Kuron Lagünü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kuron Dili ve Lagün

Kuron Lagünü (Rusça: Куршский залив, Litvanca: Kursiu marios, Lehçe: Zalew Kuroński, Almanca: Kurisches Haff, Letonyaca: kursu joma), Baltık Denizi'nden Kuron Dili ile ayrılan tatlı su lagünüdür. Yüzölçümü 1.619 kilometre karedir. Neman Nehri (Litvanca: Nemunas), nehre girişlerinin yaklaşık % 90'ını sağlar.

13. yüzyılda, lagünün etrafındaki alan, Küronyalıların ve Eski Prusyalıların atalarının topraklarının bir parçasıydı. Daha sonra, Küçük Litvanya'nın bir parçası oldu. 1252'de Töton Şövalyelerinin kontrolüne girdi. 1945'ten sonra Litvanya SSC'nin bir parçası haline geldi.

İki dünya savaşı arası dönemde Almanya ile Litvanya arasında yeni sınır olarak, Rusnė yakınlarındaki Kuron Lagünü'ne akan nehir seçildi. Bu sınırı, artık Litvanya ile Rusya paylaşmaktadır, çünkü II. Dünya Savaşı'ndan sonra Kuron Dili'nin güney ucu ve nehrin güneyindeki Alman bölgesi, SSCB'ye ait olan Kaliningrad Oblastı'nın bir parçası haline geldi.

Küronyalılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Nüfuzları neredeyse tükenme noktasına gelen Küronyalılar (Kuršininkai olarak da bilinir), bazılarının hala yaşadığı Kuron Dili'nden Baltık kıyıları boyunca yayılarak Danzig (Gdansk) bölgesine kadar olan bölgeye yerleşmiştir. Küronyalılar, Almanlar tarafından asimile edildi. Küronyalılar, I. Dünya Savaşı sonuna kadar, Letonyalı olarak kabul ediliyordu. Bu, Letonya'nın toprak talebini meşrulaştırılması için kullanılıyordu.

Doğa tarihi ve ekoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaklaşık 7.000 yıl önce oluşan Lagün, bir tatlı su lagünüdür. Su derinlikleri ortalama 3,8 metre (12 ft).[1] Su kirliliğinden rahatsız olmasına rağmen biyolojik çeşitliliği vardır. Lagündeki Alg patlaması 2000'lerde doğrulandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Site name:Lithuanian coastal site". Vilnius University Ecological Institute. 20 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2009.