Esrarengiz Kadın

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(La sconosciuta sayfasından yönlendirildi)
Esrarengiz Kadın
La sconosciuta
Filmin İtalyanca posteri
YönetmenGiuseppe Tornatore
YapımcıLaura Fattori
SenaristGiuseppe Tornatore
Massimo De Rita
OyuncularKseniya Rappoport
MüzikEnnio Morricone
Görüntü yönetmeniFabio Zamarion
KurguMassimo Quaglia
StüdyoMedusa Film
Marigolda Film
Çıkış tarih(ler)i19 Ekim 2006 (2006-10-19) (Roma Film Festivali)
20 Ekim 2006 (2006-10-20) (İtalya)
Süre118 dakika
Ülkeİtalya
Dilİtalyanca
Hasılat$6.850.853[1]

Esrarengiz Kadın (İtalyanca özgün adıyla La sconosciuta), yönetmenliğini Giuseppe Tornatore'nin üstlendiği, psikolojik gerilim ve gizem türlerindeki 2006 yapımı İtalyan filmi. Başrolünde Kseniya Rappoport'un oynadığı film; Ukrayna'dan İtalya'ya gelmesinin ardından kendisine zorla fahişelik yaptıran kişilerin elinden kaçan bir kadının, evlatlık verilmiş olan çocuğunu aramasını konu almaktadır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Ukrayna'dan İtalya'ya göç etmiş eski bir fahişe olan İrena (Kseniya Rappoport), ülkenin kuzey kısmında bulunan bir apartmanda, ısrarla hizmetli olarak işe girmek ister. Apartman çalışanlarından Matteo'ya (Alessandro Haber), işe girdiği takdirde maaşının bir kısmını vereceğini söylemesinin ardından işe alınır ve apartmanda çalışmaya başlar. Birkaç gün içerisinde, binada yaşayan bir ailenin üç yaşındaki kızı Tea'ya (Clara Dossena) bakmakla yükümlü olan Gina (Piera Degli Esposti) ile arkadaşlık kurar. Gina'dan aile hakkında bilgi edinmeye çalışan İrena, bir gün merdivenleri sildiği sırada bilinçli olarak Gina'nın ayağını kaydırarak merdivenden düşmesine sebep olur. İrena, düşüşünün ardından felç geçiren Gina'nın yerine, Tea'nın yeni bakıcısı olarak işe girer.

Ara ara beliren ve geçmişi gösteren sahnelerde İrena'nın fiziksel ve ruhsal olarak istismara uğradığı, fuhuşa zorlandığı, dokuz çocuk doğurduğu ve bunların tamamının evlatlık olarak başka ailelere verildiği gösterilmektedir. İrena, fahişelik yaparken aşık olduğu kişinin, kendisini fuhuşa zorlayan Muffa (Michele Placido) tarafından öldürülmesi ve ondan olan çocuğunun da evlatlık olarak verilmesinden bir süre sonra Muffa'nın karnını deşmiş, onun paralarını da yanına alarak Muffa'yı ölüme terk etmiş ve doğurmuş olduğu son çocuğun peşine düşmüştür. Beraber çalıştığı birisinden ise çocuğun, Velarchi'de yaşayan ve Adacher soyadını taşıyan bir aileye verildiğini öğrenmiştir.

İrena, Tea'nın bakıcısı olarak işe başladıktan kısa süre sonra Tea ile yakınlaşmaya başlar. Diğer yandan evde, Tea'nın kendi çocuğu olup olmadığına dair kanıt aramaya başlayan İrena, çocuğun evlatlık alındığına dair birtakım belgeler bulduktan sonra Tea'nın kendi çocuğu olduğuna inanır. Öte yandan karnını deşerek ölüme terk ettiği Muffa bu olaydan sağ olarak kurtulmayı başarmış ve İrena'nın peşine düşmüştür.

İrena'nın Tea'ya olan ilgisi ve bağlılığından şüphe duymaya başlayan Tea'nın annesi Valeria (Claudia Gerini), bakıcıyı takip ederek yaşadığı eve gelir. Evde, Tea'nın resimleri ve eşyalarından oluşan özel bir bölümü görmesinin ardından durumun farkına varır ve kendisini bir daha görmemesini de tembihleyerek İrena'yı işten çıkarır. Ancak bir müddet sonra Valeria'nın kullandığı araba köprü üzerinden nehre uçarak kaza yapar ve Valeria hayatını kaybeder. Eşini kaybetmesinin ardından Tea ile birlikte başka bir eve taşınmaya karar veren Donato (Pierfrancesco Favino), İrena'nın işe dönmesini ve taşınacakları evde de Tea'ya bakmasını ister. Teklifi hemen kabul ederek hazırlıklara başlayan İrena, yola koyulacağı sırada karşısına tekrar Muffa çıkar. Kendisinden aldığı parayı geri isteyen Muffa, parasını geri vereceği takdirde İrena'nın hayatını bağışlayacağını belirtir. İrena, Muffa'yı paranın olduğu yere götüreceğini söylese de Adacher ailesinin bir dönem yaşadığı yere götürür. Burada yaşayan kavga sırasında yere düşen Muffa, başını bir taşa çarparak ölür. İrena da hemen cesedi bulundukları yere gömer.

Bir müddet sonra, İrena'nın Adacher ailesinin yeni evine taşınmasına yardım ettiği sırada eve gelen polisler, İrena'yı da yanlarına alarak karakola götürür. Polisler, Valeria'nın kaza yaptığı aracın fren ve motoruyla oynandığını belirterek olayın kaza değil de bir cinayet olduğunu söyler. Aracın içinde İrena'nın ehliyeti ile ayakkabısının tekinin çıktığını ve araç içerisinde İrena'nın parmak izlerinin bulunduğunu söyleyerek cinayet şüphelisi olduğu de belirtilir. Suçlamaları reddeden İrena, polisleri Muffa'yı gömdüğü yere götürerek, cinayeti onun işlediğini söyler. Hemen ardından da yaşadığı tüm olayları polislere aktarır. Çocuğunun evlatlık verildiği ailenin adını ve yaşadığı yeri kendisine söyleyen kişi ile karşılaştırıldığında, bu ismin Muffa tarafından uydurulduğu ortaya çıkar. Yapılan DNA testi sonucunda da Tea'nın kendi çocuğu olmadığını kanıtlanır. Hakim tarafından hapse mahkûm edilen İrena, kendisine verilen özel bir izinle, hapse girmeden önce Tea'yı son bir kez görür. Birkaç yıl sonra hapishaneden çıkan İrena, yalnızca Tea tarafından karşılanır ve ikilinin birbirine sarılmasıyla film sona erer.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Adaylık ve ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Esrarengiz Kadın'ın veya kadrosundan herhangi bir ismin aday gösterildiği ve kazandığı ödüller aşağıdaki gibidir:[2]

Ödül Tören tarihi Kategori Adaylar veya kazananlar Sonuç
David di Donatello Ödülleri 14 Haziran 2007 En İyi Kadın Oyuncu Kseniya Rappoport Kazandı
En İyi Görüntü Yönetmenliği Fabio Zamarion Kazandı
En İyi Yönetmen Giuseppe Tornatore Kazandı
En İyi Film Esrarengiz Kadın Kazandı
En İyi Müzik Ennio Morricone Kazandı
En İyi Erkek Oyuncu Michele Placido Adaylık
En İyi Kostüm Tasarımı Nicoletta Ercole Adaylık
En İyi Kurgu Massimo Quaglia Adaylık
En İyi Yapımcı Medusa Film Adaylık
En İyi Sahne Tasarımı Tonino Zera Adaylık
En İyi Senaryo Francesco Tornatore Adaylık
En İyi Ses Gilberto Martinelli Adaylık
Moskova Uluslararası Film Festivali 12-30 Haziran 2007 Seyirci Ödülü Esrarengiz Kadın Kazandı
Gümüş Aziz Yorgi - En İyi Yönetmen Giuseppe Tornatore Kazandı
Altın Aziz Yorgi Giuseppe Tornatore Adaylık
Norveç Uluslararası Film Festivali 17-24 Ağustos 2007 Seyirci Ödülü Giuseppe Tornatore Kazandı
Avrupa Film Ödülleri 1 Aralık 2007 Seyirci Ödülü Esrarengiz Kadın Kazandı
En İyi Kadın Oyuncu Kseniya Rappoport Adaylık
En İyi Görüntü Yönetmeni Fabio Zamarion Adaylık
En İyi Yönetmen Giuseppe Tornatore Adaylık
Pula Film Festivali 17-26 Temmuz 2008 Genç Sinefiller Ödülü Giuseppe Tornatore Kazandı
Roma Film Festivali 17-26 Temmuz 2008 Gala Ödülü Giuseppe Tornatore Kazandı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Unknown Woman" (İngilizce). Box Office Mojo. 11 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2014. 
  2. ^ "Awards" (İngilizce). Internet Movie Database. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]