Lağidze

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tiflis'in ünlü Rustaveli Bulvarı'nda bir zamanlar var olan Lağidze dükkânı.

Lağidze (Gürcüce: ლაღიძის წყალი, “lağidzis ts’q’ali”, Lağidze suyu), ünlü Gürcü meşrubatı. Soda ve değişik doğal şurupların bir karışımıdır. Geleneksel olarak içine şurup konan bardağa tazyikli biçimde sodanın akıtılmasıyla hazırlanır. Farklı aromalarla hazırlanmış halde şişelenmiş olarak da satılmaktadır. Bazı Amerikalı uzmanlar bu meşrubatı egg cream ile kıyaslasa da geleneksel Lağidze süt ve çikolata içermemektedir.

Lağidze meşrubatının adı Gürcü eczacı Mitropane Lağidze’den gelir. Mitropane Lağidze 1887’de yapay esanslı limonata yerine doğal limonata yapmaya karar verdi. 1900 yılında Kutaisi'de “Lağidze Kardeşler” adını taşıyan fabrika, meyve ve bitki karışımıyla tamamen kendine özgü meşrubat üretmeye başladı. Günümüzde Lağidze doğal aromalardan meşrubat üretmeye devam etmektedir. Gürcistan’da üretilen bu meşrubat Ukrayna, Polonya, Baltık ülkeleri ve Ermenistan’a ihraç edilmektedir.

Sovyetler Birliği’nde Gürcistan dışında Lağidze’ye benzer meşrubatlar üretiliyordu. Türkiye’de “Gaz Voda” adıyla satılan meşrubat da Lağidze’nin bir taklidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]