Kullanıcı:Safaktunc

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İstanbul Laleli’de bulunan Koca Ragıp Paşa İlkokulu ve Gedikpaşa Ortaokulunda ilk tahsilini aldı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden 1994 yılında mezun oldu. Askerliğini Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Arşiv Müdürlüğünde mütercim-tercüman olarak yaptı. 2004 yılında ilk kitabı olan "Tophane-i Amire Ve Osmanlı Devleti'nde Top Döküm Faaliyetleri"ni yayımladı.

Çeşitli tarih dergilerinde Ortaçağ'da Avrupa, Sanayi Devrimi ve Merkantilizm Anlayışı, XIX. Yüzyılda Osmanlı Devleti'nde Ateşli Silahlar ve İlk Seri Atışlı Sahra Topunun Mucidi Ahmed Süreyya Emin Bey, Osmanlı Balıkçı Esnafı Taifesi, Seyyahlar, Seyahatnameler, İstanbul, Sultan Abdülhamid Han Döneminde Ateşli Silahlar Teknolojisi, Balkan tarihi ve Rumeli’de Osmanlı Eserleri, Evlâd-ı Fatihân vs. gibi konularda makaleleri yayımlandı.

2011-2013 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İstanbul Araştırmaları Bölümü'nde Yüksek Lisans eğitimini tamamlayarak İstanbul uzmanı unvanını aldı. Tezinin konusu olan "Osmanlı Payitahtında Kahvehane Ve Kahvehane Kültürünün Yeri / Coffeehouse İn The Ottoman Capital City And The Role Of Coffeehouse Culture " aynı zamanda prestij eser olarak yayımlanacaktır. Tez danışmanı Doç. Dr. İrfan Çiftçi’dir. 2010 yılında Avrupa kültür başkenti seçilen İstanbul için İTO tarafından prestij eser olarak hazırlanan "Şehristan-Seyyahların Hayal Şehri İstanbul" adlı kitabından sonra, Tarihin Son Evrensel Devleti: Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye adlı kitabı 2015 yılında Yediveren yayınlarından çıktı.

2015 yılında İstanbul Aydın Üniversitesi’nde düzenlenen Osmanlı ve Habsburg hanedanlarının katılımı ile “Osmanlı Habsburg Vatikan: Uluslararası Balkanlarda Çatışma ve İşbirliği Konferansı”nda Balkan tarihi ile ilgili düşüncelerini aktardı. Kur’an-ı Kerîm’de zikredilen kıssaların tarihsel açıdan değerlendirilmesi ile ilgili olarak hazırladığı “Doğru Tarih Kur’an” isimli kitabı ve “Son Evrensel Hükümdar Sultan II. Abdülhamid Hân kitabı 2017 yılında, kadim mirasımız olan Ayasofya ile ilgili olarak “İstanbul’un Antik Antik Gizemi Ayasofya: Geçmişin Kehaneti”, kitabı 2018 yılında “İnsanlığın İmtihan Kapısı KUDÜS” kitabını 2019 yılında MOTTO yayınlarından çıkardı.

Yaklaşık 8 yıllık bir tercüme çalışması sonucunda Hz. Muhyiddin-i Arabî’nin “Şeceretü'nNu'mâniyye fî Devlet- el-'Osmâniyye”, “Kitâb et-Tenezzulât el-Musuliyye” ve “Kitab el Hüve” adlı çalışmalarını tamamlanmıştır. Adana Valiliği, Çukurova Üniversitesi, Tıbb-ı Nebevi Derneği ile Çukurova Kalkınma Ajansı'nın ortaklaşa düzenlediği ‘Adana 2015 Uluslararası İslam & Tıp / Tıbb-ı Nebevi Kongresi’nin başlangıç sunumunun metin yazarlığını ve görüntü yönetmenliğini yaptı.

Yurtiçi ve yurtdışında pek çok üniversite STK ve derneklerde Osmanlı tarihi ve Genel Tarih konuları üzerine konferanslar vermektedir. Şu anda TİKA tarafından Ürdün/Amman’da yaptırılan Amman Hamidiye Hicaz Demiryolu Müzesi projesinde envanter danışmanlığı çalışmalarını devam ettirmektedir. 2019 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen Etnospor Festivali’nde Kültür Bakanlığının “Bize Miras Kalan” çadırında Haluk Perk Müzesi koleksiyonundan oluşan seçme eserler ve Verni Art Salonun özel koleksiyonundan seçilen eserler ile “At-Ok-Otağ” sergisinin danışmanlığını yaptı.

2019 yılında tarihte önemli bir yer teşkil eden Divanyolu’nun tarihsel niteliğinin ve zenginliğinin gözler önüne serilmesi amacıyla bu zamanın modern teknolojik imkanlarından yararlanarak ve tarihsel bilgi ve belgeleri harmanlayarak görülebilir hale gelmesini sağlamak amacıyla Almanya Timeexvr şirketinin projesi olan Divanyolu’nun VR teknolojisi ile 1876 yılındaki görüntüsünün yeniden canlandırılması amacıyla hazırlanan projede tarih danışmanlığı ve metin yazarlığı görevini üstlendi.

Şu anda Samsun Valiliği ve Samsun Sağlık Müdürlüğü himayesinde HPM Müzesi koleksiyonlarından oluşturulan eserlerle yapılan Samsun Cerrahi El Aletleri ve Sağlık Müzesi’nin eser seçimi ve envanter danışmanlığını yürütmektedir.