Lüneburg Fundalığı

Koordinatlar: 53°10′07″K 9°56′23″D / 53.16861°K 9.93972°D / 53.16861; 9.93972
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Lüneburg Heath sayfasından yönlendirildi)
Schneverdingen yakınlarındaki Lüneburg Fundalığı'nın tipik bir görünümü
Schneverdingen yakınlarındaki Pietzmoor

Lüneburg fundalığı (Almanca: Lüneburger Heide) Almanya'nın kuzeyindeki Aşağı Saksonya eyaletinin kuzeydoğu kesiminde geniş bir fundalık, ormanlık alan ve ağaçlık bir alandır. Hamburg, Hannover ve Bremen şehirlerinin hinterlandının bir parçasını oluşturur ve adını Lüneburg kasabasından alır. Alanın çoğu bir doğa koruma alanıdır. Kuzey Aşağı Saksonca, bölgede hala yaygın olarak konuşulmaktadır.

Lüneburg fundalığı, geniş alanlara ve yaklaşık 1800 yılına kadar Kuzey Almanya kırsalının çoğunu kaplayan, ancak diğer alanlarda neredeyse tamamen ortadan kalkmış olanlara özgü en sarı fundalıklara sahiptir. Fundalıklar, Neolitik dönemden sonra, bir zamanlar yaygın olan ormanların, kuzey Avrupa'daki bu hafif engebeli ve kumlu arazi olarak adlandırılan geestin zayıf kumlu topraklarında aşırı otlatılmasıyla oluşmuştur. Lüneburg fundalığı bu nedenle tarihi bir kültürel manzaradır. Kalan fundalık alanlar, özellikle Heidschnucke adı verilen bir Kuzey Almanya bozkır koyunu türü tarafından otlatma yoluyla temiz tutulur. Eşsiz manzarası nedeniyle Lüneburg fundalığı, Kuzey Almanya'da popüler bir turizm merkezidir.

Reich koruma yasası 1933'te kabul edildi ve Lüneburg Heath, resmi bir doğa rezervi olarak belirlendi. Parkın içinden bir otoyol inşa etme ve fundalığın askeri eğitim alanı olarak kullanılması planları durdurulmuş olsa da, 1933'te Heidewacht dağıtıldı, çünkü esas olarak sosyal demokrat gençlik örgütlerinin üyelerinden oluşuyordu.

İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda Almanların teslim olması[değiştir | kaynağı değiştir]

4 Mayıs 1945'te fundalık, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda, Mareşal Bernard Montgomery komutasındaki Hollanda, kuzeybatı Almanya, tüm adalar, Danimarka ve bu bölgelerdeki tüm donanma gemileri dahil olmak üzere Alman kuvvetlerinin Müttefiklere koşulsuz teslim olmasına sahne oldu. Aynı zamanda Nazi Almanyası'ndaki SS komutanı Heinrich Himmler'in yakalandıktan sonra intihar etmesinden sonra cesedinin isimsiz bir mezara gizlice gömüldüğü alandır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]