Kullanıcı mesaj:Detr1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Merhabalar. Neden TDK sözlüğüne bakmama konusunda ısrar ettiğinizi anlayamıyorum. İlgili sözlük burada. Portal kelimesini aratın lütfen. Gelen ekin -li şeklinde olduğu orada yazılı. Lütfen geri almayın ve bu gibi konularla vakit kaybetmeyelim. İyi günler.--NanahuatlEfendim? 08.03, 16 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]

Merhaba,

Konu bir konuda gereksiz ısrar değil. Baktığınız sayfada ilgili ekin eklenmiş hali yer almamaktadır. Eğer bunu referans alıyorsanız yanıldığınızı belirtmeliyim. Yazım kurallarından Büyük ünlü uyumunda açıkça belirtildiği gibi sözlüğe (linke araclığı ile ulaşın lütfen) "http://tdk.gov.tr/icerik/yazim-kurallari/buyuk-unlu-uyumu/" "Bir kelimenin birinci hecesinde kalın bir ünlü (a, ı, o, u) bulunuyorsa diğer hecelerdeki ünlüler de kalın, ince bir ünlü (e, i, ö, ü) bulunuyorsa diğer hecelerdeki ünlüler de ince olur: adım, ayak, boyunduruk, burun, dalga, dudak, kırlangıç; beşik, bilezik, gelincik, gözlük, üzengi, vergi, yüzük vb."

Bu durumda istisnalar bulunmaktadır. Ancak portal kelimesi bu istisnalara dahil değildir. Bkz. "Son ünlüleri kalın sıradan olmasına karşın son sesleri ince söylenen bazı alıntı kelimeler ince ünlülü ekler alır: alkol / alkolü, hakikat / hakikati, helal / helalimiz, idrak / idrakimiz, kabul / kabulü, kontrol / kontrolü, protokol / protokole, saat / saate, sadakat / sa­dakati, santral / santraller vb." Portal kelimesinde yer alan a harfi ince okunmadığı gibi uzatılmamaktadır. Dolayısıyla önünde ya da ardındaki k, l ,g seslerinin inceliğini belirtmek için kullanılmaması yerinde olur.

Söz konusu kelimenin kullanımını iş hayatımızda sürekli ele aldığımız ve detaylı bir şekilde incelediğimiz için doğruluğunu bu şekilde savunmaktayım.

Ayrıca Engellemeye karşı duruşu olan bir yapıda sizin beni engellenmek konusunda uyarmanız en hafif ibaresiyle "abesle iştigal" etmektir.

Bakın, hala bana alakasız örnekler gösteriyorsunuz. Sözlük sayfasını açın ve portal kelimesini aratın. "Baktığınız sayfada ilgili ekin eklenmiş hali yer almamaktadır" dediğinize göre aratmamışsınız zira. Evet, orada gelen ekin "-li" şeklinde olması gerektiği yazılı. Kelimenin kökeni de Fransızca, İngilizce değil. Fransızcadaki okunuşu benimsenmiş. Orasını hala okumak istemiyorsanız şuradan görebilirsiniz zamanında yapılan açıklamayı. Bunlara rağmen bu tutumunuzda ısrar ederseniz, gerekeni yapmak durumunda kalacağım. "Engellemeye karşı duruşu olan bir yapıda sizin" dediğinize göre muhtemelen başka hesabınız da var zaten. Lütfen daha fazla vakit kaybına yol açmayın. Katkı vermek istiyorsanız memnuniyetle karşılarız ancak vakit kaybına kimsenin ihtiyacı yoktur. İyi günler diliyorum.--NanahuatlEfendim? 17.35, 16 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]