Kızıl sırtlı örümcek kuşu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Lanius collurio sayfasından yönlendirildi)
Kızıl sırtlı örümcek kuşu
Dişi bir kızıl sırtlı örümcek kuşu; Ariège, Fransa
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Passeriformes
(Ötücü kuşlar)
Familya: Laniidae
(Örümcek kuşugiller)
Cins: Lanius
Tür: L. collurio
Lanius collurio
Linnaeus, 1758
Lanius collurio
Cuculus canorus canorus + Lanius collurio

Kızıl sırtlı örümcek kuşu (Lanius collurio), örümcek kuşugiller (Laniidae) familyasından yüksek çayırların, fundalıkların ve çalılık arazilerin küçük, güzel ve kahverengi sırtlı örümcek kuşu türü.

Daha çok göze çarpmayacak şekilde çalılıkların yanlarında, çitlerin ya da alçak parmaklık tellerinin üzerinde oturur. Gagası oldukça kalın, başı yuvarlak, kanat uçları ve kuyruğu uzundur. Erkeği göze çarpıcıdır, başı mavi-gri, maskesi koyu siyah, sırtı pas kızılı-kahverengi, kuyruk sokumu gri, kuyruğu siyah ve yanları beyaz, alt tarafı pembedir. Dişisi daha kahverengidir, başı mat gri-kahverengi, yanak lekesi koyu, alt tarafı rimsidir ve çok ince yarım ay şeklinde kahverengi çizgiler vardır. Kuyruğu koyu kahverengidir. Gencinin üst tarafı kahverengi ve koyu renk çizgili -diğerlerinden biraz daha fazla çizgilidir-, skapular tüyleri sırtı gibi (daha gri olan genç kızıl başlı örümcek kuşunda olduğu gibi daha beyaz değil), alt tarafı beyazımsı ve gri çizgili, kuyruğu koyu renkten pas kızılı-kahverengiye kadar değişir. Sesi sert tonlu bir ‘çii’; ötüşü zayıf, şakımalı ve gıcırtılı bir gevezelikten ibarettir.

Kızıl sırtlı örümcek kuşu Laniidae (örümcek kuşugiller) familyasına ait bir türdür. Latince "kasap" (lanius) kelimesinden türetilmiş bu kuş familyası etçildir ve ismini özel avlanma ve yeme alışkanlıklarından alır. Lanius genomundaki kuşlar böcek ve küçük memelilerle beslenir. Avını yakaladıktan sonra çiçek dikeni vb. sivri bir cisim bulup avını buna asarak parçalar ve öyle yer.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]