La Guardialı Kutsal Çocuk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Olayların yaşandığı mekân, La Guardia kenti, günümüzde, İspanya'nın Toledo ilinde bir belediyedir.

La Guardialı Kutsal Çocuk (İspanyolca: El Santo Niño de La Guardia) (ö. 1491), Toledo (Castile-La Mancha) ilindeki La Guardia kentinde yaşamış bir çocuktur. Efsâneye göre, Yahudiler ve Marranolar bütün Hristiyan âlemini yok etmek için bir büyü hazırlamışlardı ve bu büyünün icrâsı için de bir çocuğun kanı[1] veyâ kalbi[2] gerekiyordu. Büyü icrâsında kullanmak için çocuğu kaçırdıkları ve bu yüzden çocuğun kaybolduğu suçlamasıyla, olay bir kan iftirasına dönüştü. İşkence altında suçlarını îtiraf eden birkaç Yahudi ve Marrano 16 Kasım 1491’de Ávila kentinin kırsalında çocuğu kaçırmak suçlamasıyla halka açık dînî yargılamayla (auto-da-fé) infâz edildi. Bu kişiler, Benito Garcia, John de Ocaña, Ça Franco, Mose Franco, Yuce Franco, David de Pereyon, Yuce Tazarte’dir.[2] Kayıp çocuk veyâ ondan bir iz bulunamadı. Îtirafta bulunanların birbirleriyle uyumsuz beyânlarından dolayı, mahkeme suçun ne şekilde meydâna geldiğini resmetmekte zorlandı.

Bu olayın bir benzerinin konusunu teşkil eden Pedro de Arbués gibi, Kutsal Çocuk da halk tarafından kısa zamanda aziz olarak kabûl edilmeye başlandı. Çocuğun kayboluşu vakâsı, -Katoliklere göre- sapkın Hristiyanlık inancı sâhiplerinin (heretiklerin) ve Marranoların aleyhinde İspanyol engizisyon yargılamalarına ve engizisyon başkanı Tomás de Torquemada’nın uygulamalarına bahâne oldu. La Guardia kentinde, Kutsal Çocuk’u yâd etme geleneği günümüzde de devâm etmektedir.

Bâzı yazarlara göre Kutsal Çocuk vakâsı, İber yarımadasındaki en kötü namlı kan iftirâsıdır.[1] Olay, Yahudilerin İspanya’dan tehcir edilmelerinden bir sene önce gerçekleşti. A History of Catholic Antisemitism: The Dark Side of the Church[Not 1] kitabının yazarı Robert Michael, bu olayın, Katolik Kilisesi'nin Yahudileri ezmek için uydurduğu bir efsâne olduğunu savunurken, özellikle çocuğun adsız olmasını, suçun mağduru olan çocuğun tamâmen uydurma olduğuna kinâye yapmaktadır. Ayrıca yazara göre, Kutsal Çocuk’un kayboluşu vakâsı, 1492 Yahudi sürgününe motive edici etki yapmış olabilir.[3] Katolik Ansiklopedisi’nin 1912 baskısında bu vakâdaki ithamlar, târihte en büyük yıkıma yol açan iftirâlardan birisi olarak zikredilmektedir. Bu duruşun aksine olarak, Madrid Başpiskoposluğu, resmî internet sitesinde 2016’da, Kutsal Çocuk vakâsındaki suçlamaları savunduğunu gösteren bir yazı yayımladı.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bir Katolik Antisemitizm Târihi: Kilisenin Karanlık Yüzü"

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b (İngilizce) Irene Silverblatt; "New Christians and New World Fears in Seventeenth-Century Peru"; From the Margins: Historical Anthropology and Its Futures; Brian Keith Axel ed.; s. 98 21 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Duke University Press, Londra:2002
  2. ^ a b (İngilizce) 1901-1906 Jewish Encyclopedia, c. VI, s. 102; Funk & Wagnalls Co.; New York: 1904
  3. ^ (İngilizce) Robert Michael, A History of Catholic Antisemitism: The Dark Side of the Church 21 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., s. 70 21 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Palgrave Macmillan, New York: 2008; ISBN 0-230-60388-2