıdır.[3] Bu protokolle ile Libya, KKTC'yi resmen olmasa da fiilen tanımış oldu.[4] Yakın Doğu Üniversitesi ile Libya Sağlık Bakanlığı arasında Libyalı hasta ve yaralıların YDÜ Hastanesi'nde tedavi görebilmeleri için 250 yatak ayrılmasını öngören protokol, dönemin KKTC Başbakanı İrsen Küçük ve KKTC Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif'in huzurunda, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Suat Günsel ve Libya Sağlık Bakanı Abdal Rahman Ali El Kıssa tarafından imzalandı.[5] Anlaşmaya göre KKTC ile Libya arasında charter uçak seferleri düzenlenecek. Acil durumlarda Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin özel uçağı da Libya'ya gönderilecekti.[6]

Ambargolar altında bulunan ve bu nedenle pek çok ülke ile ticari ilişkileri de çok alt seviyelerde bulunan KKTC, Libya'ya Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği önderliğinde Damasko türü keçi ihraç yapmaktadır.[7]

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'nin Tripoli'de bulunan Academy of Graduate Studies ile iş birliği bulunmaktadır.

KKTC Cumhuriyet Meclisi'nin gözlemci olarak temsil edildiği İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği'ın 9. Konferansı'nın düzenlendiği İran'ın başkenti Tahran’da Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber Libya Milletvekili Abdülaziz Dayih ve beraberindeki milletvekilleri heyeti ile görüşmüştür.[8]

Kıbrıs Rum Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Averof Neofitu başkanlığındaki ki bir heyetin, Genel Ulusal Kongre Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Sekreteri Hüsni el Sadık'la görüşmesinde, Sadık Libya'nın Kıbrıs sorununa ilişkin hiç azalmayan bir ilgisi bulunduğunu ve Kıbrıs sorununun çözümünün, bölgede barış ve istikrar koşullarının hakim olmasına katkı sağlayacağını söylemiştir.[9]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "KKTC-Libya İlişkileri Hemen Başlatılmalı". 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2014. 
  2. ^ "Kaddafi 1974 Kıbrıs harekatında Türkiye\'ye yardım etmişti". 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2014. 
  3. ^ "Libya'da Yaralananların Tedavisi İçin Libya Sağlık Bakanı ile Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Protokol İmzalandı". 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2014. 
  4. ^ "LİBYA SAĞLIK BAKANININ KKTC TEMASLARI RUM BASININDA". 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2014. 
  5. ^ "Libya KKTC'yi fiilen tanıdı". 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2014. 
  6. ^ "LİBYA - KKTC CHARTER SEFERLERİ BAŞLIYOR". 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2014. 
  7. ^ "KIBRIS TÜRK ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ ÖNDERLİĞİNDE LİBYA'YA KEÇİ İHRAÇ EDİLİYOR". 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2014. 
  8. ^ "TBMM BAŞKANI ÇİÇEK İRAN'DA." 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2014. 
  9. ^ "Libya, Kıbrıs'ta 'dış müdahalesiz çözümü' destekliyor". 20 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2014.