İçeriğe atla

Kullanıcı mesaj:SAİT71/Çalışma2

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: SAİT71 tarafından 6 yıl önce Çalışma notları başlığına

Çalışma notları

[kaynağı değiştir]

23 Şubat itibarıyla çalışmanın geldiği aşama:

  • Maddenin İsim başlığı genişletildi, kaynaklar eklendi.
  • Daha önce madde de yer almayan Osmanlı'nın etnik kökeni ve kuruluşuyla ilgili bilgiler eklendi. Bu kısım tarihçiler arasında tartışmalıdır. Kayı boyu tartışmasında tarihçilerin görüşlerine yer verildi. Bu başlığa biraz daha kaynak ve içerik eklemesi yapılabilir.
  • Tarihçe başlığının alt başlığı olan Beylik dönemi başlığı madde de özet olarak geçilmişti. Ancak Osmanlı'nın kuruluşunu anlamak için Türklerin Anadoluya gelişlerini, Moğol İstilalarını da bilmek gerekiyor. O nedenle beylik dönemi başlığına Anadolu'ya Oğuz-Türkmen göçleri ve Anadolu Selçuklu Sultanlığı ismiyle başlık eklenerek bu bilgiler orada toplandı. Devamında Osmanlı Beyliği'nin ortaya çıkışı ismiyle bu olayların Osmanlı'nın kuruluşuna nasıl etki ettiği anlatıldı. Az vaktim olması nedeniyle hemen geliştiremediğim için ve tarihçe kısmının kalanına baya zaman ayırmak gerektiği için geri kalan kısımlar bekliyor. Maddeyi yazmak içinde maddeyle alakalı bilmediğim konuları kitaptan önce okumam gerekiyor. O nedenle bu kısımdan sonra, kuruluş haricinde maddenin her hangi bir istediğim bölümünü geliştirmeye başladım.
  • Kültür başlığının alt başlığı olan Mutfak başlığının içeriği çok yetersizdi. Başlıkta saray mutfağı ve Osmanlı'nın yemek kültürü anlatıldı. Çok daha fazla detaylı anlatılabilir ancak madde de gereksiz yer kaplayacağı için o bilgiler Osmanlı'da mutfak maddesinde yer almalı. O nedenle en iyi seviye bu hali.
  • Ulaşım ve haberleşme başlığının içeriği hiç yoktu. Madde için önemli bir başlık olması nedeniyle bu kısım geliştirildi. Öncelikle Ulaşım ile haberleşme ayrı olarak başlıklandırıldı ve ilk olarak ulaşım başlığına Şehirler arası yollar ve ulaşım ile Şehir içi yollar ve ulaşım alt başlıkları eklendi. Şehirler arası yollar ve ulaşım başlığında genel olarak klasik çağda kullanılan yollar anlatılırken, Şehir içi yollar ve ulaşım alt başlığında ise şehir içinde ticari ve sivil ulaşım anlatıldı. Bu iki başlığa da daha içerik eklemesi yapılacak. Örneğin, tren yollarının yapımı, tramvay, omnibüsün kullanılması vb. gibi. Mümkün olduğunca ana madde de konuları genel hatlarıyla ele almaya çalışıyorum. Çünkü ana maddesinde detaylara yer verilebilir. Bu kısma birde haberleşme başlığı eklenecek. Orda da menzilhaneler, posta teşkilatı, ulak sistemi gibi konular olacak.Sait71 20.32, 23 Şubat 2018 (UTC)Yanıtla