Kullanıcı:Siberianred/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İkinci veya Yabancı Dil olarak İngilizce[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci veya yabancı dil olarak İngilizce (English as a second or foreign language), İngilizcenin farklı ana dilleri olan konuşmacılar tarafından kullanılmasıdır.

Dünya İngilizceleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İngilizce dünyada tek bir dil olarak kabul edilmemektedir. Farklı ülkelerde konuşulan İngilizce bir dünya dili haline gelmiş ve Dünya İngilizceleri (World Englishes) ismini almıştır. Bazı araştırmacılar "İngilizcenin yeni çeşitleri", "benimsenmiş" ya da "ülke dışında olan" çeşitleri isimlendirmesi haricinde biçimsel açıdan bu İngilizcelere ağız ve çeşit isimleriyle açımlama yapmışlardır. (Orijinali: Some scholars use “new varieties of English,” or also “indigenized” or “extraterritorial” varieties, and will also use some such paraphrases, including the terms dialect and variety, for stylistic purposes.)

Dünya İngilizceleri (World Englishes) terimi, dünya çağında konuşulan İngilizce çeşitlerini (İngiliz, Nijerya, Malezya ve Yeni Zelanda İngilizcesi gibi) kapsar. Aynı zamanda bu bilim dalının da kurucusu Keşmir-Amerikalı bilim insanı Braj Kachru tarafından geliştirilmiştir. [1]

Yeni İngilizceler terimi ise Platt, Weber, and Ho (PWH)[2] tarafından Afrika ve Asya'daki Tanzanya veya Hint İngilizceleri gibi ikinci dil çeşitleri tarafından geliştirildi.

Sömürge Sonrası İngilizceleri Schneider (2007) [3] tarafından İngiliz kolonileşmesi aktivitelerinin bir sonucu olarak ortaya çıkan İngiliz İngilizcesi hariç Amerikan ve Avustralya gibi İngilizceleri kapsayan İngilizceler için kullanılmıştır.[4]

Terminoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir başka kategorilendirme ise 1970'lerde Barbara Strang tarafından öne atılan ve sonrasında Lord Randolph Quirk, Manfred Görlach ve daha birçok bilim insanı tarafından geliştirilen ülkelerde konuşulan İngilizcelerdir.

Anadil olarak İngilizce "English as a Native Language” (ENL), İngilizceyi anadil olarak konuşan Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Avusturalya ya da Yeni Zelanda ülkelerini kapsar.

İkinci dil olarak İngilizce “English as a Second Language” (ESL), tarihi nedenlerden dolayı bir ülkenin ana dilinin yanında (bazen de eş resmi dil olarak) politikada, eğitimde, medyada, iş hayatında veya hukuk sistemlerinde İngilizcenin kullanımını kapsar. Sömürgecilik sonrası Hindistan, Malezya, Nijerya ve Uganda gibi ülkelerde İngilizce İkinci dil olarak kullanılır. Bu ülkelerdeki topluluklara sıkça anadili İngilizce olan insanlar dahil olur ve hayatın her alanına katkı sağlarlar. [5]

Yabancı Dil olarak İngilizce “English as a Foreign Language” (EFL), ise ülkede sıklıkla öğretilen, uluslararası camiada rağbet gören insanların edinmek için uğraştığı ve ülkenin iç fonksiyonlarıyla doğrudan ilişkisi olmayan medyada karşılaşılan İngilizcedir. Ülkemizde de İngilizce Yabancı Dil olarak öğretilir.[6]

Kachru'nun "Üç Çevre" Modeli[değiştir | kaynağı değiştir]

Kachru'nun Üç Çevre Modeli

Bu Ana, İkinci ve Yabancı Dil olarak İngilizce terminolojisi Kachru'nun 1980'lerde ürettiği "Üç Çevre" Modelini açıklar.

İç Çevre (Inner Circle), Anadil olarak İngilizce "English as a Native Language” (ENL) konuşucularını temsil eder.

Dış Çevre (Outer Circle), İkinci dil olarak İngilizce “English as a Second Language” (ESL) konuşucularını temsil eder.

Genişleyen Çevre (Expanding Circle), Yabancı Dil olarak İngilizce “English as a Foreign Language” (EFL) konuşucularını temsil eder.

Dünyada İngilizce konuşan insan sayısının 1,179,874,130 kişi olduğu söylenmektedir. David Crystal "Two Thousand Million?"[7] makalesinde kabaca belirli ülkelerin ikinci ve yabancı dil olarak İngilizce konuşmacılarını hesaplamış ve sonunda diller hakkında bir tahmin yapmanın tehlikeli olduğunu söylemiştir.

İkinci veya Yabancı Dil olarak İngilizce Öğretimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yabancı dil olarak İngilizce öğretimi "TEFL" (Teaching English as a Foreign Language) veya İkinci Dil Olarak İngilizce Öğretimi "TESOL" (Teaching English as a Second Language), İngilizceyi farklı ilk dilleri olan öğrencilere öğretmek anlamına gelir ve genellikle İngilizce öğrenen kişinin birden fazla dil öğrenmiş olabileceğini ima etmek için kullanılır. TEFL, devlet okulu sistemi içinde veya daha özel olarak, bir dil okulunda veya bir öğretmenle gerçekleşebilir. TEFL, İngilizce konuşulan bir ülkede, oraya göç etmiş kişiler için de (okul veya iş için geçici veya kalıcı olarak) gerçekleşebilir. TEFL öğretmenleri, ana dili İngilizce olan veya ana dili İngilizce olmayan kişiler olabilir. Diğer kısaltmalar İkinci Dil olarak İngilizce öğretimi "TESL" (Teaching English as a Second Language), TESOL (Diğer dilleri konuşanlara İngilizce öğretme) ve ESL (ikinci dil olarak İngilizce, genellikle İngilizce konuşulan ülkelerde kullanılan bir terimdir ve daha sık olarak öğrenme anlamına gelir. İkinci dil olarak İngilizce öğrenen öğrenciler, ESL (ikinci dil olarak İngilizce) veya EFL (yabancı dil olarak İngilizce) öğrencileri olarak bilinir. Daha genel olarak, bu öğrencilere İngilizce öğrenen öğrenciler "ELL" (English Language Speakers) denir.

Marianne Celce-Murcia'nın kitabında İkinci veya Yabancı Dil olarak İngilizce Öğretimi için 9 adet yaklaşım belirtilmiştir: (Arkadaşlarımızdan bazıları approach çalışacağı için buraya link veririm diye eklemeyi tercih ettim.)

  1. Dilbilgisi Çeviri Yöntemi (Grammar Translation Method)
  2. (Direct Approach)
  3. (Reading Approach)
  4. İşitsel-dilsel Yaklaşım (Audiolingualism)
  5. (Oral-Situational Approach)
  6. Bilişsel Yaklaşım (Cognitive Approach)
  7. (Affective-Humanistic Approach)
  8. (Comprehension-Based Approach)
  9. İletişimsel Yaklaşım (Communicative Approach)[8]

Tartışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllardan beri Yabancı dil ve ikinci dil olarak İngilizce öğrenenler arasında bir ayırım yapılmıştır. Ana fark hep bu iki grubun İngilizceyi öğrenme şekilleri ve motivasyonları ile ilgili olduğu belirtilmiştir. Fakat Jeremy Harmer bu farklılığın iki ana sebepten ötürü artık devam ettirilemeyeceğini savunmaktadır.

  1. İngilizce konuşsun konuşmasın birçok ülkede toplumlar artık çok dillidir ve İngilizce bir şekilde iletişimde yerini bulmaktadır. Peki bu İngilizceyi ikinci mi yabancı dil mi yapar?
  2. Birçok öğrenci İngilizceyi Yabancı Dil olarak küresel bağlamda öğreniyor. Bu da öğrencilerin özellikle internet yolu ile uluslararası bir iletişime girdiklerini ve artık kendi bulundukları toplumun İngilizce anlayışından ziyade küresel hedef dilin bir parçası olmaktadırlar. Bu da ortadaki farklılıkların bulanıklaşmasına neden olmakta ve bize yeni bir alan doğurmakta: Başka Dil Konuşmacılarına İngilizce "ESOL" (English to Speakers of Other Languages). Ortak Dil olarak İngilizce "ELF" (English as a Lingua Franca) terimi çok dilli küresel gerçekliği daha iyi yansıtıyor. [9]

Bir başka makalede Park ve Wee, yukarıda bahsedilen Kachru'nun modelini İngilizce kullanan toplulukların heterojenliğini ve dinamiklerini hesaba katamaması ve mücadele etmeyi amaçladığı eşitsizlikleri ve ikilikleri sürdürmesi nedeniyle eleştirmişlerdir.[10]

  1. ^ Schneider, Edgar W. (2010). English Around the World: An Introduction. Cambridge: Cambridge University Press. doi:10.1017/cbo9780511781711. ISBN 978-0-511-78171-1. 
  2. ^ Williams, Jessica (1986-06). "John Platt, Heidi Weber, and Ho Mian Lian, The New Englishes. London: Routledge & Kegan Paul, 1984. Pp. vii + 225". Language in Society (İngilizce). 15 (2): 264–269. doi:10.1017/S0047404500000257. ISSN 0047-4045.  Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)
  3. ^ Schneider, Edgar W. (2007). Postcolonial English. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 978-0-511-61890-1. 
  4. ^ Schneider, Edgar W. (2010). English Around the World: An Introduction. Cambridge: Cambridge University Press. doi:10.1017/cbo9780511781711. ISBN 978-0-511-78171-1. 
  5. ^ Saville-Troike, Muriel; Barto, Karen (2016-12-15). Introducing Second Language Acquisition. Cambridge University Press. ISBN 978-1-107-14952-6. 
  6. ^ Schneider, Edgar W. (2010). English Around the World: An Introduction. Cambridge: Cambridge University Press. doi:10.1017/cbo9780511781711. ISBN 978-0-511-78171-1. 
  7. ^ Crystal, David (2008-03). "Two thousand million?". English Today (İngilizce). 24 (1): 3–6. doi:10.1017/S0266078408000023. ISSN 0266-0784.  Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)
  8. ^ "Teaching English as a Second or Foreign Language (3rd Edition)". www.tesl-ej.org. Erişim tarihi: 2021-06-11. 
  9. ^ [Harmer, J. (2001). The practice of English language teaching/Jeremy Harmer. Harlow, Essex: Longman. The practice of English language teaching] |url= değerini kontrol edin (yardım) (ing). Pearson Education Limited. 2001. s. 448. Erişim tarihi: 11.06.2021.  Birden fazla |sayfalar= ve |sayfa= kullanıldı (yardım); Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  10. ^ Park, J. S.-Y.; Wee, L. (2009-09-01). "The Three Circles Redux: A Market-Theoretic Perspective on World Englishes". Applied Linguistics (İngilizce). 30 (3): 389–406. doi:10.1093/applin/amp008. ISSN 0142-6001.