Kullanıcı:Seckin.Kukrer/Aykırı Değer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şekil 1. Orta sütunda dört aykırı değerin yanı sıra ilk sütunda bir aykırı değer gösteren Michelson-Morley deneyinden elde edilen verilerin kutu grafiği.

İstatistikte aykırı değer, diğer gözlemlerden önemli ölçüde farklı olan bir veri noktasıdır. [1] [2] Aykırı değer, ölçümdeki değişkenlikten kaynaklanabilir veya deneysel hatayı gösterebilir; ikincisi bazen veri setinden hariç tutulur. [3] Bir aykırı değer, istatistiksel analizlerde ciddi sorunlara neden olabilir.

Aykırı değerler herhangi bir dağılımda tesadüfen ortaya çıkabilir, ancak bunlar genellikle ya ölçüm hatasını ya da popülasyonun yoğun bir dağılıma sahip olduğunu gösterir . İlk durumda, bir kişi bunları atmak veya aykırı değerlere karşı sağlam (Güçlü İstatistik) olan istatistikleri kullanmak isterken, ikinci durumda, dağılımın yüksek çarpıklığa sahip olduğunu ve normal bir dağılım varsayan araçları veya sezgileri kullanırken çok dikkatli olunması gerektiğini belirtirler. Aykırı değerlerin sık görülen bir nedeni, iki farklı alt popülasyon olabilen veya 'doğru deneme'ye karşı 'ölçüm hatası' gösterebilen iki dağılımın karışımıdır; bu bir karışım modeli ile modellenmiştir. [[Kategori:İstatistiksel grafik]]

  1. ^ Grubbs (February 1969). "Procedures for detecting outlying observations in samples". Technometrics. 11 (1): 1–21. doi:10.1080/00401706.1969.10490657. An outlying observation, or "outlier," is one that appears to deviate markedly from other members of the sample in which it occurs. 
  2. ^ "Outliers". Introduction to Econometrics. 2nd. New York: MacMillan. 1992. ss. 89. ISBN 978-0-02-374545-4. An outlier is an observation that is far removed from the rest of the observations. 
  3. ^ Grubbs 1969 stating "An outlying observation may be merely an extreme manifestation of the random variability inherent in the data. ... On the other hand, an outlying observation may be the result of gross deviation from prescribed experimental procedure or an error in calculating or recording the numerical value."