Leung Kwok-hung

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Leung Kwok-hung

Leung Kwok-hung (Çince梁國雄; 27 Mart 1956), takma adıyla da bilinir "Uzun saç" (Çince長毛) Hong Konglu bir politik eylemcidir. Hong Kong Yasama Konseyi'nde görev yapmaktadır. 2006 yılında Sosyal Demokratlar Birliği'ne katılmıştır. Her zaman üzerinde Che Guevara resmi olan bir kırmızı tişört giymesi ile bilinir. 2001 yılında Hong Kong Bayrağı üzerine yazı yazıp slogan attığı için bayrağa muhalefet yasası gereğince hakkında yasal işlem yapılmıştır. 3000 Hong Kong doları tutarındaki parayı ödemek zorunda kalan Kwok-hung, bayrağa yazı yazarak eylem yapmasının nedenini, Hong Kong için sahip olduğu umutlarını dile getirmek amacıyla kullandığını yazmıştır. Hong Kong'da birçok siyasi eylemde yer almış ve medya aracılığı ile çok tanınan bir yüz hâline gelmiştir.

2017'de 2017 İcra Başkanlığı seçimi için adaylığını resmi olmayan bir kamu dilekçesi ile duyurdu, ancak yeterli imza alamayınca geri çekildi. 14 Temmuz 2017'de Leung, Yasama Konseyi'nin 12 Ekim 2016'daki açılış toplantısında yaşanan yemin tartışmasının bir sonucu olarak görev yemini ettiği için mahkeme tarafından diskalifiye edildi.[1]

Erken yaş ve sosyal aktivizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Leung, 27 Mart 1956'da Hong Kong'da Guangdong Eyaleti'nden bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Shau Kei Wan'da doğdu, daha sonra Chai Wan Malikanesi'ne taşındı. Leung altı yaşındayken babası evi terk ettikten sonra tek bir ailede büyüdü, annesi aileyi desteklemek için İngiliz bir ailede bakıcı iken Leung, Shau Kei Wan'da yedi çocuğu olan akrabalarıyla yaşamak zorunda kaldı.[2]

1989 Tiananmen katliamındaki kurbanları anmak için 2009'da Victoria Park, Hong Kong'da düzenlenen April Fifth Action Eyleminin üyeleri.

Serbest bırakıldıktan sonra 1981'den 1986'ya kadar inşaat işçisi olarak çalıştı. 1986'da Leung, Kowloon Motor Bus için gece araç temizleyicisi olarak çalıştı. 1988 civarında, Devrimci Marksist Birlik dağıldıktan sonra Beşinci Nisan Eylemi'ni kurdu. Grup, devlet liderlerinin kutlamaları ve ziyaretleri sırasında Çin ve Hong Kong hükûmetlerini protesto etmek için saldırgan ve sivil itaatsizlik tarzı eylemleriyle tanınmaktadır ve bu eylemler sıklıkla Hong Kong polisi ile çatışmalara neden olmaktadır. Ticari marka protesto pervanesi olarak genellikle bir tabut taşırlar. Leung, 1989 Tiananmen Meydanı protestoları'nı destekledi ve Çin'deki Yurtsever Demokratik Hareketleri Destekleyen Hong Kong İttifakı üyesi oldu.

2008'de Sichuan'a giriş reddedildi[değiştir | kaynağı değiştir]

Leung, Çinli yetkililer tarafından reddedilen Tiananmen Katliamı sonrasında 1989'dan beri Eve Dönüş İzni almadı, ancak Çin anakarasını yılda bir kez ziyaret edebildi. 2003 yılında annesinin yanındaydı.[2] Pan-demokratlar da dahil olmak üzere Hong Kong yasa koyucularının Guangdong'u ziyaret etmeleri için davet üzerine 2005 yılında Çin anakarasını ziyaret edebildi. Diğer pan-demokrat milletvekillerinden bazılarının da 1989'dan beri bireysel izinleri yoktu.

4 Temmuz 2008'de Leung'un 20 kişilik bir delegasyonun parçası olarak Sichuan'da Sichuan depremi nedeniyle hasar gören bölgeleri ziyaret etmesi planlandı. Leung'un seyahat izni başvurusu, üç günlük gezi sırasında Çin'de protesto yapacağı şüphesiyle son anda reddedildi.[3] Sichuan yetkilileri, Leung'un gezinin amacına uygun olmayan bir şey yapmayı planladığını söyleyen İnternet raporları gördüklerini iddia ettiler. Rita Fan bunların reddedilme gerekçesi olduğunu doğruladı.[4] Leung şöyle yanıt verdi: "Bu çok ironik. İnsanlar Olimpiyat Oyunlarının Çin'i daha da dışa açacağını söylediler. Bence işler geri gidiyor."[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "More Liberal Hong Kong Lawmakers Lose Their Seats". Time (İngilizce). 14 Temmuz 2017. 28 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2023. 
  2. ^ a b Evans, Annemarie (26 Ağustos 2015). "My life: Activist and politician 'Long Hair' on prison, being banned from China and his amah mother" (İngilizce). South China Morning Post. 20 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2023. 
  3. ^ Reuters Staff (4 Temmuz 2008). "China bars radical HK democrat from Sichuan visit". Reuters (İngilizce). 20 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2023. 
  4. ^ a b "Hong Kong lawmaker barred from Sichuan quake zone". WTopnews. 11 Ekim 2007. 4 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi.