Lemko Bölgesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dünya Ukrayna Lemko kuruluşları federasyonuna göre Lemkovyna haritası
Lemko dili bazen Ukrayna dilinin, bazen Rusyn dilinin bir çeşidi veya her ikisinden de ayrı olarak kabul edilir.[ kime göre? ] Yukarıdaki Ukrayna lehçeleri haritasında Lemko dilinin konuşulduğu bölgenin bir kısmı, kırmızıyla noktalarla belirtilmiş gri renkte en batıdaki bölgedir, ancak gerçek alan batıya ve ayrıca Slovakya sınırı boyunca güneye kadar uzanır.
  Roman Reinfuss'a göre Polonya'daki Lemko Bölgesi'nin kuzey sınırı
  Leh yerleşimleri
  Lemko yerleşimleri

Lemko Bölgesi, Güney Polonya ve Kuzey Doğu Slovakya'da geleneksel olarak Lemko halkının yaşadığı etnografik bir bölgedir. Arazi yaklaşık 140 km (87 mi) uzunluğunda ve 25-50 km (16-31 mi) genişliğindedir. Karpatlar'ın kuzey yakası boyunca devam eder, Poprad Nehri'nden Polonya - Slovakya sınırını takip eder. Doğuda, bölge ya dilsel olarak Wisłok Nehri ve Osława Nehirleri arasında ya da etnografik olarak Boyko bölgesiyle buluştuğu Sanok Nehri'nde sona erdiği tanımlanır. Hatta bazıları buranın güneye, Slovakya'nın Prešov Bölgesi'ne kadar uzanacağını düşünecek kadar ileri gider.[1]

Daha önce Büyük Moravya'nın nominal kontrolü altındaki bir sınır bölgesi olan Lemko Bölgesi, Piast döneminde Polonya'nın bir parçası haline geldi. 1772'de Polonya'nın ilk parçalanması sırasında Avusturya'nın Galiçya eyaletinin bir parçası haline getirildi.[2] Bölgenin parçaları Lemko-Rusyn Cumhuriyeti ve Komancza Cumhuriyeti altında kısa süreliğine bağımsız oldu ve daha sonra Polonya tarafından ilhak edildi.[kaynak belirtilmeli]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Magocsi, Paul Robert (2015). With Their Backs to the Mountains: A History of Carpathian Rus' and Carpatho-Rusyns. s. 4. ISBN 6155053391. 
  2. ^ Levinson, David (1994). Levinson, David (Ed.). Encyclopedia of World Cultures: Russia and Eurasia, China. Encyclopedia of World Cultures. 6. Boston, Massachusetts: G. K. Hall. s. 69. ISBN 978-0-8161-1810-6.  r eksik |soyadı1= (yardım)