Kullanıcı mesaj:Muhtesim
Konu ekleHoş geldin!
[kaynağı değiştir]Gönüllü katılımcıların çabalarıyla 250 dilde oluşturulmaya çalışılan ansiklopedinin Türkçe bölümü olan Vikipedi'ye hoş geldin!
- Katkıda bulunmadan önce Vikipedi'nin 5 Temel Taşı'nı öğrenmende yarar var.
- Vikipedi'nin yazım kuralları basittir. Ne şekilde madde yazabileceğin Biçem El Kitabı'nda ayrıntılı olarak açıklanıyor.
- Herhangi bir sorun olursa, önce yardım sayfalarına bak, aradığın cevabı bulamazsan Son değişiklikler sayfasında aktif olduğunu gördüğün bir kullanıcıdan yardım iste.
Katkıda bulunurken cesur ol! Hadi kolay gelsin. - Yardım gönüllüleri.
Muş, Doğu Anadolu Bölgesinde, Murat ve Karasu Irmaklarının geçtiği Ovanın Güneyinde kurulmuştur.
Bitlis, Ağrı, Bingöl, Diyarbakır, Batman ve Erzurum İlleri ile çevrili olan İlimizin yüzölçümü 8.196 km2 olup, arazsinin %34’ü ovalıktır.
Türkiye’nin üçüncü büyük ovası olan Muş Ovası 90 km uzunluğunda, 45 km genişliğinde yaklaşık 1650 km2’lik sahayı kapsamaktadır. Ayrıca Malazgirt, Bulanık ve Erentepe Ovaları da önem arz etmektedir.
Yazların sıcak ve kurak, kışların soğuk ve karlı geçtiği İlimizde tipik kara iklimi hüküm sürmektedir. Birkaç kez depreme maruz kalan Muş İli birinci derecede deprem kuşağı içinde yer almaktadır.
1990 yılı nüfus sayımına göre İlin genel nüfusu 376.543’dür. 1997 yılı istatistiki verilerine göre de nüfusu 432.500’ü bulmuştur. Yıllık nüfus artışı ise %020 civarındadır. İlimize bağlı Bulanık, Malazgirt, Varto, Hasköy ve Korkut olmak üzere beş ilçe, 23 belediye, 358 köy ve 201 mezra bulunmaktadır.
442 ilköğretim okulu, 8 YİBO, 9 genel lise, 12 meslek lisesi ve 2 meslek yüksek okulu bulunmaktadır.
İlimiz ekonomisinin temeli tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İl genelinde 153 bin hektar sulanabilir arazi bulunmakta, bunun ancak 38 bin hektarı sulanabilmektedir. Tarımsal ürün olarak buğday, şeker pancarı, tütün, ayçiçeği, fasulye, nohut salatalık, domates ve karpuz üretilmektedir.
Hayvancılık esas olarak mer’a hayvancılığına dayanmaktadır. Erzurum ve Kars’tan sonra en fazla hayvan varlığına sahip olan İlimizde, büyükbaş hayvan sayısı 211.302, küçükbaş hayvan sayısı da 1.687.470 civarındadır.
Arıcılık faaliyetleri de İlimizde son yıllarda büyük gelişme göstermiştir. Karadeniz ve Akdeniz yörelerinden gelen arıcılar yaz döneminde İlimizde konaklamaktadırlar.
Muş İlinde sanayi tesisi olarak, şeker fabrikası, süt ve tereyağ fabrikası, yem fabrikası, un ve barit fabrikası (atıl) bulunmaktadır.
Geleneksel kültürümüzün bir parçası olan kilim, halı ve Siirt Battaniyesi atölyeleri faaliyet göstermektedir.
NATO amaçlı askeri havaalanının sivil terminal bölümünden Türk Hava Yolları haftanın her günü Ankara-Muş arasında bir kez sefer yapmaktadır.
İlimizde tarihi ve kültürel değerler ve turizm açısından önem arz eden yerler; Malazgirt İlçesinde tarihi kale surları, Şehitlik ve Zafer Abidesi ile Varto ilçesinde Akdoğan (Hamurpet) ve Bulanık İlçesindeki Kaz Gölleridir.
"http://tr.wikipedia.org/wiki/Kullan%C4%B1c%C4%B1:Muhtesim"'dan alındı
Bilgiler Coğrafi Bölge: dogu anadolu Yüzölçümü: {{{Yüzölçümü}}} (km²) Nüfus (2007) 405.509 (TÜİK) Plaka kodu: 49 Telefon kodu= 436 İnternet Sitesi http://www.muş.gov.tr
Türkiye'nin yerleşim birimleri hakkında nasıl katkıda bulunabileceğini buradan daha ayrıntılı öğrenebilirsin. Örneğin; maddede kullanabileceğin şablonlar, sayfanın daha düzgün görünmesini sağlayacaktır, doğru kategoriye eklersen arayanlar daha kolay bulacaktır vb.
Kolay gelsin!