Leecher (bilgi işlem)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bilgisayarda ve özellikle İnternet argosunda leecher ya da türkçesi olarak sülük, genellikle kasıtlı olarak başkalarının emeklerinden veya bilgilerinden yararlanan, ancak karşılığında hiçbir şey teklif etmeyen veya sülük olarak anılmamak için makul olmayan teklifler yapan kişidir. Ekonomide bu tür davranışlara "bedavacılık veya beleşçilik" adı verilir ve bedavacılık sorunuyla ilişkilendirilir. Terim, dosyaları indiren ve karşılığında hiçbir şey yüklemeyen kullanıcılara atıfta bulunulan bilgisayalı bilgi sistemi çağında ortaya çıktı.

Bağlama bağlı olarak, leeching bilgisayar kaynaklarının yasadışı kullanımı anlamına gelmez, genellikle bunun yerine görgü kurallarına göre açgözlü kullanım anlamına gelir: yani, ücretsiz olarak verilen şeyin çok fazlasını, bunu sağlayan topluluğa makul bir miktarda geri katkıda bulunmaksızın kullanmak anlamına gelir. Kelime aynı zamanda herhangi bir aşağılayıcı olmayan şekilde de kullanılır;[1][2] yalnızca büyük bilgi kümelerini indirmek anlamına gelir: örneğin çevrimdışı okuyucu Leech, Usenet haber okuyucusu NewsLeecher, ses kayıt yazılımı SoundLeech veya indirmeye yarayan bir yardımcı program olan LeechPOP POP3 posta kutularından gelen ekler bunlar arasında sayılabilir.

Adını, kan emen ve daha sonra fark edilmeden uzaklaşmaya çalışan bir hayvan olan sülükten almaktadır. "freeloader", "mooch" ve "sponge" gibi başka terimler de kullanılır, ancak en yaygın kullanılanı leecher(sülük) olmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Wang, Wally (2004). Steal this File Sharing Book: What They Won't Tell You about File Sharing (İngilizce). No Starch Press. ISBN 978-1-59327-050-6. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020. Leech sites [...] provide free, unlimited access to all the files you want. 
  2. ^ Narins, Brigham (2002). World of Computer Science (İngilizce). Gale Group. s. 6. ISBN 978-0-7876-5067-4. 22 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020. leech mode is the jargon terminology for an access mode on an FTP site that allows the user to download any number of files