Latin Amerika İçin Bolivarcı İttifak

Vikipedi, özgür ansiklopedi

ALBA, Latin Amerika için Bolivarcı İttifakın kısa adı. Venezuela devlet başkanı Hugo Chavez Frias tarafından Küba'nın liderlerinden Fidel Castro ile birlikte oluşturulan, anti-emperyalist hassasiyetleri olan Latin Amerika ortak pazarı. ABD'nin bölgeyi sınırsızca sömürme çabası şeklinde algılanan Serbest Ticaret Antlaşması'na (FTAA) bir tepki olarak doğdu. İkili ticaretin para yerine mal veya hizmet takası ile yapılabilmesine olanak tanıyarak ambargo altındaki Küba ekonomisinin önünü açtı.

Bolivya devlet başkanı Evo Morales, Castro ve Chavez arasında yapılan ve henüz başkanlığı devralmamış olduğu için Nikaragua'nın Sandinist lideri Daniel Ortega'nın gözlemci olarak katıldığı Havana Görüşmeleri (2006) ile kurumsal bir karakter kazanmaya başladı. Bolivya'nın 29 Nisan 2006 tarihinde katılımı ile 3 üyeye ulaşan oluşuma, 11 Ocak 2007'de de Nikaragua'nın resmen katılımı gerçekleşti.

Rafael Correa liderliğindeki Ekvador da 2009 yılında oluşuma katıldı.

Başlangıçta Latin Amerika için Bolivarcı Alternatif olan bloğun ismi, 2009 yılında "İttifak" olarak değiştirildi.

Manuel Zelaya iktidarı sırasında ALBA üyesi olan Honduras ise, darbe sonrasında Venezuela ile olan gergin ilişkileri gerekçe göstererek 2010 yılı Ocak ayında bloktan ayrıldı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]