İçeriğe atla

Kullanıcı:Veravi95/Bismarck Denizi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kullanıcı:Viktoryaaltinkaya/Bismarck Denizi sayfasından yönlendirildi)

Bismarck Denizi ( Almanca: Bismarcksee </link> , okunuşu: ['bɪsmarkzeː ] ) Pasifik Okyanusu'nun güneybatısında , Papua Yeni Gine ülkesi içinde yer alır. Yeni Gine adasının kuzeydoğusunda ve Bismarck Takımadaları'nın güneyinde yer almaktadır. Adalar Bölgesi, Momase Bölgesi ve Papua Bölgesi ilçelerinde kıyı şeridine sahiptir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Bismarck Takımadaları gibi, ismini ilk Alman Şansölyesi Otto von Bismarck anısına almıştır. Bismarck Takımadaları, denizin doğusuna ve kuzeyine doğru uzanır, Bismarck Denizi'ni çevreler ve Bismarc Denizi'ni Güney Pasifik Okyanusu'ndan ayırır. Güneyde Vitiaz Boğazı üzerinden Solomon Denizi'ne bağlanır. [1]

Resmi sınırlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Uluslararası Hidrografi Örgütü, Bismarck Denizi'ni "Güney Pasifik Okyanusu'nun Yeni Gine'nin kuzeydoğu kıyısı açıklarındaki alanı" olarak ve aşağıdaki sınırlar ile tanımlar : [2]

Kuzeyde ve Doğuda. Yeni İrlanda, New Hannover Adası, Admiralty Adaları, Hermit Adası ve Ninigo Grup Adaları'nın Kuzey ve Kuzeydoğu kıyıları tarafından, Manu ve Aua Adaları üzerinden Wuvulu Adası'na ve oradan Yeni Gine'deki Baudissin Burnu'na uzanan bir hat (142°02) E).

Güneydoğuda. Yeni İrlanda'nın Güney noktasından 4°50' Güney paraleli boyunca Yeni Britanya kıyılarına, kuzey kıyısı boyunca bir çizgi ve oradan Batı ucundan Umboi Adası'nın Kuzey noktasından geçerek Yeni Gine Teliata Noktasına bir hat (5°55′G 147°24′D / 5.917°G 147.400°D / -5.917; 147.400)

Maden zenginliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Bismarck Denizi deniz tabanı için yapılan son keşifler, mineral bakımından zengin sülfit, bakır, çinko, gümüş ve altın yatakların olduğunu ortaya koymuştır. Bu bulgular sığ, sakin sularda bulunması sebebiyle özellikle önem taşımaktadır.Papua Yeni Gine, uluslararası hukuka göre bu minerallerin arayıp bulma haklarına sahiptir. [3]

Önemli Kuş Alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni Britanya'nın kuzeydoğu ucu ile Yeni İrlanda arasındaki 5.200km2 lik Bismarck Denizi'nin bir kısmı, deniz tarafında yapılan gözlemlerden sonra, henüz üreme alanları keşfedilmemiş ve hala gizemini koruyan[4] bir Yelkovan Kuşugiller türü olan bu nadir Beck's kuşlarının popülasyonunu desteklemesi sebebiyle BirdLife International tarafından Önemli Kuş Alanı (IBA) olarak kabul edildi.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

3 ve 4 Mart 1943 tarihinde, 2. Dünya Savaşı Bismarck Denizi Muharebesi[5]'nde Japonya'nın deniz savaşı yenilgisinin büyük bir kısmı burada yaşanmıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bismarck Denizi Konuları
  • Karkar Adası
  • Bismarck Denizi'ndeki Gemi Enkazları

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bismarck Sea". Encyclopædia Britannica. Erişim tarihi: 2007-07-15. 
  2. ^ "Limits of Oceans and Seas, 3rd edition" (PDF). International Hydrographic Organization. 1953. 8 October 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 December 2020. 
  3. ^ "The Mineral Wealth of the Bismarck Sea". Scientific American Digital. 31 January 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2007-07-15. 
  4. ^ "Bismarck Sea". BirdLife Data Zone. BirdLife International. 2021. Erişim tarihi: 9 February 2021. 
  5. ^ "Bismarck Deniz Muharebesi".