Kullanıcı:Oyington/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Düzenleyeceğim/Geliştireceğim Maddeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Satranç (roman)
    • "Zweig'ın intiharından önce yazdığı kitaptır." eklenecek.
  2. Avrupa E-yolu E30
    • Küçük yazım hataları var.
  3. Arf değişmezi
    • Türkçeleştirilecek ve geliştirilecek.
  4. Valli Kafka
  5. Esperanto Dünya Kongresi
    • Ufak yapı hataları.
  6. 2007 Dünya Satranç Şampiyonası
  7. Türkiye Satranç Şampiyonası
  8. Adaylar Turnuvası
  9. Avrupa Birliği'nin genişlemesi -> kaynak: https://www.ab.gov.tr/avrupa-birliginin-genislemesi_109.html
  10. Şablon:Michigan

Bundesautobahn 17[değiştir | kaynağı değiştir]

Bundesautobahn 17 (Almanca: Federal Otoyol 17, kısaca BAB 17 veya A 17), Almanya'nın güneydoğusunda, Saksonya'da bir otoyol. Dresden şehrini Çekya sınırına bağlayan bir yoldur. Sınırda Prag'a devam eden D8 yolu başlar. Yapımına 1998 yılında başlandı.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dresden - Prag bağlantısı ilk kez 1938 yılında Strecke 72 projesiyle gündeme getirildi. Dresden'da, Dresdener Heide ve Pirna üzerinden hem güneybatı varyantı hem de kuzeydoğu varyantı yapılması planlandı. 1940'ta ikincisinin yapılmasına karar verildi ancak savaş sebebiyle ertelendi. 1960'lı yılların sonlarına doğru Alman Demokratik Cumhuriyeti, ön savaş planlarını hayata geçirdi. 1970'lerin sonunda ise günümüzdekine benzer bir güney rotasında karar kılındı. Buna rağmen muhtemelen ekonomik nedenlerden dolayı proje planlama aşamasından ileri gidemedi.

Alman devleti tekrar birleştikten sonra, federal otoyol B170'teki kamyon trafiğinden dolayı bu yolun yapımı daha acil bir durum haline geldi. Var olan planlar geliştirilerek Dresden'ın batısında çeşitli güzergahlar tasarlandı, nispeten şehre yakın bir güzergah edinildi. Bu güzergah Sakson İsviçre Milli Parkı'nın yakınından geçecekti. Bunun gibi birtakım yerlerin manzarasını korumak amacıyla Pirna'dan eyalet sınırına kadar olan bölümün daha batıya uzanması planlandı.

1990'ların başlarında A17 ismi başka bir otoyol için ayrılmıştı. Bu yol güneydoğuya, Bautzen'dan Zittau'ya oradan da Çek Cumhuriyeti'ne uzanacak; D35 yoluna bağlanacaktı. Zittau'da, A18 yolunda üçgen şeklinde bir kavşak, Cottbus'u Zittau'ya bağlayacaktı. Ancak bu yapılmadı. Bu güzergahın bir kısmı yapıldı ve B178n olarak numaralandırıldı.

Vatandaşların girişimi ve birtakım çevre örgütleri (Green League de buna dahildir) yolun yapımına karşı çıktı. Meclis, -------Ulaştırma Bakanlığı ve Saksonya kabinesi durumu ekonomik sebeplere dayandırmıştı. Dresden il meclisi, A17'nin şehrin içinden geçen bir varyantının yapımını, gürültü ve hava kirliliği gibi endişelerinden dolayı reddetti. Dresden belediye başkanı Herbert Wagner (HDB) kararı veto edemedi. Daha sonra A17'nin yapımı için bir vatandaş girişimi kuruldu. Bu girişim bir referandum başlatmayı başardı. 5 Kasım 1995'te, Dresden'daki seçmenlerin neredeyse %50'si referanduma katıldı. Bu seçmenlerin yaklaşık 3'te 2'si yolun şehrin içinden geçen varyantın yapılması lehine oy kullandı. Yaşam alanlarına gelebilecek zararı önlemek adına bir çevre etkisini araştırma çalışması yapıldı. Düzleştirilmemesi gereken tepeler:

  • FFH (Bitki-Hayvan-Yaşam Alanı-Direktifi) 37E bölgesi - Weisseritz vadileri
  • FFH 179 bölgesi -

Konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

A17, çıkış noktalarından biri Dresden yakınındaki Bundesautobahn 4 olan üç otoyoldan biridir. Diğer ikisi, kuzey Dresden kavşağındaki (Dresden – Berlin) Bundesautobahn 13 ve Nossen kavşağındaki (Dresden – Leipzig) Bundesautobahn 14'tür.

A17 batı Dresden kaFvşağında başlar, güneye kadar genellikle şehir çevresinden devam eder, Heidenau ve Pirna kentlerinden geçer, Ore Dağlarındaki Almanya - Çek Cumhuriyeti sınırında sona erer. Oradan da D8 yolu Prag'a devam eder.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

A17, 45 kilometre uzunluğundadır. Almanya'daki diğer otoyollara göre daha büyük köprüler ve tünellerden geçer. Bunlar: