Leonard Wood (Asker)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Leonard Wood
ABD Filipinler Askeri Bölge Valisi
Görev süresi
14 Ekim 1921 - 7 Ağustos 1927
Yerine geldiği Charles Yeater
Yerine gelen Eugene A. Gilmore
ABD Moro Bölge Valisi
Görev süresi
25 Temmuz 1903 - 16 Nisan 1906
Başkan Warren G. Harding
Calvin Coolidge
Yerine geldiği Pozisyon Oluşturuldu
Yerine gelen Tasker H. Bliss
ABD Küba Askeri Valiliği
Görev süresi
23 Aralık 1899 - 20 Mayıs 1902
Yerine geldiği John R. Brooke
Yerine gelen Tomás Estrada Palma (President)
Kişisel bilgiler
Doğum 9 Ekim 1860(1860-10-09)
Winchester, New Hampshire
Ölüm 7 Ağustos 1927 (66 yaşında)
Boston, Massachusetts
Partisi Cumhuriyetçi Parti (Amerika Birleşik Devletleri)
Evlilik(ler)
Louise Condit Smith (e. 1890)
Çocuk(lar) 3
Askeri Kariyer
BağlılığıABD
BranşıAmerika Birleşik Devletleri Ordusu
Hizmet yılları1886–1921
RütbesiOrgeneral
BirimiBirleşik Devletler Ordusu Sıhhiye Birliği
KomutasıABD Genelkurmay Başkanı
ABD Altıncı Kolordu Bölgesi
10. Tümen
89.Tümen
Güney Departmanı
Doğu Departmanı
Filipinler Tümeni
1. ABD Gönüllü Süvari Alayı
Çatışma/savaşlarıApaçi Savaşları
İspanya-Amerika Savaşı
Filipin-Amerikan Savaşı
Birinci Dünya Savaşı
ÖdülleriOnur Madalyası (Amerika Birleşik Devletleri)
Ordu Üstün Hizmet Madalyası
İmza

Leonard Wood (9 Ekim 1860 - 7 Ağustos 1927) Amerika Birleşik Devletler Ordusu'nda tümgeneral, doktor ve kamu görevlisiydi. Birleşik Devletler Ordusu Genelkurmay Başkanlığı, Küba Askeri Valiliği ve Filipinler Genel Valiliği görevlerinde bulunmuştur. Askeri kariyerine sınırda ordu doktoru olarak başladı ve burada Onur Madalyası aldı. İspanyol-Amerikan Savaşı sırasında, Theodore Roosevelt'in ikinci komutanı olduğu Rough Riders'a komuta etti. Wood, I. Dünya Savaşı'nda gerekli meziyetlere sahip olsa da ABD ordusunun başkomutanı yapılmadı, ancak daha sonra önde gelen bir Cumhuriyetçi Parti lideri ve 1920 başkanlık adaylığı için önde gelen bir aday oldu.

Winchester, New Hampshire'da doğan Wood, aldıktan sonra ordu cerrahı oldu. Apaçi Savaşlarındaki rolü nedeniyle Onur Madalyası aldı ve Birleşik Devletler Başkanı'nın özel doktoru oldu. İspanyol-Amerikan Savaşı patlak verdiğinde, Wood ve Roosevelt gönüllü bir süvari alayı olan Rough Riders'ı örgütlediler. Wood, savaş sırasında tuğgeneral rütbesine terfi etti ve San Juan Tepesi Muharebesi ve diğer çatışmalarda savaştı. Savaştan sonra Wood, Küba'nın Askeri Valisi olarak görev yaptı ve burada tıbbi ve sıhhi koşullarda iyileştirmeler yaptı. Başkan William Howard Taft, Wood'u 1910'da Genelkurmay Başkanı yaptı ve Wood, 1914'e kadar bu görevi sürdürdü. Birkaç Cumhuriyetçi lider, I. Dünya Savaşı'nda Amerikan Seferi Kuvvetleri komutanı rolü için Wood'u destekledi, ancak Woodrow Wilson yönetimi John J. Pershing'i seçti .

Winchester, New Hampshire'da doğan Wood, Harvard Tıp Okulu'ndan Tıp Doktoru derecesi aldıktan sonra ordu cerrahı oldu. Apaçi Savaşları'ndaki rolü nedeniyle Onur Madalyası aldı ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'nın özel doktoru oldu. İspanya-Amerika Savaşı patlak verdiğinde Wood ve Roosevelt gönüllü bir süvari alayı olan Rough Riders'ı kurdu. Wood savaş sırasında tuğgeneral rütbesine terfi etti ve San Juan Hill Muharebesi ile diğer çatışmalarda savaştı. Savaştan sonra Wood, Küba Askeri Valisi olarak görev yaptı ve burada tıbbi ve sıhhi koşullarda iyileştirmeler başlattı. Sonrasında Filipinler'de Moro Bölgesinde 1903-1906 yılları arasında bölge valiliği yaptı, valiliği sırasında Moro İsyanı (1899-1913) sırasındaki sert tutum ve davranışları ve Birinci Bud Dajo Muharebesi, Hassan ayaklanmasındaki gibi en küçük bir olayda birliklerini Morolara karşı sürekli cezalandırma operasyonlarına çıkarıp katliam yaptığı, yükselmek için kariyer avcılığı peşinde koştuğu iddiaları bu dönemde ABD basınına konu oldu. Başkan William Howard Taft, Wood'u 1910 yılında Genelkurmay Başkanı yaptı ve Wood bu görevi 1914 yılına kadar sürdürdü. Bazı Cumhuriyetçi liderler Wood'u I. Dünya Savaşı'nda Amerikan Seferi Kuvvetler Komutanı olması için destekledi, ancak Woodrow Wilson yönetimi John J. Pershing'i seçti.

Roosevelt'in 1919'daki ölümünden sonra, Roosevelt'in eski destekçilerinin çoğu, 1920 Cumhuriyetçi Ulusal Kongresi'nde başkanlık adaylığı için Wood'u destekledi. Wood, kongrenin ilk dört oylamasında en çok oyu aldı, ancak Cumhuriyetçiler Warren G. Harding'i aday gösterdi . Wood, 1921'de ordudan emekli oldu ve o yıl Filipinler Genel Valisi olarak atandı. 1927'deki ölümüne kadar bu görevi sürdürdü.

Biyografi yazarı Jack Lane kendisinin ABD'deki önemini şöyle özetlemiştir

Wood, Amerika Birleşik Devletleri'nin yirminci yüzyılın başlarındaki birçok önemli gelişmesinin şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır: ilerlemecilik, yayılmacılık ve sömürgecilik, askeri reform, Birinci Dünya Savaşı'na hazırlık ve Amerikan müdahalesi ve 1920 seçimleri. Özellikle ahlaki ve fiziksel güce değer veren bir dönemin temsilcisiydi. Kendi kuşağı tarafından dürüstlüğü, açık sözlülüğü ve hayata karşı yoğun ve güçlü yaklaşımı nedeniyle takdir edilse de, büyüklükten uzak kaldı. [1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lane, Jack C. (2000). Biography: Wood, Leonard. American National Biography. New York: Oxford University Press. doi:10.1093/anb/9780198606697.article.0600730. ISBN 978-0-19-860669-7. 16 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2019. 

Bibliografya[değiştir | kaynağı değiştir]