Lefkara işi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Lefkara işi (Lefkara nakşı veya Lefkaritika olarak da bilinir) Kıbrıs'ta Venedik döneminde Venedik asilzadelerinin tatil yeri olarak Larnaka Limasol arasında bulunan denize yakın fakat dağların ve yeşilin arasında saklı bulunan Lefkara köyüne sık sık geliyorladı. Bu dönem zarfında Venedik asilzadelerin getirdiği dantel ile yerli halkın nakışının birbirinden etkilenmesinden Lefkara işi ortaya çıktı[1] Toplum yaşamı içinde bulunan geometrik ve tarihi motifler Lefkara işine karakter verdi. Kıbrıs'a özgü olan nakış farklı motifler yer alırken, sadece beyaz ve yeşil (ekru) olan iki renk ip ile hayat buldu[2]

O yıllardan itibaren kadınlar tarafından üretilen bu iş erkekler tarafından yurt dışına pazarlanır ve dünyaca bilinen bir marka olur. 14 üncü yüzyılda Kıbrıs adasını ziyaret eden Leonardo Da Vinci Lefkara köyünde de bulunur[3] Dere motifi olarak bilinen Lefkara işinin masa örtüsünden alır. Bu örtüyü daha sonra Milano Katedraline hediye eder. Ayni zamanda Son Akşam Yemeği 'The Last Supper' tablosunda nakşı çizer. Bu çalışma Lefkara işi hakkında tarihsel bilgi veren somut bir olaydır[4]

Ada içinde yaşanan iç göçler ile iş tümden yayıldı. Daha sonra nesilden nesile aktarılarak bugünlere geldi. Fakat buna rağmen yıllar içinde Lefkara işine şekil veren birçok motif yok oldu.

Şu an önemli bir turistik obje olarak vitrinlerde yer almaktadır. teknoloji, seri üretim ve baskın kültürler karşısında Kıbrıs kültürünün önemli bir parçası olan Lefkara işi ayakta durmaya çalışmaktadır. Buna bağlı müşterinin ihtiyaç, istek ve beklentilerine kendini günümüze göre yenileyip sunuma çıkmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2012. 
  2. ^ "Zaman Değişti, (Star Kıbrıs Gazetesi, 22 Nisan 2012)". 28 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2012. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2012. 
  4. ^ [1][ölü/kırık bağlantı]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]